Βασίλης Τσικάρας: "Η Τέχνη είναι βγαλμένη μέσα από τη ψυχή και το μυαλό του ανθρώπου."

2021-06-02

Πότε πρωτοήρθατε σε επαφή με το κινηματογράφο, τι ήταν αυτό που σας οδήγησε να ακολουθήσετε τη συγκεκριμένη πορεία στο χώρο της τέχνης;

Για χρόνια είχα ασχοληθεί με τα ντοκιμαντέρ και από το 2008 είχα μπει στο χώρο του θεάτρου. Μέσα σε αυτήν την καλλιτεχνική αναζήτηση δημιουργήθηκε η ανάγκη να πω περισσότερα πράγματα στο κοινό μέσα από τον κινηματογράφο. Θεωρούσα πως αυτήν τη μαγεία έπρεπε να τη ζήσω. Και ήθελα να τη ζήσω με το κοινό. Το 2011 έκανα τη «Φρυκτωρία» κι ακολούθησαν το 2016 η «Έξοδος 1826», το 2019 η «Πολιορκία», το 2021 το «OperationStar» κι έπεται συνέχεια. Από μικρό παιδί αγαπούσα τρομερά τον κινηματογράφο...

Ποιες είναι οι κινηματογραφικές επιρροές σας;

Ξεκίνησα να βλέπω ταινίες των Χιούστον, Πέκινπα, Φορντ, Χίτσκοκ, Κιούμπρικ, Ρέϊ, Κάπρα, Λούμετ, Γουέλς, Λαγκ, δηλαδή είμαι της παλιάς κλασικής Σχολής. Μετά συνάντησα στην πορεία τα έργα των Κόπολα, Σκορτσέζε, Σπίλμπεργκ, Σκοτ, Ντε Πάλμα, Λιντς κτλ και μελέτησα το έργο μερικών εκπροσώπων της ευρωπαϊκής Σχολήςόπως τωνΜπέργκμαν, Παζολίνι, Τορνατόρε, Ταρκόφσκι, Κισλόφσκι, Μπεσόν, Πολάνσκι, Γαβρά κτλ. Έχω δει χιλιάδες ταινίες στη ζωή μου, αλλά η ρομαντική και κλασική περίοδος από το 1935 μέχρι το 1965 περίπου με έχει επηρεάσει αρκετά. 

Μιλήστε μας για την ταινία «OPERATION STAR».

Είναι η τρίτη μεγάλου μήκους που επιχειρώ να κάνω. Ταινία, βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα. Είναι η ιστορία μιας αποτυχημένης απόπειρας δολιοφθοράς Ελλήνων & Βρετανών στρατιωτών κατά στρατηγικού στόχου, την περίοδο της Γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα, το 1943. Το Operation Star αφηγείται την καταδίωξη δύο αντρών από μία διμοιρία Γερμανών. Πόλεμος, δράση, έρωτας, ανατροπές. Μετά τις δύο ταινίες μου «Έξοδος 1826» και «Πολιορκία», που κάναμε 46 χρόνια για να δούμε ξανά το 1821 στη μεγάλη οθόνη, έρχεται μία ταινία για τον Β' Π.Π. στην Ελλάδα της γερμανικής κατοχής. Το σενάριο θεωρώ πως είναι εξαιρετικό. Η ιστορία είναι πολύ συγκινητική. 

Τι ρόλο μπορεί να παίξει η τέχνη στην εποχή της κρίσης και πώς βλέπετε το μέλλον της; Τι μπορεί να προσφέρει στον θεατή;

Η Τέχνη, είναι βγαλμένη μέσα από τη ψυχή και το μυαλό του ανθρώπου. Η Τέχνη μιλάει για τη ζωή, είναι η φωνή της ζωής. Ανάλογα τις περιόδους που ζούμε αποτελεί μοχλό πίεσης, διέξοδο, πεδίο έκφρασης, σημείο αντίδρασης. Όλα αυτά και άλλα πολλά, όπως η διασκέδαση, η εκπαίδευση, η επιμόρφωση, η επικοινωνία, προσφέρονται απλόχερα.

Οι μέρες που ζούμε είναι δύσκολες, πώς μπορούμε να τις κάνουμε καλύτερες; Η τέχνη πώς μπορεί να φωτίσει το σκοτάδι της απομόνωσης;

ΝΑΙ και πάλι ΝΑΙ. Η Τέχνη ως πολυσυλλεκτικό κομμάτι της κοινωνίας μπορεί να παρέχει όλα όσα προανέφερα. Είναι παρηγοριά. Και για να μη σας πάω μακριά, θα σας πω μόνο πόσο καλό κάνουν τα μαθήματα θεάτρου στον άνθρωπο. Πόσο τον απελευθερώνουν και τί δύναμη του δίνουν. Η Τέχνη σε κάθε της έκφανση είναι φώς. 

Ποια είναι τα σχέδια και οι επιθυμίες σας για το 2021;

Να είμαστε υγιείς και να επιστρέψουμε στις ζωές μας. Κατά τ' άλλα φέτος, θέλωνα ασχοληθώ με τον κινηματογράφο και τις αναβιώσεις - αναπαραστάσεις ένεκα και του εορτασμού των 200 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής Επανάστασης. 

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Να έχουν υπομονή και καρτερία. Θα γυρίσει ο τροχός κάποια στιγμή και γι' αυτό δεν θα πρέπει να εγκαταλείψουν ποτέ τα όνειρά τους.