Το σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα από το "Θέατρο του Άλλοτε"

2018-05-31

Το θεατρικό-διαχρονικό έργο του Ισπανού συγγραφέα και ποιητή Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει το κοινό της Θεσσαλονίκης τον μήνα Μάιο, από την θεατρική ομάδα «Θέατρο του Άλλοτε».

Η προσέγγιση του έργου έγινε με σεβασμό, αλλά και ταυτόχρονα με τον δυναμισμό που μας έχουν συνηθίσει οι συντελεστές της ομάδας.

Η ηθοποιός Όλγα Καλαμάρα ήταν εξαιρετική στο ρόλο της Μπερνάντα από την αρχή μέχρι το τέλος της παράστασης. Η ερμηνεία της κυρίας Πέτσκου στο ρόλο της Πόνθιας ήταν άξια επαίνων, αγγίζοντας τον θεατή με τα λόγια και την ματιά της. Οι ερμηνείες των θυγατέρων της Μπερνάντα καθήλωσαν τους θεατές και οι κραυγές τους ήταν «γροθιά» στη ψυχή και την καρδιά μας. Η κυρία Κωστάκου στο ρόλο της υπηρέτριας μας βοήθησε να ανακαλύψουμε ένα δικό μας «κομμάτι» μέσα στη ζωή αυτής της γυναίκας. Η ηθοποιός Βαρβάρα Δουμανίδου προκάλεσε την ενσυναίσθησή μας στο ρόλο της κόρης της Λιμπράδα, ενώ η σκηνοθετική της ματιά πήγε το έργο ένα βήμα πιο πέρα δίνοντας σάρκα και οστά επί σκηνής σε ένα πρόσωπο καταλύτη του έργου, τον Πέπε Ρομάνο. Τέλος ο ηθοποιός Δημήτρης Βασιλειάδης ερμήνευσε το προαναφερθέν ρόλο και παρότι δεν είχε λόγια τράβηξε έντονα την προσοχή των θεατών μέσα από την δύναμη του βλέμματος και της κίνησής του. Αλήθεια η σπουδαιότητα της ερμηνείας εκεί δεν κρύβεται;

Είναι ένα έργο που μιλάει για τα ταμπού και τα κακώς κείμενα μιας κοινωνίας που συνεχίζει να «ανασαίνει» ανάμεσα μας. Το θεατρικό του ανέβασμα από το «Θέατρο του Άλλοτε» ήταν από τα καλύτερα που έχουν υπάρξει. Ήταν από τα έργα που τα παρακολουθείς με κομμένη την ανάσα από την αρχή μέχρι το τέλος. Επίσης η εμπειρία της παράστασης σε βοηθάει να γίνει καλύτερος σαν άνθρωπος, να νιώσεις τις βουβές κραυγές και το κλείσιμο της αυλαίας  πυροδοτεί προβληματισμό για τις αποφάσεις και τις πορείες της ζωής μας.

Τα θερμά μου συγχαρητήρια στους συντελεστές της παράστασης για την απόφαση να αναδείξουν «προβλήματα» των ημερών μέσα από την Τέχνη του Θεάτρου και για την αξιόλογη δουλειά τους. Ήταν ένα από τα πιο συγκλονιστικά θεατρικά έργα που έχω παρακολουθήσει μέχρι τώρα. Περιμένουμε με ανυπομονησία το επόμενο θεατρικό τους ανέβασμα. 

Πέντε γυναίκες κάτω από το βαρύ πένθος που τους επέβαλλε η σκληρή συντηρητική και τυραννική μητέρα τους, μέσα στην αποπνιχτική ατμόσφαιρα μιας σκληρής και κλειστής κοινωνίας, αγωνιούν, ερωτεύονται, ζηλεύουν, ονειρεύονται και υπάρχουν, μόνο πίσω από ερμητικά κλειστά παράθυρα και τραβηγμένες κουρτίνες.

Πίσω από τον ψηλό τοίχο ενός σπιτιού. Καταδικασμένες στην αφάνεια στη σιωπή και στη τραγωδία.

Γυναίκες γεμάτες ζωή που μαραίνονται σαν λουλούδια σε σκοτεινό δωμάτιο. Ζωές υποταγμένες στις κοινωνικές προκαταλήψεις και υπόδουλες σε μια ανδροκρατούμενη πραγματικότητα.

Η λογοκρισία και η δικτατορία εντός.

Και έξω από το βυθισμένο στο πένθος σπίτι, όλη η ανδαλουσιανή ζωή να ξεχύνεται με ορμή, ζητώντας του να πράξουν το αυτονόητο.


Σκηνοθεσία: Δουμανίδου Βαρβάρα

Σκηνογραφία: Θέατρο του Άλλοτε

Κατασκευή σκηνικού: Βαγγέλης Μίχος

Σχεδιασμός κοστουμιών: Κατερίνα Αμπρικίδου

Φωτογραφίες: Νίκος Γκάρας


Διανομή:

Μπερνάρντα Άλμπα: 'Ολγα Καλαμάρα

Πόνθια: Νίκη Πέτσκου

Αγκούστιας: Μαρίνα Θέου

Μαρτύριο: Τζώρτζια Βογιατζόγλου

Μαγκνταλένα: Μαρία Σεμερτζίδου

Αμέλια: 'Αννα - Μαρία Γάτου, Σοφία Στυλιανού

Αντέλα: Βάλια Γκαγκάτση

Υπηρέτρια: Θεοδώρα Κωστάκου

Κόρη της Λιμπράδα: Βαρβάρα Δουμανίδου

Πέπε Ρομάνο: Δημήτρης Βασιλειάδης