Εύα Παυλίδου: "Η τέχνη έχει θεραπευτική επίδραση στον άνθρωπο."

2019-02-10

Αν σας ζητούσα να μας γνωρίσετε την Εύα μέσα από πέντε λέξεις ποιες θα ήταν αυτές;

Πολυπράγμων,δυναμική,μοναχική,δοτική,πεισματάρα.

Ασχολείστε με την συγγραφή και την υποκριτική. Ποιο από τα δύο κατέχει μεγαλύτερη θέση στη ζωή και την καρδιά σας; Ποιες δυσκολίες προκύπτουν από αυτό το «πάντρεμα»;

Η αγάπη και για τις δυο τέχνες γεννήθηκε από όταν ήμουν έφηβη. Μεγαλώνοντας νομίζω πως το θέατρο με κερδίζει όλο και περισσότερο. Η συγγραφή από την άλλη είναι μια στέγη στην οποία καταφεύγω όταν πιέζομαι συναισθηματικά.Η συνύπαρξη και των δυο δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη αν και την περίοδο που ετοιμάζεται μια παράσταση είναι δύσκολο να αφοσιωθώ στο γράψιμο.
Σε κάθε περίπτωση δεν θα μπορούσα να αποχωριστώ καμία.

Μιλήστε μας για το έργο «Μαριονέτα».

H Mαριονέτα αποτελεί ένα μονόπρακτο μικρής έκτασης που έγραψα μαζί με τον εξαιρετικό σκηνοθέτη και συγγραφέα Κωνσταντίνο Σκιπητάρη. Το έργο είναι εμπνευσμένο από την νέα ποιητική συλλογή της Κερασίας Βούσβουρα με κεντρικό τίτλο "Venceremos" που σημαίνει «Θα νικήσουμε».
Πρόκειται για την ιστορία μιας γυναίκας που παλεύει με τους προσωπικούς της δαίμονες καταλήγοντας να ερωτευθεί τον ίδιο τον πόνο στην προσπάθεια της να συμφιλιωθεί μαζί του.
 

Πιστεύετε ότι ο κόσμος στις μέρες μας στηρίζει παρόμοιες δράσεις;

Η Μαριονέτα προέκυψε σαν ιδέα μέσα από την ανάγκη μας,να φέρουμε τον θεατή κοντά στην ποίηση, αφού το κείμενο έχει έντονο ποιητικό λόγο.
Δυστυχώς η τέχνη της ποίησης έχει αποτυπωθεί στο μυαλό του κόσμου ως μια βαριά και πολλές φορές ακατανόητη έκφραση γραπτού λόγου.
Η εμπειρία μου έδειξε πως το κοινό ενθουσιάζεται αλλά και εντυπωσιάζεται με τον τρόπο που προσεγγίζουμε τους στίχους και πόσο έντονα τους ζωντανεύουμε στη σκηνή χωρίς να είναι δυσνόητοι.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στη συγγραφή και τον χώρο του θεάτρου, γιατί πιστεύετε ότι γίνεται αυτό;

Πράγματι τα τελευταία χρόνια της κρίσης ο κόσμος στρέφεται συνεχώς στην τέχνη. Αυτό με γεμίζει με χαρά,αισιοδοξία και ελπίδα. Η τέχνη έχει θεραπευτική επίδραση στον άνθρωπο. Κάθε μορφή τέχνης και πιο συγκεκριμένα τα βιβλία και το θέατρο συμβάλουν θετικά στην ψυχολογία του ατόμου,βοηθώντας το να διαχειριστεί με υγιή τρόπο κάθε του δυσκολία. Θεωρώ λοιπόν πως κατά κύριο λόγο η κρίση που βιώνουμε είναι κοινωνική και μόνο η τέχνη μπορεί να αποτελέσει αντίδοτο. 

Είστε πρόεδρος στο μη κερδοσκοπικό σωματείο «Το ράφι της Αγάπης», γνωρίστε το στους αναγνώστες μας. Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια του σωματείου;

«Το Ράφι της Αγάπης» είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που στόχο έχει τη δημιουργία βιβλιοθηκών σε χώρους που φιλοξενούνται ασθενείς με χρόνιες παθήσεις. Η δράση του ξεκίνησε το 2016 με τη δημιουργία βιβλιοθήκης στον Σύλλογο Ψυχικής Υγείας. Ακολούθησαν πολλές ακόμα βιβλιοθήκες και ελπίζουμε να γεμίσει όλη η Ελλάδα με «Ράφια Αγάπης».Ένα μακρινό μας όνειρο είναι η θεραπευτική ανάγνωση να ενταχθεί στο Ελληνικό σύστημα υγείας και να συνταγογραφούνται βιβλία σε χρονίως πάσχοντες.

Τι θα ευχόσασταν να συμβεί στην Εύα μέσα στο 2019;

Θα ευχόμουν να έχω υγεία για να παράγω οτιδήποτε αφορά την τέχνη και να προσφέρω σε εκείνους που κουράστηκαν να ελπίζουν. 

Και για τους αναγνώστες μας ποια ευχή θα κάνατε;

Nα έχουν υγεία και να ζουν κάθε τους όνειρο.