Γιάννα Παναγοπούλου: "Η Ιστορία, δέσμια του χάρτη και της γεωγραφίας, προχωράει γρήγορα."

2020-09-03

Αν σας ζητούσα να μας γνωρίσετε την Γιάννα μέσα από πέντε λέξεις, ποιες θα ήταν αυτές;

Μητέρα,αγάπες της ζωής μου τα παιδιά μου.

Δικηγόρος, λατρεύω τη δουλειά μου, αν και, δυστυχώς, η δικηγορία στην Ελλάδα έχει υποστεί αδικαιολόγητη απαξίωση.

Σύζυγος, Δίνω πολλή αγάπη και θέλω να παίρνω πολλή επίσης.

Γυναίκα, Λατρεύω το ότι είμαι γυναίκα.

Ανήσυχη, Δεν έχω ησυχία, πάντα θέλω και βρίσκω να κάνω καινούργια πράγματα, προσπαθώντας πολύ να είμαι τέλεια σε όλα. Αυτό με κάνει αυστηρή με τον εαυτό μου και επιεική με τους γύρω μου.

Είστε πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας Ελλάδας-Ισραήλ, γνωρίστε μας το Σύνδεσμο και τις δράσεις του.

Πρόκειται για τον πρώτο ιστορικό Σύλλογο στη χώρα, με έτος ίδρυσής του το 1965 και βασικό του καταστατικό σκοπό την ενίσχυση των σχέσεων των δύο λαών, των Ελλήνων και των Ισραηλινών. Όπως καταλαβαίνετε, μέλη του δεν είναι μόνον εβραίοι στο θρήσκευμα, όπως κάποιες φορές γίνεται σύγχυση, ούτε μόνο χριστιανοί, αλλά έλληνες πολίτες οποιουδήποτε θρησκεύματος. Διοργανώνουμε εκδηλώσεις, συζητήσεις, πολιτιστικές ανταλλαγές, ενώ σε συνεργασία με το Ελληνοισραηλινό Επιμελητήριο, διευκολύνεται η ενημέρωση και προβολή του επενδυτικού ενδιαφέροντος Ελλήνων και Ισραηλινών επενδυτών. Μέσα από τη γνωριμία των ανθρώπων, τα ήθη τους, τα έθιμα, τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά, τη μουσική, τις διατροφικές τους συνήθειες και επιλογές, σφυρηλατείται η κατανόηση και η φιλία. Στην προσπάθειά μας έχουμε αρωγό μας την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και την Πρεσβεία του Ισραήλ. Τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις των δύο χωρών στο ανώτατο επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και άμυνας είναι ισχυρές όσο ποτέ, όπως και στην οικονομία και τον τουρισμό και αυτό είναι σημαντικό και για τις δύο χώρες και τους λαούς τους.

Οι καιροί που ζούμε είναι δύσκολοι και αβέβαιοι, σαν μια από τους αξιόλογους δικηγόρους του τόπου μας πείτε μας πώς βλέπετε το σήμερα στην Ελλάδα; Και πως πιστεύεται ότι μπορούμε να το κάνουμε καλύτερο;

Η Ιστορία, δέσμια του χάρτη και της γεωγραφίας, προχωράει γρήγορα. Μπροστά στα μάτια μας εξελίσσεται η διαδικασία αναδιάταξης της πολιτικής, γεωστρατηγικής και γεωενεργειακής επιρροής των μεγάλων δυνάμεων, όπως αυτή είχε διαμορφώθηκε μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η αντίδραση της Ευρώπης στην οικονομική - υγειονομική κρίση με το ταμείο Ανάκαμψης με 750 δισ., είναι ιστορικής σημασίας. Αν προσθέσουμε την ενιαία παραγγελία εμβολίων για όλα τα κράτη μέλη της, τις δηλώσεις μετά συνάντηση Μακρόν -Μέρκελ με αναφορά σε ευρωπαϊκή κυριαρχία και στη Μεσόγειο ως ''Mare Nostrum'', αρχίζει να αχνοφαίνεται ένας προσανατολισμός της εθνικής οπτικής προς μια ευρωπαϊκή αυτοσυνειδησία, έναν ευρωπαϊκόπατριωτισμό υπό συνθήκες ενιαίας Ευρώπης.

Η Ελλάδα σήμερα έχει μπροστά της να κερδίσει το στοίχημα της αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, αλλά έχει μια τελευταία και ιστορική ευκαιρία, αξιοποιώντας το πακέτο των 72 διςπου θα πάρει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, να ξεφύγειαπό τις παθογένειες του παραγωγικού προτύπου που ακολουθεί για δεκαετίες και την υποχρεώνουν σε έναν κύκλο πτωχεύσεων και καθήλωσης και να κάνει τη μεγάλη Αλλαγή. Να θέσει τους όρους του μέλλοντός της, υιοθετώντας νέους προσανατολισμούς ανάπτυξης, στο πλαίσιο και τις συνθήκες που διαμορφώνει η 4η βιομηχανική επανάσταση και οι δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία. Η συγκυρία μιας τέτοιας ωρίμανσης ΔΕΝ πρέπει να χαθεί.

Η εγκληματικότητα και η παραβατικότητα αρχίζουν ναγίνονται καθεστώς. Σαν νομικός ποιες συμβουλές θα μας δίνατε για να τα μειώσουμε και να μην πέσουμε στην παγίδα τους; Πώς μπορούμε να προστατέψουμε τα παιδιά μας, που είναι το αύριο αυτού του κόσμου;

Όσο υπάρχουν άνθρωποι θα υπάρχει και το έγκλημα από εκείνους που υιοθετούν αντικοινωνική, εγκληματική συμπεριφορά. Σε συνθήκες κρίσεων το έγκλημα γίνεται βιαιότερο και πιο πανούργο.

Θα συνιστούσα προσοχή στα εγκλήματα μέσω διαδικτύου (ηλεκτρονικές απάτες, παραβίαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, σεξουαλικές παρενοχλήσεις, παιδική πορνογραφία κλπ). Να προστατεύουμε την ιδιοκτησία μας με τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα, να αποφεύγουμε την κοινοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της πολυήμερης απουσίας μας από το σπίτιμας, να είμαστε περισσότερο υποψιασμένοι και λιγότερο εύπιστοι.

Τα παιδιά μας τα προστατεύουμε εκπαιδεύοντάς τα από μικρή ηλικία να γίνουν ολοκληρωμένες και ανεξάρτητες προσωπικότητες, ενημερώνοντάς τα καιαναπτύσσοντας μαζί τους βαθιά σχέση εμπιστοσύνης και ασφάλειας. Να ξέρουν ότι οι γονείς είμαστε πάντα εκεί, δίπλα τους, έτοιμοι να μοιραστούμε τις αγωνίες τους, τις απογοητεύσεις τους, τα προβλήματά τους οποιαδήποτε και αν είναι αυτά.

Ποια είναι τα σχέδια και οι επιθυμίες σας για την υπόλοιπη χρονιά;

Ολοκληρώνονται αυτές τις ημέρες οι τυπικές διαδικασίες της πρωτοβουλίας, που, μαζί με σημαντικές προσωπικότητες γένους θηλυκού της πόλης μας, έχω αναλάβει για τη συγκρότηση και δραστηριοποίηση διαπαραταξιακού - διακομματικού πολιτικού Δικτύου γυναικών για την υποστήριξη της ενεργούς συμμετοχής και ανάδειξή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων, τόσο σε τοπικό επίπεδο και Δημοτικής και Περιφερειακής αυτοδιοίκησης, όσο και σε εθνικό και ευρωπαϊκό χώρο. Θα ακολουθήσουν μέχρι τέλους του έτους, κορωνοϊού επιτρέποντος, ουσιαστικές παρεμβάσεις στη Θεσσαλονίκη αλλά και την Περιφέρεια. 

Κλείνοντας ποια ευχή θα θέλατε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Αυτή την περίοδο έχει ιδιαίτερη αξία η κοινωνική ευθύνη και ενσυναίσθηση. Να προσέχουν τους εαυτούς τους, τους αγαπημένους τους και όλους τους γύρω τους. Δεν θα πω να είναι περισσότερο υποψιασμένοι απέναντι σε ό,τι "ψεκασμένο'' συνομωσιολογικό και fake news διακινείται ανεξέλεγκτα, γιατί το αναγνωστικό σας κοινό είναι υψηλού επιπέδου.

Βέβαια, έχω πάντα στο μυαλό μου τη φράση «έχεις δικαίωμα να πέσεις δεν έχεις δικαίωμα να μη σηκωθείς». Τους εύχομαι να μην σταματάνε να κυνηγάνε τα όνειρά τους!