Μαρία Σεμερτζίδου: "Το θέατρο δεν έπαψε ποτέ να προσφέρει οξυγόνο στον πολιτισμό και στην κοινωνία μας."

2021-11-22

Ο μεγάλος Δημήτρης Χορν είχε πει «Ηθοποιός σημαίνει φώς!», για εσάς ποια είναι η έννοια του ηθοποιού;

Να γεννά , να πλάθει χαρακτήρες και να τους δίνει πνοή πάνω στη σκηνή. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία να κοινωνήσει το φως ,μα και τα σκοτάδια που κρύβουμε μέσα μας .

Πού σας βρίσκουμε αυτό τον καιρό;Έχουμε ξεκινήσει από την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου τις παραστάσεις μας με το έργο 'Γκόλφω' του Σπυρίδωνος Περεσιάδη από το Θέατρο του Άλλοτε σε σκηνοθεσία της Βαρβάρας Δουμανίδου στο Θέατρο Αυλαία και θα συνεχίσουμε ως και τις 28 Νοεμβρίου.

Πείτε μας λίγα λόγια για το έργο.

Είναι η γνωστή σε όλους μας από το θέατρο μα και τον κινηματογράφο ιστορία αγάπης της Γκόλφως και του Τάσου. Μια αγάπη που χαρακτηρίζεται από τη βαθιά προδοσία του Τάσου . Ο Σπυρίδωνας Περεσιάδης μέσα από τη γραφή του δε μας παρουσιάζει μόνο την ερωτική ιστορία των δυο νέων , ξυπνώντας σε εμάς συναισθήματα και μνήμες από προσωπικές μας εμπειρίες αλλά παράλληλα μας υπογραμμίζει τις ταξικές διαφορές , το κοινωνικό χάσμα καθώς τη θέση της γυναίκαςστην κοινωνία της εποχής .

Ποια κοινά στοιχεία και ποιες διαφορές έχετε με την ηρωίδα σας;

Στο έργο παίζω το ρόλο της Σταυρούλας ,την κόρη του αρχιτσέλιγγα , που διεκδικεί τον Τάσο από τη Γκόλφω και θα κάνει ότι περνά από το χέρι της για να το πετύχει . Πάντοτε στους ρόλους που καλούμαστε να παίξουμε ψάχνουμε να βρούμε κοινά στοιχεία και να δικαιολογήσουμε μέσα μας , να κατανοήσουμε τις διαφορές που έχουμε με το ρόλο μας . 

Υπάρχει κάτι που σας φοβίζει ή σας προκαλεί ανασφάλεια πάνω στην σκηνή;

Δε θα έλεγα φόβο ή ανασφάλεια μα αγωνία για το αν αγγίζουμε τον κόσμο , αν θα έχει απήχηση . Αν καταφέρουμε να συμπαρασύρουμε το κοινό στον κόσμο μας .

Η πανδημία έπληξε ολέθρια τον χώρο σας, πώς βλέπεται το μέλλον του θεάτρου;

Το θέατρο δεν έπαψε ποτέ να προσφέρει οξυγόνο στον πολιτισμό και στην κοινωνία μας . Στο παρελθόν , σε δύσκολους καιρούς , στο τώρα μας όσο αβέβαιο και να μοιάζει και θα συνεχίσει ακούραστο το θέατρο και στο μέλλον να υπάρχει ως πηγή οξυγόνου. Όλοι εμείς ας το στηρίξουμε από όποια θέση και αν είμαστε , πάνω στη σκηνή , πίσω από τη σκηνή , στα φώτα , στην παραγωγή αλλά και στην πιο σημαντική θέση , στην πλατεία , ως κοινό.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Μέχρι τέλος του Νοέμβρη στην παράσταση 'Γκόλφω' με το Θέατρο του Άλλοτε στο Θέατρο Αυλαία και το Δεκέμβριο , πάλι στο θέατρο Αυλαία , με την ομάδα Μαλλιά Κουβάρια στην κωμωδία 'Μετάλλαξη' του Γιώργου Οικονομίδη σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Βασιλειάδη.

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Να χαμογελούν κόντρα σε ότι στενάχωρο συμβαίνει , ένας τρόπος να κρατηθεί ζωντανό το φως μέσα μας .