Άννα Μαρία Κότσιφα: "Η μουσική είναι ένα ταξίδι μαγικό, κάθε φορά διαφορετικό!"
Θα ξεκινήσω όπως πρέπει από τα βασικά! Πότε άρχισες να σεργιανάς στους δρόμους της μουσικής; Κοινώς, πότε συνειδητοποίησες πως η μουσική είναι για σένα κάτι παραπάνω από μια ασχολία απλά στον ελεύθερο σου χρόνο;
Η μουσική ήταν κάτι που με μάγεψε από μικρό παιδί. Μπήκε στη ζωή μου από την ηλικία των 6 ετών. Αφορμή ήταν η νηπιαγωγός μου, όπου έπαιζε ακορντεόν συνοδεύοντάς μας στις σχολικές γιορτές. Επηρεάστηκα από αυτήν. Από τότε είπα στους γονείς μου, να ασχοληθώ με την μουσική και ότι θα γίνω μουσικός. Ξεκίνησα, με ιδιαίτερα μαθήματα στο ακορντεόν. Από μικρό παιδί σε κάθε γιορτή, οικογενειακή, σχολική κ.τ.λ. έπαιζα ακορντεόν. Όταν έγινα 10 ετών έγινε η επίσημη εγγραφή μου στο Δημοτικό Ωδείο Άργους. Στην πορεία μπήκε στην ζωή μου το πιάνο, τα θεωρητικά, η χορωδία. Μεγάλη μου αγάπη το τραγούδι. Συμμετοχές σε χορωδιακά φεστιβάλ και συναντήσεις καθώς και η ένταξή μου σε συγκρότημα είναι μοναδικές στιγμές της ζωής μου. Ήταν σπουδαίο γεγονός η συμμετοχή μου σε συναυλία στο Θέατρο Βράχων "Μελίνα Μερκούρη" στην Αθήνα. Στα 18 μου βρέθηκα πλέον από την Πελοπόννησο, κατάγομαι από το Άργος, στην Θεσσαλονίκη, τελειώνοντας το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. και τα πτυχία Αρμονίας, Αντίστιξης και Φυγής από το Μακεδονικό Ωδείο με καθηγητή τον Δημήτρη Αθανασιάδη. Είμαι κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου και σεμιναρίου στη Διαπολιτισμική Μουσική Εκπαίδευση από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Παράλληλα, είχα συμμετοχή παίζοντας ακορντεόν σε θεατρικές παραστάσεις της πόλης, όπως η συνεργασία μου με τον ηθοποιό Γιάννη Μαλούχο. Η πορεία με βρίσκει διδάσκοντας στη Δευτεροβάθμια και Πρωτοβάθμια εκπαίδευση μέχρι σήμερα, καθώς και διευθύνοντας Χορωδίες, ώσπου από τον Σεπτέμβριο του 2019 μαζί με μία ομάδα ανθρώπων, που αγαπούν το Χορωδιακό τραγούδι, δημιουργήσαμε τη Χορωδία "Φιλομήλα" του Μουσικού & Καλλιτεχνικού Συλλόγου Ευόσμου.
Με ποιο ή ποια είδος/η ασχολείσαι;
Πολλά από τα είδη μουσικής είναι αγαπημένα
μου, όπως κλασσική, έντεχνη, παραδοσιακή, έργα Ελλήνων κλασσικών και σύγχρονων
συνθετών. Είναι σημαντικό να ασχοληθεί
κανείς με διαφορετικά είδη, να αναζητήσει καλλιτέχνες, κομμάτια, να αφιερώσει
χρόνο στο θέμα μουσική και να
μάθει να εκτιμά πρώτα τη μουσική και έπειτα τα είδη που την
αποτελούν. Είναι ανάλογα με τη στιγμή και τα συναισθήματα, ανάλογα με τις
απαιτήσεις μιας παρουσίασης. Σε όλες τις στιγμές της ζωής μας, ακούμε μουσική
για να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας και τις σκέψεις μας. Οι
μουσικές επιλογές καθορίζονται βέβαια, και από την ηλικία. Έτσι, περνώντας τα
χρόνια γίνομαι περισσότερο επιλεκτική στις ακουστικές προτιμήσεις μου...!!!
Μουσική... Ένας μαγικός τρόπος έκφρασης και δημιουργικής ανησυχίας για πολλούς. Για σένα;
Η μουσική για μένα δεν είναι εργασία, είναι ζωή, η ανάσα μου, τρόπος έκφρασης και δημιουργίας! Η ζωή μου χωρίς τη μουσική θα ήταν μουντή, μια ρουτίνα χωρίς ρυθμό ... Είναι ένα ταξίδι μαγικό, κάθε φορά διαφορετικό! Η ενασχόληση με την μουσική είναι μία μοναδική εμπειρία ζωής!!!
Ποιες είναι οι ιδιαίτερες μουσικές σου επιρροές; Υπάρχουν τυχόν καλλιτέχνες οι οποίοι λειτουργούν ως πρότυπο για σένα;
Υπάρχουν
καλλιτέχνες τους οποίους θαυμάζω πολύ αλλά δε λειτούργησαν ποτέ και δεν
λειτουργούν ως πρότυπα. Περισσότερο εκτιμώ τον κάθε καλλιτέχνη για το ποιόν
του, την προσφορά και την δημιουργία του.
Έχω πολλές επιρροές από την κλασσική μουσική, όμως θα αναφερθώ στην
ελληνική μας μουσική κληρονομιά.... του αγαπημένου μου Μάνου Χατζιδάκι, της
μουσικής μας παράδοσης και τέχνης.
Πού σε βρίσκουμε αυτό τον καιρό; Γνωρίστε μας την χορωδία «Φιλομήλα» του Μουσικού και Καλλιτεχνικού Συλλόγου Εύοσμου Θεσσαλονίκης.
Διδασκαλία μουσικής στη δημόσια Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και Μαέστρος της Χορωδίας "Φιλομήλα" του Μουσικού & Καλλιτεχνικού Συλλόγου Ευόσμου Θεσσαλονίκης. Η Χορωδία είναι μία πρόκληση για μένα, με μοναδικό μου στόχο την ευχαρίστηση των μελών της και η ανάδειξή της.
Ο Μουσικός & Καλλιτεχνικός Σύλλογος Ευόσμου Χορωδία "Φιλομήλα" ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 με την πρωτοβουλία και προτροπή μιας ομάδας φίλων του χορωδιακού τραγουδιού. Πήρε την επωνυμία "Φιλομήλα" από τη φίλη της αρμονίας, της μουσικής συμφωνίας που σημαίνει η φιλόμουσος (φιλώ + μέλος).
Σκοπός της είναι η διατήρηση, η διάδοση και εξέλιξη της πολιτιστικής και πνευματικής, μουσικής μας κληρονομιάς. Με δεδομένο το γεγονός ότι η μουσική διαμορφώνει τον χαρακτήρα, την προσωπικότητα και την μουσική μας κουλτούρα, στόχος της χορωδίας "Φιλομήλα" αποτελεί η ανάπτυξη της φωνητικής μουσικής τέχνης και η ενθάρρυνση της δημιουργικότητας και του πνεύματος μεταξύ των μελών που συμμετέχουν. Για το λόγο αυτό, ανοίγει την αγκαλιά της σε όσους επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτή, για να αποτελέσει ένα μέσο προσωπικής αλλά και συλλογικής έκφρασης μέσα από τα τραγούδια και τις μελωδίες που αγγίζουν τη ψυχή μας.
Στο ξεκίνημά της, διοργάνωσε το "1ο Μελωδρόμο Φεστιβάλ Χορωδιών" στις 28 και 29 Νοεμβρίου 2019 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ευόσμου, με στόχο την καθιέρωσή του. Χορωδοί από 12 Χορωδίες που συμμετείχαν και θεατές συνένωσαν τις φωνές τους, υπό τους ήχους μελωδιών που εκτελέστηκαν τις δύο αυτές μοναδικές μουσικές βραδιές.
Ενάμιση χρόνος ζωής και παρά τις δύσκολες συνθήκες λόγω του κορονοϊού, έχει λάβει μέρος σε Χορωδιακά φεστιβάλ, τόσο εντός του Νομού Θεσσαλονίκης, όσο και εκτός, Κέρκυρα, Αγρίνιο, διαδικτυακές συμμετοχές κ.α.. Μία χρονιά γεμάτη μελωδίες, εικόνες και όμορφες στιγμές. Μέσω πανδημίας καταφέραμε να δημιουργήσουμε την Παιδική & Νεανική Χορωδία του Συλλόγου, η οποία αποτελείται από 22 μέλη.
Στην σημερινή εποχή του «κοινωνικού πανικού» επιβιώνει ένας καλλιτέχνης; Υπάρχουν οι δυνατότητες να επικοινωνήσει την τέχνη του;
Στη σημερινή εποχή τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα να επικοινωνήσεις με την τέχνη της μουσικής! Ένας από τους βασικότερους σκοπούς της μουσικής είναι η ένωση και η άμεση αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπων. Εν μέσω πανδημίας και καραντίνας, ένα τεράστιο κομμάτι της μουσικής και γενικότερα της καλλιτεχνικής έκφρασης έχει σχεδόν απαγορευτεί. Ουσιαστικά η επικοινωνία στην οποία βασίζεται αυτός ο κλάδος έχει αποκοπεί. Καλλιτέχνης και κοινό βρίσκονται σε σχέση εν διαστάσει. Αναζητώντας, λοιπόν, εναλλακτικούς τρόπους στο «παιχνίδι» αυτό, μπαίνουν, αναπόφευκτα, τα μέσα δικτύωσης και οι πλατφόρμες που μπορούν να καλύψουν, κατά κάποιο τρόπο, αυτή την απόσταση. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και αγώνας για να δημιουργήσεις και να προβάλλεις το πιο απλό....ένα τραγούδι!
Πως επηρέασε η διάδοση του Internet τη μουσική βιομηχανία και τους καλλιτέχνες τα τελευταία χρόνια; Είναι σύμμαχος ή εχθρός για τους νέους καλλιτέχνες;
Η "ελευθερία" που παρέχει το διαδίκτυο, η ταχύτατη μετάδοση πληροφοριών και η επίδρασή του, επιτρέπει σε πολλούς δημιουργούς να μοιράζονται το έργο τους χωρίς να εξαρτώνται απόλυτα από άλλους. Παλαιότερα οι ραδιοφωνικές εκπομπές ήταν η μόνη πηγή μέσα απ' την οποία θα μπορούσε κανείς να ανακαλύψει καινούργια πράγματα. Η μουσική ψυχαγωγία γινόταν μέσα από κασέτες ή CD. Το διαδίκτυο και η επίδρασή του, αποτελεί ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της εποχής μας τόσο με θετικά, όσο και με αρνητικά αποτελέσματα, ανάλογα τη χρήση του.
Τι θα έλεγες στους νέους που θα θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη μουσική, κρίνοντας με την προσωπική σου εμπειρία;
Από προσωπική μου εμπειρία, η ενασχόληση ενός
νέου με την μουσική είναι καλό να προκύπτει επειδή αυτός το θέλει και όχι να
σχεδιάζεται από το οικείο περιβάλλον του. Με βάση τα όνειρα, την αγάπη του,
τις αξίες και τις θυσίες που είναι διατεθειμένος να κάνει ο καθένας προσωπικά,
αξίζει να ασχοληθεί επαγγελματικά με αυτήν, με εφόδιο την αληθινή σχέση μεταξύ
αυτών που την συντελούν. Χτίζοντας γέφυρες αγάπης και σεβασμού, όλα μπορούν να
επιτευχθούν.
Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλεις να στείλεις στους αναγνώστες μας;
Να ονειρεύονται, να ελπίζουν, να τολμούν, και να αγωνίζονται γι' αυτό που τους ενδιαφέρει. Να κοιτάζουν πάντα μπροστά με βλέμμα καθάριο!
Θα κλείσω τη συνέντευξη μαζί σας με λόγια του ποιητή μας Γ. Ρίτσου
"Να βρίσκεις χρόνο να γελάς γιατί αυτή είναι η μουσική της ψυχής".
Σας ευχαριστώ θερμά για τη γνωριμία και τη συνομιλία μας.