Στέλιος Ταντούρης: "Σημασία για μένα έχει το να είσαι καλός άνθρωπος περισσότερο από το να είσαι καλός καλλιτέχνης.."
Πώς και γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την κατασκευή χειροποίητων αντικειμένων;
Δεν υπήρξε ποτέ μια απόφαση ήταν μια φυσιολογική εξελικτική πορεία με αρχή τα νεανικά μου χρόνια ,από μικρός είχα την ικανότητα με απλά καθημερινά υλικά να κατασκευάζω παιχνίδια ή διακοσμητικά αντικείμενα,ο τρόπος σκέψης μου χαρακτηριζόταν με την έκφραση που χρησιμοποιούμε σήμερα "out of the box".
Με την πάροδο των χρόνων και αρχίζοντας να μαθαίνω και
να αγαπώ την τέχνη σ' όλες της εκφάνσεις της στράφηκα στην δημιουργία έργων
προσπαθώντας και εγώ να συμβάλω ταπεινά στην οικογένεια των καλλιτεχνών που
προάγουν την τέχνη και τον πολιτισμό.
Γνωρίστε μας με λίγα λόγια τις δημιουργίες σας.
Θα ήθελα να ξεκινήσω με αυτό που συνηθίζω να λέω ότι κάθε έργο είναι μια ρωγμή στην ψυχή του καλλιτέχνη που δίνει την ευκαιρία και την δυνατότητα στον θεατή να κρυφοκοιτάξει και να δει τι έχει ο καλλιτέχνης στην ψυχή του.
Οι ώρες που περνάει πάνω από ένα έργο το εμποτίζουν με στοιχεία της ψυχής του,αυτό ακριβώς συμβαίνει και με τα δικά μου έργα που μέσω αυτών θέλω να προκαλέσω το κοινό να προβληματιστεί πάνω σε σύγχρονα κοινωνικά φαινόμενα .
Θέλω τα έργα μου να έχουν να πουν κάτι στον θεατή και
να πυροδοτούν την σκέψη του βάζοντας τον στην διαδικασία να ανακαλύψει τους
συμβολισμούς του έργου,στην ουσία να κατανοήσει τον τρόπο σκέψης μου και να δει
μέσα στην ψυχή μου.
Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε καθημερινά;
Η τέχνη υπάρχει για να εξαφανίζει τις δυσκολίες και να γεμίζει την καθημερινότητα μας με την αίσθηση της δημιουργίας προκαλώντας μας αίσθημα ευφορίας.
Το μόνο που μου χαλάει την διάθεση και με δυσκολεύει είναι η αντιμετώπιση της πλειοψηφίας ανθρώπων που υποτίθεται ότι αγαπούν και προάγουν την τέχνη ενώ στην ουσία προσπαθούν να εκμεταλλευτούν οικονομικά την ματαιοδοξία του κάθε καλλιτέχνη για προβολή και αναγνώριση.
Με δυσκολεύει να κατανοήσω ανθρώπους που
αυτοπροσδιορίζονται ως επιμελητές να στοιβάζουν έργα καλλιτεχνών
παρατώντας τα ακόμα και στο πάτωμα μόνο και μόνο για την οικονομική συμμετοχή
απαξιώνοντας τα έργα, τους ίδιους του καλλιτέχνες και εν γένει την τέχνη.
Γιατί πιστεύετε ότι όλο και περισσότερος κόσμος επιλέγει να ασχοληθεί επαγγελματικά με παρασκευή χειροποίητων πραγμάτων;
Αυτό είναι το μεγάλο λάθος που κάνουν πολλοί σήμερα, στρέφονται στην δημιουργία χειροποίητων έργων με σκοπό να βγάλουν χρήματα,δυστυχώς η τέχνη και το χειροποίητο δεν κοστολογούνται ούτε πληρώνονται.
Οι μόνοι που βγάζουν λεφτά είναι οι μεγάλες εταιρείες που με τα προϊόντα τους προβάλουν την αντίληψη ότι όποιος τα αποκτήσει θα γίνει μεγάλος καλλιτέχνης και θα φτιάχνει αριστουργήματα..
Εκτός αυτού τα πάντα σήμερα τα ονομάζουν τέχνη πράγμα ακατανόητο την στιγμή που η τέχνη δεν είναι όλους,και αν είναι για όλους απλά δεν είναι τέχνη...
Έχω ευτυχώς την δυνατότητα να μην ζω από τα έργα μου γιατί θα ήμουν αναγκασμένος και παραχωρήσεις να κάνω και να γίνω ο ίδιος μια μηχανή παραγωγής έργων.
Έρχομαι καθημερινά σε αντιπαράθεση με γνωστούς και φίλους που μου ζητάνε να τους φτιάξω ένα έργο κατά παραγγελία.
Αυτό που προσπαθώ να τους εξηγήσω είναι ότι η τέχνη δεν είναι σουβλάκι να το παραγγείλεις όπως το θέλεις.
Ο καλλιτέχνης αν έχει διάθεση να δημιουργήσει θα
δημιουργήσει ότι θέλει και όπως αυτός θέλει.
Εν καιρώ οικονομικής κρίσης πιστεύετε πως ο κόσμος εμπιστεύεται και στηρίζει Έλληνες δημιουργούς;
Από δική μου εμπειρία παρακολουθώντας φίλους εικαστικούς μπορώ να πω ότι στην χώρα μας εκτιμά ιδιαίτερα την τέχνη ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων αλλά η εικαστική παιδεία μας ως λαός είναι πολλά χρόνια πίσω ακόμη από το εξωτερικό.
Έργα συγκεκριμένης τεχνοτροπίας για παράδειγμα που εδώ θεωρούνται non traditional art και περνάνε απαρατήρητα στο εξωτερικό είναι περιζήτητα.
Και δεν φταίει για αυτό ο Έλληνας αλλά το σύστημα εκπαίδευσης και η επικρατούσα νοοτροπία περί τέχνης.
Είναι μια κουβέντα που θα μπορούσαμε να κάνουμε για
ώρες αλλά δεν θα ήθελα να σας κουράσω.
Μιλήστε μας για τα «Σκουπιδοτεχνήματα».
Εδώ και λίγα χρόνια είμαι Ιδρυτής και διαχειριστής της διαδικτυακής ομάδας με τίτλο " Σκουπιδοτεχνήματα " Δημιουργίες-Κατασκευές με Ανακυκλώσιμα Υλικά.
Δεν πρόκειται για ένα απαξιωτικό τίτλο αλλά για ένα τίτλο που θέλει να δείξει ότι από κατώτερης καταγωγής υλικά όπως είναι τα απορήματα μπορεί κάποιος να δημιουργήσει τέχνη.
Η ομάδα φιλοξενεί περίπου στα τρίαντα χιλιάδες μελη , δίνει βήμα και παρουσιάζει έργα καλλιτεχνών από όλη την Ελλάδα προβάλλοντας τις δημιουργίες τους και παράλληλα στρέφει τα μέλη και τους φίλους της ομάδας προς την έννοια της ανακύκλωσης.
Μας ενδιαφέρει τόσο η προστασία του περιβάλλοντος μειώνοντας τα σκουπίδια όσο και η τέχνη.
Νομίζω ότι οφείλουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ένα κόσμο καλύτερο με λιγότερη περιβαλλοντική ρύπανση και πιο πνευματικό με περισσότερη τέχνη.
Πολλοί από τους καλλιτέχνες της ομάδας βρίσκουν τον δρόμο τους μέσα από αυτή για να αναδείξουν την δουλειά τους και να κάνουν τα επόμενα εικαστικά τους βήματα.
Ποια είναι τα σχέδιά σας και ποιες οι επιθυμίες σας για το μέλλον;
Αυτό που θα ήθελα στο κοντινό μέλλον είναι να έχουμε την ευκαιρία και την δυνατότητα ως ομάδα να κάνουμε μια έκθεση με τα μέλη της ομάδας ώστε να δώσουμε το μήνυμα της ανακύκλωσης και της προστασίας του περιβάλλοντος δια μέσου της τέχνης.
Τώρα όσον αφορά τις προσωπικές μου επιθυμίες είναι να γίνομαι κάθε μέρα καλύτερος άνθρωπος και να έχω την ψυχική δύναμη να βοηθάω συνανθρώπους που έχουν ανάγκη με το οποιονδήποτε τρόπο μπορώ.
Σημασία για μένα έχει το να είσαι καλός άνθρωπος
περισσότερο από το να είσαι καλός καλλιτέχνης..
Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;
Αυτό που θα ήθελα από καρδιάς να τους ευχηθώ είναι να ανακαλύψουν την μαγεία της τέχνης και της δημιουργίας που θα τους βοηθήσει να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες της καθημερινότητας και θα τους γεμίσει με όμορφα συναισθήματα.
Δεν έχει σημασία αν θα φτιάξουν αριστουργήματα η όχι αλλά η ενασχόληση με την τέχνη και οι ευεργετικές ιδιότητες της στην ψυχική υγεία τους.
Δεν είναι απαραίτητο να γεμίσει η τσέπη τους πουλώντας
ένα έργο αλλά είναι νομίζω απαραίτητο να γεμίσει η ψυχή τους δωρίζοντας το σε
ένα φίλο η διαθέτοντας το για ένα σκοπό κοινωνικής προσφοράς.
Ο Στέλιος Ταντούρης έχει αναλάβει από το 2022 την Διεύθυνση του τομέα Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης στον όμιλο για την Unesco Πειραιώς & Νήσων καθώς και στον Διεθνή Οργανισμό της International Action Art υπό την Προεδρία του Κυρίου Ιωάννη Μαρωνίτη.