Αλέξανδρος Τζοβάνης: "Η δημιουργία, το χειροκρότημα, η έμπνευση… Όλα αυτά είναι σαν να με οδηγούσαν σιγά σιγά στο χώρο της μουσικής."

2020-10-08

Θα ξεκινήσω όπως πρέπει από τα βασικά! Πότε άρχισες να σεργιανάς στους δρόμους της μουσικής; Κοινώς, πότε συνειδητοποίησες πως η μουσική είναι για σένα κάτι παραπάνω από μια ασχολία απλά στον ελεύθερο σου χρόνο;

Δεν θα έλεγα πως είναι μία στιγμή, αλλά στιγμές που βιώνει κανείς μέσα σε αυτό το χώρο. Η δημιουργία, το χειροκρότημα, η έμπνευση... Όλα αυτά είναι σαν να με οδηγούσαν σιγά σιγά στο χώρο της μουσικής και του τραγουδιού. 

Με ποιο ή ποια είδος/η ασχολείσαι;

Αυτή είναι μία πολύ δύσκολη ερώτηση να απαντήσω με δυό-τρεις λέξεις. Σπούδασα κλασικό τραγούδι και όπερα στη Βιέννη, έχοντας μεγάλη αγάπη για το κλασικό ρεπερτόριο. Η αδυναμία μου όμως στην ελληνική μουσική και τον ελληνικό στίχο με έχουν φέρει σε αυτό το σημείο της πορείας μου να ασχολούμαι περισσότερο με την έντεχνη και λόγια ελληνική μουσική.

Μουσική... Ένας μαγικός τρόπος έκφρασης και δημιουργικής ανησυχίας για πολλούς. Για σένα;

Η μουσική είναι ένα κανάλι. Τη βιώνω ως μία σύνδεση με κάτι ανώτερο. Μία προσφορά στις ψυχές των ανθρώπων. Έτυχε να είμαι εγώ ένας από αυτούς που έχουν το ταλέντο να το προσφέρουν και νιώθω βαθειά ευγνώμων για αυτό.

Ποιες είναι οι ιδιαίτερες μουσικές σου επιρροές; Υπάρχουν τυχόν καλλιτέχνες οι οποίοι λειτουργούν ως πρότυπο για σένα;

Είναι λίγο περίεργο, αλλά οι επιρροές που είχα από παιδί ήταν απολύτως άσχετες και με το είδος που σπούδασα και με τα είδη που ασχολούμαι πλέον. Ίσως σε αυτά τα είδη τελικά να βρίσκω και εγώ αυτή τη σύνδεση στην οποία αναφέρθηκα προηγουμένως. Όσον αφορά τα πρότυπά μου, ανεξάρτητα ποια μουσική υπηρετεί κανείς ή αν είναι άριστος τεχνικά ή όχι, για μένα πρότυπο είναι κάθε καλλιτέχνης που προάγει το ειλικρινές και αληθές μουσικό ήθος.

Πού σε βρίσκουμε αυτό τον καιρό;

Έχω επιστρέψει στην Ελλάδα εδώ και κάποιους μήνες, μετά από συνολικά 8 χρόνια μουσικών περιπλανήσεων στη Γερμανία και την Αυστρία και πέρα από τις συναυλίες και εμφανίσεις που έκανα, είμαι σε διαδικασία επιλογής τραγουδιών και ηχογραφήσεων με σκοπό την κυκλοφορία της πρώτης μου δισκογραφικής δουλειάς. Επίσης, σε πολύ λίγες μέρες θα κυκλοφορήσει στο iTunes και το Spotify μία ιδιαίτερη εκτέλεση του παραδοσιακού τραγουδιού «Μια βοσκοπούλα αγάπησα» που ελπίζω να αρέσει στο κοινό και να το αγκαλιάσει με όση αγάπη το ετοιμάσαμε, εγώ και οι συνεργάτες μου.

Στην σημερινή εποχή του «κοινωνικού πανικού» επιβιώνει ένας μουσικός; Υπάρχουν οι δυνατότητες να επικοινωνήσει την τέχνη του;

Επειδή η μουσική μπορεί να είναι διέξοδος και μέσο εκτόνωσης καταπιεσμένων συναισθημάτων, άποψη μου μου είναι ότι πάντα θα υπάρχει χώρος για να ακουστεί. Το κοινωνικό περιβάλλον είναι σίγουρα εχθρικό προς κάθε είδους τέχνης. Ένας αληθινός καλλιτέχνης όμως δεν μπορεί παρά να συνεχίζει, γιατί ούτε τα χρήματα ούτε η δόξα είναι το πρώτο του μέλημα, αλλά έχει ως προτεραιότητα να διατηρεί εκείνες τις συνθήκες που θα του επιτρέπουν να επικοινωνεί την τέχνη του. Είτε σε 20 είτε με 20.000 άτομα.

Πώς επηρέασε η διάδοση του Internet τη μουσική βιομηχανία και τους καλλιτέχνες τα τελευταία χρόνια; Είναι σύμμαχος ή εχθρός για τους νέους καλλιτέχνες;

Είναι πολύ απλό και προσιτό πλέον να μυηθεί κανείς σε πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής από τον υπολογιστή του. Αυτό είναι οπωσδήποτε ένα πλεονέκτημα, όχι μόνο για τους μουσικούς αλλά και για όποιον ενδιαφέρεται να το κάνει. Για μένα ο ερχομός του Internet στο μουσικό γίγνεσθαι είναι κάτι πολύ αισιόδοξο και ανοίγει πολλούς ορίζοντες. Η μόνη παγίδα είναι ίσως ότι υπάρχει η πρόσβαση και από εκπροσώπους κακής μουσικής με έλλειψη στην ποιότητα και αυτό δεν θα ήταν απαραίτητα κατακριτέο, εάν δεν διαμόρφωνε γενιές και συνειδήσεις εφήβων.

Τι θα έλεγες στους νέους που θα θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη μουσική, κρίνοντας με την προσωπική σου εμπειρία;

Θα τους συμβούλευα να είναι οπλισμένοι με υπομονή και επιμονή πριν ξεκινήσουν την πορεία τους. Οι αληθινές αξίες δεν χάνονται.

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλεις να στείλεις στους αναγνώστες μας;

Να χαίρονται τη ζωή με ανθρώπους που τους καταλαβαίνουν!