Ντίνα Σαρατζή: "Η μουσική είναι η παιδεία μας, ο πολιτισμός μας, αρωγός της ομαλής λειτουργίας της κοινωνίας μας."

2021-04-12

Θα ξεκινήσω όπως πρέπει από τα βασικά! Πότε άρχισες να σεργιανάς στους δρόμους της μουσικής; Κοινώς, πότε συνειδητοποίησες πως η μουσική είναι για σένα κάτι παραπάνω από μια ασχολία απλά στον ελεύθερο σου χρόνο;

Μου επιτρέπετε να στείλω πρώτα έναν χαιρετισμό προς όλους τους αναγνώστες και μιαν ευχή, να διατηρήσουμε ο καθένας μας προσωπικά, φλογερή και δυνατή, τη φωτιά του πολιτισμού.

Θα απαντήσω ξεχωριστά στα δύο ερωτήματα, κυρίως γιατί το καθένα συνέβη σε διαφορετικό χρόνο. Ξεκίνησα λοιπόν το ταξίδι μου στον μαγικό δρόμο της μουσικής, στην ηλικία των έξι ετών, με αφορμή τη συνήθειά μου να παριστάνω πως παίζω πιάνο στο τραπέζι του σαλονιού μας και την εμπνευσμένη απόφαση της μητέρας μου να με γράψει στο Ωδείο. Κάπως έτσι, συναισθήματα, ιδέες, προβληματισμοί, μετουσιώθηκαν σε νότες.

Χρόνια πολλά αργότερα, μετά την ηλικία των 25 ετών, ωριμάζοντας & ακούγοντας πολλή πολλή μουσική, παίζοντας σε διάφορα projects, αντιλήφθηκα πλέον ότι η μουσική δεν αποτελεί για μένα ένα διασκεδαστικό ασχόλημα, αλλά μία από τις βασικές μου εργασίες.

Με ποιο ή ποια είδος/η ασχολείσαι;

Ασχολούμαι με διάφορα είδη μουσικής, μου αρέσει να δοκιμάζω & να αφουγκράζομαι τις νέες τάσεις. Κάθε είδος, μου χαρίζει απλόχερα και πάντα, ευκαιρίες έκφρασης& εξέλιξης της προσωπικής μου αισθητικής.

Μουσική... Ένας μαγικός τρόπος έκφρασης και δημιουργικής ανησυχίας για πολλούς. Για σένα;

Για μένα, απλά θα την χαρακτηρίσω με μία λέξη και θα την αφήσω χωρίς επεξηγήσεις. Μαγεία....

Ποιες είναι οι ιδιαίτερες μουσικές σου επιρροές; Υπάρχουν τυχόν καλλιτέχνες οι οποίοι λειτουργούν ως πρότυπο για σένα;

Θαυμάζω πάρα πολλούς καλλιτέχνες, σε κάθε είδος μουσικής, αρκεί πέρα από την τεχνική τους, να αγγίξουν την ψυχή μου, να με ταξιδέψουν στον κόσμο τους. Ωστόσο, δε θα΄λεγα ότι λειτουργώ με πρότυπα. Προσπαθώ να διηγηθώ κάθε φορά την προσωπική μου ιστορία και όχι να μιμηθώ ή να φτάσω.

Πού σε βρίσκουμε αυτό τον καιρό;

Την ιδιαίτερη αυτή εποχή για όλους μας, διδάσκω διαδικτυακά, σε καμία περίπτωση όμως η προσπάθεια αυτή δεν δύναται να αντικαταστήσει τη διδασκαλία δια ζώσης. Κοινώς οι μαθητές, δε χάνουν την επαφή με το όργανο. Πέρα απ' αυτό όμως η έκφραση και η τεχνική δε μεταλαμπαδεύονται. Επίσης, ηχογραφώ διάφορα κομμάτια συνθετών (ευτυχώς η έμπνευση κάποιων ανθρώπων διατηρείται ακόμη) και συμμετέχω σε διασκευές τραγουδιών, τα οποία ανεβαίνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τους μουσικούς, ο καθένας να ηχογραφεί στο χώρο του.

Με τον Σύλλογο Μουσικών Βορείου Ελλάδος επιτελείται ένα αξιόλογο έργο για τον συνάνθρωπο, γνωρίστε μας αυτή τη δράση.

Δεδομένων των συνθηκών διαβίωσης στις οποίες έχουν οδηγηθεί εκατοντάδες άνθρωποι των τεχνών εξαιτίας της πανδημίας, ο σύλλογος μουσικών Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με το m-eatinghub, εδώ και αρκετούς μήνες, ανέλαβε τη διανομή τροφίμων για τη στήριξη των καλλιτεχνών της πόλης που το έχουν ανάγκη και το επιθυμούν. Έτσι δημιουργήθηκε η δράση 'το καλάθι της εβδομάδας', κατά την οποία διανέμονται τόσο φρέσκα τρόφιμα όσο και μακράς διαρκείας καθώς και μαγειρεμένα γεύματα, σε συναδέλφους που το έχουν ανάγκη. Μέλημα του συλλόγου, είναι πρωτίστως να ανακουφιστούν έστω και στο ελάχιστο οι οικογένειες των συναδέλφων από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Η πρωτοβουλία ισχύει και αφορά όλους τους μουσικούς της πόλης ανεξάρτητα από το αν είναι μέλη των οικείων σωματείων ή όχι. Αφορά επίσης τους συναδέλφους όλων των ειδικοτήτων στο θέαμα, ακρόαμα,(ηχολήπτες, φωτιστές χορευτές και λοιπά).Η διανομή των τροφίμων λαμβάνει χώρα κάθε Παρασκευή και ώρα 15:00 με 18:00 στα γραφεία του συλλόγου μουσικών Βορείου Ελλάδος Φιλικής Εταιρείας 11, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Στην σημερινή εποχή του «κοινωνικού πανικού» επιβιώνει ένας καλλιτέχνης; Υπάρχουν οι δυνατότητες να επικοινωνήσει την τέχνη του; Πως επηρέασε η διάδοση του Internet τη μουσική βιομηχανία και τους καλλιτέχνες τα τελευταία χρόνια; Είναι σύμμαχος ή εχθρός για τους νέους καλλιτέχνες;

Βιώνουμε μία εποχή κατά την οποία, η τέχνη απαξιώνεται αργά αλλά σταθερά, τόσο όσο να συνηθίζουμε τα νέα δεδομένα και να τα δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα. Αν ένας μουσικός δεν αποτελεί μέρος του συστήματος, θα χρειαστεί να εργαστεί και σε άλλους τομείς, προκειμένου να επιβιώσει ή να έχει αξιοπρεπή ασφάλιση. Ωστόσο οι δυνατότητες να επικοινωνήσει την τέχνη του, με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, είναι πλέον περισσότερες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι και ποιοτικές ή ότι του διασφαλίζουν κάποιο εισόδημα. Το αντίθετο θα έλεγα. Νομίζω ότι η ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη και ο καταιγισμός πληροφοριών, καθώς και η δυνατότητα πρόσβασης στο μεγαλύτερο ποσοστό της μουσικής βιβλιοθήκης (τραγούδια, συνθέσεις, βίντεοκλιπ κτλ.) δωρεάν, έχει καταφέρει την έλλειψη ενθουσιασμού για το καινούργιο (δημιουργία) τόσο για το κοινό, όσο και για τους ίδιους τους καλλιτέχνες και κατ' επέκταση την απουσία επένδυσης στην πραγματική τέχνη.

Τι θα έλεγες στους νέους που θα θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη μουσική, κρίνοντας με την προσωπική σου εμπειρία;

Προτρέπω με όλη μου την ψυχή, τα νέα παιδιά να ασχοληθούν με τη μουσική. Με όποιο τρόπο, με όποιο μέσο. Η μουσική είναι η παιδεία μας, ο πολιτισμός μας, αρωγός της ομαλής λειτουργίας της κοινωνίας μας. Όλοι ανεξαιρέτως θα έπρεπε να διδασκόμαστε μουσική. Δεν είναι μόνο τα συναισθηματικά οφέλη που προσφέρει ή η εκτόνωση των ανθρώπινων παθών, είναι και η ανάπτυξη ιδιαίτερων δεξιοτήτων, ομαδικότητας, υπευθυνότητας. Ανοίγει το νου του ανθρώπου και ενισχύει την κριτική του σκέψη. Για τους λόγους αυτούς αλλά και για πολλούς άλλους τους οποίους θα χρειαζόταν πολλές ώρες να συμπληρώσουμε, πολεμάτε η Τέχνη και ο πολιτισμός μας και για να αποκτήσουν τα παιδιά μας ελεύθερη βούληση και ενσυναίσθηση, οφείλουμε να τους τα διδάξουμε.

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλεις να στείλεις στους αναγνώστες μας;

Κλείνοντας, θα ήθελα να μεταφέρω στους αναγνώστες μας, να είναι αισιόδοξοι, να αποζητούν τις τέχνες όπως το οξυγόνο και να είναι σίγουροι πως εμείς θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια αφύπνισης, με όποιο κόστος.

Σας ευχαριστώ πολύ για το βήμα.