Μιχάλης Σταυρουλάκης: "Όλη μου η ζωή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μουσική και τις τέχνες γενικότερα."

2020-11-26

Πότε άρχισες να σεργιανάς στους δρόμους της μουσικής; Κοινώς, πότε συνειδητοποίησες πως η μουσική είναι για σένα κάτι παραπάνω από μια ασχολία απλά στον ελεύθερο σου χρόνο;

Πάντα στο σπίτι μας ακούγαμε μουσική και ιδίως κρητική μουσική. Σε ηλικία τεσσάρων χρόνων ξεκίνησε ο πατέρας μου (αν και ερασιτέχνης)να μου δείχνει δειλά-δειλά κάποια τραγούδια στο μπουζούκι. Πάντα ήθελα το λαούτο όμως. Εξαιτίας του μεγέθους του δε μπορούσα σαν παιδί να το πιάσω, οπότε συνέχισα με μπουζούκι. Στην πρώτη δημοτικού γράφτηκα σε ωδείο και από κει ξεκίνησα σοβαρά πλέον να διδασκόμαστε το μπουζούκι και ευρωπαϊκή θεωρία. Πηγαίνοντας στο Μουσικό Γυμνάσιο ξεκίνησα με το λαούτο σε ηλικία 13 χρόνων και το επαγγελματικό ήρθε ένα χρόνο μετά.

Με ποιο ή ποια είδος/η ασχολείσαι;

Κατά κύριο λόγο με την κρητική μουσική. Αλλά στο παρελθόν έχω ασχοληθεί και με άλλα είδη όπως με την παραδοσιακή μουσική όλης της Ελλάδας( από όλα τα διαμερίσματα),με τη λαϊκή μας μουσική, την έντεχνη, κλασσική και λίγο τη τζαζ με το φλαμένκο.

Μουσική... Ένας μαγικός τρόπος έκφρασης και δημιουργικής ανησυχίας για πολλούς. Για σένα;

Δεν έχω εικόνες στο μυαλό μου, για τον εαυτό μου, χωρίς να παίζω κάποιο όργανο. Οπότε όλη μου η ζωή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μουσική και τις τέχνες γενικότερα, σε όλα τα επίπεδα και τις εκφάνσεις της. 

Ποιες είναι οι ιδιαίτερες μουσικές σου επιρροές; Υπάρχουν τυχόν καλλιτέχνες οι οποίοι λειτουργούν ως πρότυπο για σένα;

Οι μουσικές μου επιρροές είναι από τα είδη που προανέφερα, πέρα από τα κρητικά, ιδιαίτερη επιρροή μου έχει ασκήσει το μπουζούκι-μπουζουξήδες,αλλά και παρά πολλά πράγματα από το φλαμένκο. Βεβαίως κι είχα πρότυπα μελετώντας το Λαουτο. Οι δυο άνθρωποι που έχουν διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό τη φιλοσοφία μου πάνω στο όργανο είναι ο Μιχάλης Τζουγανάκης και ο Χρήστος Στιβακτακης.

Πού σε βρίσκουμε αυτό τον καιρό;

Στην περιοχή της Μεσσαράς Ηρακλείου, στις Μοίρες.

Στην σημερινή εποχή του «κοινωνικού πανικού» επιβιώνει ένας καλλιτέχνης;

Είναι πολύ δύσκολα σχεδόν για όλους τους καλλιτέχνες. Αναγκαστικά θα πρέπει να υπάρχει και μια δεύτερη δουλειά μέχρι να «στρώσουν» λίγο τα πράγματα. 

Υπάρχουν οι δυνατότητες να επικοινωνήσει την τέχνη του;

Υπάρχουν οι δυνατότητες ναι. Η όρεξη δεν ξέρω αν υπάρχει.

Πως επηρέασε η διάδοση του Internet τη μουσική βιομηχανία και τους καλλιτέχνες τα τελευταία χρόνια; Είναι σύμμαχος ή εχθρός για τους νέους καλλιτέχνες;

Δεν ξέρω για τη μουσική βιομηχανία (όσων αφορά τα cd)και δε με ενδιαφέρει, γνωρίζοντας ότι η πλειοψηφία των μουσικών που έχουν δισκογραφία δεν έχουν πάρει τα χρήματα που έπρεπε να τους δοθούν από τα δικαιώματα. Θα μιλήσω για μένα προσωπικά λοιπόν, ότι το Ίντερνετ έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη της δουλειάς μου. 

Τι θα έλεγες στους νέους που θα θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη μουσική, κρίνοντας με την προσωπική σου εμπειρία;

Να αποδεχτούν τον εαυτό τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα προσπαθήσουν για να τον βελτιώσουν. Να αγαπήσουν τον εαυτό τους ,χωρίς να σημαίνει ότι είναι ανώτεροι από τους άλλους. Να μελετήσουν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τη μουσική που τους εκφράζει, και να έχουν δύναμη και υπομονή όταν έρθει η ώρα να το βγάλουν προς τα έξω. 

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλεις να στείλεις στους αναγνώστες μας;

Να έχουν καλή υπομονή και καλή δύναμη. Να είστε καλά!!