Κωνσταντίνος Παλίλης: "Έμπνευση είναι η συνεχής και αδιάκοπη παρατήρηση του κόσμου."

2022-12-07

Αν σας ζητούσα να μας γνωρίσετε τον Κωνσταντίνο μέσα από πέντε λέξεις, ποιες θα επιλέγατε;

Χιούμορ, κυνισμός, αυστηρότητα, εργασιομανία, στοχοπροσήλωση.

Σας επέλεξε η συγγραφή ή την επιλέξατε; Και με ποιο κόστος;

Οι άνθρωποι επιλέγουν το επάγγελμά τους είτε συνειδητά, είτε ασυνείδητα και όχι εκείνο αυτούς. Οπότε το επέλεξα. Δεν έχω κάνει απολογισμό της μέχρι τώρα ζωής μου για να δω το κόστος και αν υπάρχει αυτό. Υποθέτω ότι το ίδιο κόστος θα πλήρωνα όποιο επάγγελμα και να διάλεγα να ακολουθήσω.

Μιλήστε μας για το τελευταίο σας έργο.

Η «Μέδουσα» είναι ένας κοινωνικός μονόλογος με θέμα τη σεξουαλική κακοποίηση των γυναικών. Παρακολουθούμε την ιστορία μιας νέας κοπέλας που βιάζεται για χρόνια απ' τον πατριό της. Λίγο πριν την ενηλικίωση και τις πανελλήνιες εξετάσεις, εμπνεόμενη απ' την μυθολογία και την ιστορία της «Μέδουσας» παίρνει την απόφαση να μεταμορφώσει τον εαυτό της σε «τέρας». Ένα «τέρας» που θα «πετρώνει» τους άντρες, παίρνοντας από εκείνους την σταθερότητα που είναι η πηγή της εξουσίας που νομίζουν οι άντρες πως έχουν πάνω στις γυναίκες. Δηλαδή ο θεατής της παράστασης ή ο αναγνώστης του βιβλίου δεν θα δει/ διαβάσει τον μύθο που γνωρίζουμε όλοι. Δεν μπορώ να πω περισσότερα για το τι γίνεται μέσα στο έργο, όποιος θέλει να μάθει το «τι» και το «πώς» μπορεί να έρθει στην παράσταση, κάθε Δευτέρα στις 21:00 στο θέατρο τεχνοχώρος Φάμπρικα. Για λίγες ακόμα παραστάσεις. Τέλος, θέλω να πω ότι η παράσταση έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, ενώ το κείμενο του έργου έχει εκδοθεί σε βιβλίο απ' τις εκδόσεις iWrite και μπορεί να το βρει κάποιος στο site του εκδοτικού οίκου καθώς και στο ταμείο του θεάτρου τις ημέρες των παραστάσεων.

Ποια είναι τα κύρια μηνύματα του και ποια συναισθήματα θα γεννηθούν στον αναγνώστη;

Πριν σας απαντήσω θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν ενστερνίζομαι την άποψη ότι τα έργα πρέπει να έχουν κάποιο μήνυμα, που θα πρέπει να εκλάβει ο θεατής, ή και να έχουν, δεν είναι υποχρεωμένος να το κατανοήσει. Είναι προσωπική επιλογή του καθενός αν θα επηρεαστεί από ένα έργο ή όχι. Πρέπει να θέλει. Παρόλα αυτά, το 2019, όταν γράφαμε τη «Μέδουσα» με τη Μαρία Σ. Αποστολάτου, που έχω την τύχη και να την σκηνοθετώ, δεν ήταν στην επικαιρότητα τέτοιου είδους θέματα, αλλά εμείς τα βλέπαμε σχεδόν καθημερινά. Υπήρχαν στην κοινωνία και θέλαμε απλά να τα φωτίσουμε, να γυρίσουμε τον καθρέφτη και να δει το κοινό ένα μέρος του εαυτού ως μέλος της κοινωνίας. Ιδανικά θα θέλαμε να δημιουργηθεί στον θεατή ή τον αναγνώστη του έργου το συναίσθημα κατανόησης και της τρυφερότητας προς το θύμα και το αίσθημα για μια δίκαιη τιμωρία προς τον θύτη, σύμφωνα πάντα με τους νόμους και τη δικαιοσύνη.

Τι σημαίνει έμπνευση για εσάς;

Έμπνευση είναι η συνεχής και αδιάκοπη παρατήρηση του κόσμου. Η νοητική και πρακτική καταγραφή καταστάσεων, συμπεριφορών, ακόμα και φράσεων. Με αυτά εμπνέομαι και αυτά μεταφέρω μέσα απ' τα έργα που γράφω και σκηνοθετώ.

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το μονοπάτι της σκηνοθεσίας; Μιλήστε μας για αυτή σας την εμπειρία.

Ήταν φυσική συνέχεια της συγγραφής! Όσο θέλω και μου αρέσει να εκφράζομαι μέσω της συγγραφής, άλλο τόσο μ' αρέσει και θέλω να σκηνοθετώ. Τα βλέπω σαν δύο κομμάτια που ενώνονται, γίνονται ένα και συμπληρώνουν το παζλ «Κωνσταντίνος». Δεν υπερισχύει κάποιο μέσα μου, είναι ισότιμα. Δίχως να θέλω να ακουστώ ψώνιο, ποιος μπορεί να σκηνοθετήσει καλύτερα ένα έργο απ' τον ίδιο τον δημιουργό του; Χωρίς να αποκλείω βέβαια τη συνεργασία με άλλους σκηνοθέτες, είναι τιμή και χαρά μου, όταν έρχονται άλλοι σκηνοθέτες και ζητούν κάποιο έργο μου.

Μελλοντικά σχέδια;

Πολλά! Θεατρικές παραστάσεις, ένα ακόμα βιβλίο και μερικές ιδέες για τις οποίες δεν μπορώ να μιλήσω προς το παρόν. Το καλοκαίρι άνοιξα κανάλι στο youtubeόπου ανέβασα μερικά κωμικά σκετς και θέλω να το συνεχίσω και να ανεβάσω κι άλλα σύντομα. 

Κλείνοντας, ποια ευχή θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Εύχομαι να μην χρειαστεί να πουλήσουν τα όνειρα τους κι αν το κάνουν, ας τα πουλήσουν ακριβά!