Βάλια Γκαγκάτση: "Στις δύσκολες εποχές που ζούμε, η ψυχή έχει ανάγκη την ανάταση γι’ αυτό και το θέατρο θα ανθίσει και πάλι."

2021-11-15

Ο μεγάλος Δημήτρης Χορν είχε πει «Ηθοποιός σημαίνει φώς!», για εσάς ποια είναι η έννοια του ηθοποιού;

Κάνουμε συχνά το λάθος να μπερδεύουμε τις έννοιες και να θεωρούμε ηθοποιό αυτόν που ποιεί ήθος. Η λέξη όμως προέρχεται από το ήθος (=χαρακτήρας) + ποιώ, δηλαδή αυτός που υποδύεται χαρακτήρες. Ο ηθοποιός, όμως για μένα, όπως και κάθε καλλιτέχνης, προσπαθεί μέσα από τα εσωτερικά και κοινωνικά σκοτάδια να λάμψει και να φέρει στην επιφάνεια όλα αυτά που έχουμε μέσα μας.

Πού σας βρίσκουμε αυτό τον καιρό;

Σε πυρετώδεις προετοιμασίες για την Γκόλφω από το Θέατρο του Άλλοτε σε σκηνοθεσία της Βαρβάρας Δουμανίδου. Το έργο μας κάνει πρεμιέρα στις 18 Νοεμβρίου στο Θέατρο Αυλαία.

Πείτε μας λίγα λόγια για το έργο.

Η ιστορία της Γκόλφως είναι μια γνωστή ιστορία στο ελληνικό κοινό, τόσο θεατρικά όσο και κινηματογραφικά. Είναι ταυτόχρονα μια ιστορία άδολης αγάπης αλλά βαθιάς προδοσίας. Η γραφή του Περεσιάδη μας οδηγεί σε όλα αυτά που έχουμε βιώσει όντας ερωτευμένοι αλλά και πληγωμένοι. Ο θεατής δεν μπορεί να μην ταυτιστείμε αυτό που εξελίσσεται μπροστά του, καθώς η Γκόλφω αγγίζει τις πιο ευαίσθητες χορδές μας και βλέπουμε όχι μόνο τη δίνη του έρωτα αλλά και την απόλυτη παράδοση ακόμα και μετά τη σκληρή προδοσία.

Ποια κοινά στοιχεία και ποιες διαφορές έχετε με την ηρωίδα σας;

Υποδύομαι μία από τις Μοίρες, οπότε ο ρόλος μου έχει μη πραγματικά στοιχεία. Οι Μοίρες γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι, επιχειρούν να «ανοίξουν» τα μάτια στους ήρωες, αλλά δεν παρεμβαίνουν περαιτέρω, καθώς η σκηνοθετική ματιά είναι ότι όλα είναι θέμα ανθρώπινης επιλογής, η οποία υπερβαίνει το πεπρωμένο. Ο άνθρωπος είναι αυτός που καθορίζει τη μοίρα του μέσα από τις επιλογές του.

Υπάρχει κάτι που σας φοβίζει ή σας προκαλεί ανασφάλεια πάνωστην σκηνή;

Έχω πάντα ένα πολύ αναζωογονητικό άγχος πριν βγω στη σκηνή. Δεν θα έλεγα ότι με φοβίζει κάτι παρά μόνο η μόνιμη καλλιτεχνική ανασφάλεια αν αυτό που κάνουμε έχει απήχηση, αν αφορά τον κόσμο, αν θα του αρέσει αισθητικά και καλλιτεχνικά και αν έχει τη δύναμη να τον συνεπάρει.

Η πανδημία έπληξε ολέθρια τον χώρο σας, πώς βλέπεται το μέλλον του θεάτρου;

Η πανδημία ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση που δυστυχώς δεν έχει τελειώσει και βιώνουμε ακόμα τις δύσκολες συνθήκες που αυτή έχει επιφέρει. Το θέατρο όμως ήταν και θα είναι πάντοτε μια πηγή ενέργειας και εσωτερικού φωτός για όλους. Στις δύσκολες εποχές που ζούμε, η ψυχή έχει ανάγκη την ανάταση γι' αυτό και το θέατρο θα ανθίσει και πάλι.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Αυτή την περίοδο ξεκινάμε την Γκόλφω έως τα τέλη Νοεμβρίου με πιθανές περιοδείες με τη νέα χρονιά, ενώ τον Δεκέμβριο θα ανεβάσουμε με την ομάδα Μαλλιά Κουβάρια την κωμωδία «Μετάλλαξη» του Γιώργου Οικονομίδη σε σκηνοθεσία Δημήτρη Βασιλειάδη και πάλι στο θέατρο Αυλαία.

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Πάντα μετά το σκοτάδι έρχεται το φως. Υπομονή και όλα θα ανατείλουν και πάλι.