Βιβή Κόκκα: "Το θέατρο είναι συλλογικό δημιούργημα. Όσο καλύτερους συμπαίκτες έχω, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η έμπνευσή μου για την ερμηνεία του ρόλου μου."

2018-04-26

Μίλησέ μας για το πότε και πώς άρχισες την επαφή σου με την ηθοποιία.

Από όταν ακόμα πήγαινα στο δημοτικό σχολείο η μαμά μου με έλεγε «θεατρινάκι», γιατί πολύ συχνά σε οικογενειακές συναθροίσεις με έβαζαν να μιμούμαι φίλους και γνωστούς, οπότε, απ´ όταν θυμάμαι τον εαυτό μου παρατηρούσα τους ανθρώπους, αποκωδικοποιούσα και αντέγραφα τις συμπεριφορές τους. Στο γυμνάσιο έπαιξα σε μια παράσταση του σχολείου κι όταν ανέβηκα στη σκηνή ένιωσα να βρίσκομαι στο φυσικό μου χώρο. Η χαριστική βολή όμως για να ακολουθήσω το επάγγελμα δόθηκε στο Θεατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου έπαιξα στη «Δολοφονία του Μαρά» σε σκηνοθεσία του Θεόδωρου Εσπίριτου. Η εμπειρία μου με συγκλόνισε κι έτσι όταν πήρα το πτυχίο μου σαν νηπιαγωγός έδωσα εξετάσεις, μπήκα στη «Σχολή Βεάκη» και ερωτεύτηκα την υποκριτική και το επάγγελμα του ηθοποιού.

Πού σε βρίσκουμε αυτό τον καιρό;

Η διαδικασία της γνώσης είναι συνυφασμένη με την έννοια της ευτυχίας στη ζωή μου. Έτσι, αφού έγινα νηπιαγωγός και μετά ηθοποιός, μπήκε άλλη μια λατρεία στη ζωή μου. Οι ενεργειακές θεραπείες. Τα τελευταία 10 χρόνια η κύρια απασχόληση μου και το επάγγελμα της καρδιάς μου είναι αυτό. Είμαι ενεργειακή θεραπεύτρια. Συγκυριακά είναι ό,τι καλύτερο μου έχει συμβεί, γιατί η οικονομική κρίση με βρήκε έχοντας ήδη χτίσει κι αυτό μου το επάγγελμα, οπότε το οικονομικό και καλλιτεχνικό χτύπημα του κλάδου των ηθοποιών ήταν σαν να πέρασε από δίπλα μου αλλά δε με άγγιξε. Αν κάποιος λοιπόν με ψάξει θα με βρει σαν θεραπεύτρια, να βοηθάω τους συνανθρώπους μου με όποιον τρόπο μπορώ και γνωρίζω καλύτερα.

Τι είναι η ενεργειακή θεραπευτική και πώς την ανακάλυψες;

Οι ενεργειακές θεραπείες είναι μια σειρά από τεχνικές που, χωρίς τη χρήση φαρμάκων, βοηθάνε στην ανακούφιση ή και εξάλειψη ψυχολογικών, σωματικών και ενεργειακών μπλοκαρισμάτων. Ο άνθρωπος γνωρίζουμε ότι είναι ένα τέλειο ενεργειακό σύστημα. Οποιαδήποτε λοιπόν παρέκκλιση από την τελειότητα, την πλήρη υγεία, είναι ενεργειακή δυσλειτουργία. Με τις τεχνικές αυτές επαναφέρουμε το ενεργειακό σύστημα του ανθρώπου στην ομοιόσταση, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό του σύστημα, έτσι ώστε να ανταπεξέλθει επιτυχώς και να επέλθει η ίαση στον οργανισμό.
Γνώρισα τις ενεργειακές θεραπείες την εποχή που κάναμε γυρίσματα στο «Ευτυχισμένοι Μαζί». Συγχρόνως δούλευα στο θέατρο και σκηνοθετούσα 2 παραγωγές. Έπαθα υπερκόπωση και μπήκα στο νοσοκομείο για νοσηλεία. Ήταν η τρίτη φορά που πάθαινα υπερκόπωση στη ζωή μου. Όταν βγήκα καταλάβαινα οτι κάτι δεν κάνω καλά για να διαλύω συνέχεια τον εαυτό μου... Ενημερώθηκα για τις ενεργειακές θεραπείες και αποφάσισα να δοκιμάσω αν «πιάνουνε» ή αν είναι άλλη μια σαχλή μόδα των καιρών... Μέσα από αυτές άλλαξα τον εαυτό μου, τις πεποιθήσεις μου, την οπτική και την ποιότητα της ζωής μου. Ήθελα να βρω απαντήσεις, εξηγήσεις για το πώς είναι δυνατόν να πραγματοποιείται η ίαση χωρίς φάρμακα, οπότε άρχισα να σπουδάζω και να μελετώ όσο περισσότερες τεχνικές μπορούσα. Έτσι, από θεραπευόμενη, έγινα θεραπεύτρια και έχω τη χαρά να βοηθάω κι εγώ με τη σειρά μου άλλους ανθρώπους να αλλάξουν τη δική τους ζωή.

Σαν ηθοποιός εκτός από το θέατρο έχεις ασχοληθεί και με την τηλεόραση. Ποιο από τα δύο σου δίνει μεγαλύτερο αίσθημα ελευθερίας όσον αφορά την απόδοση του ρόλου;

Όταν καλείται ένας ηθοποιός να ερμηνεύσει έναν ρόλο, είτε στο θέατρο, είτε στην τηλεόραση, η προσέγγιση είναι η ίδια. Η διαφορά έγκειται στο ότι στο θέατρο υπάρχει περισσότερος χρόνος να αναλύσει το ρόλο και να τον προσεγγίσει σε μεγαλύτερο βάθος και κατά τη διάρκεια των παραστάσεων μπορεί ακόμα να βελτιώνει σημεία της ερμηνείας του. Στην τηλεόραση υπάρχει περιορισμένος χρόνος προετοιμασίας και ό,τι γράφει δεν ξεγράφει. Η ερμηνεία της μέρας του γυρίσματος θα είναι ο ρόλος, αμετάβλητα και για πάντα... Από αυτή και μόνο την άποψη θα έλεγα ότι το θέατρο αφήνει μεγαλύτερη αίσθηση ελευθερίας στον ηθοποιό, όσον αφορά την απόδοση του ρόλου. 

Ποιος από τους ρόλους που έχεις ενσαρκώσει σε θέατρο και τηλεόραση πιστεύεις πως είναι πιο κοντά στον πραγματικό σου εαυτό;

Όλοι οι ρόλοι που έχω παίξει εμπεριέχουν κομμάτια της προσωπικότητάς μου. Οι κωμικοί ρόλοι εμπεριέχουν το χιούμορ μου, οι σπαρακτικοί τον σπαραγμό μου, οι αυστηροί την αυστηρότητά μου. Κανένας δεν είναι η Βιβή, σ' όλους όμως υπάρχουν στοιχεία μου. Ίσως, «Η Ωραία Θυμωμένη» της Λένας Διβάνη, που ανέβηκε στο Τρένο στο Ρουφ, σε σκηνοθεσία Τατιάνας Λύγαρη να πλησιάζει περισσότερο στο χαρακτήρα μου, στην κυνικότητα και στο χιούμορ μου.

Υπήρξε κάποιος ρόλος που σε επηρέασε τόσο ώστε να αλλάξεις κάποια στοιχεία του χαρακτήρα σου;

Ο ρόλος της κοπέλας που έπαιξα στο μονόπρακτο «Η Σοφίτα» της Ντίνας Δούκα σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Εσπίριτου στο Εθνικό Θέατρο, με έβαλε σε διαδικασία να ψάξω πολύ μέσα μου και να νιώσω οτι αλληλεπιδρώ μαζί του για να μπορέσω να ενσαρκώσω μια γυναίκα που από την αρχή μέχρι το τέλος του έργου δεν ξέραμε αν είναι παράφρων ή αν είναι ένα άτομο εξαιρετικής ευφυΐας. Είχε τρομερό ενδιαφέρον για μένα η ερμηνεία αυτού του δισυπόστατου πλάσματος. Δε ξέρω αν άλλαξε τον χαρακτήρα μου, όμως σίγουρα ξέρω οτι άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζω την ανάλυση των ρόλων μου.

Ποιον ρόλο ονειρεύεσαι κάποια μέρα να ερμηνεύσεις στο θέατρο;

Ποτέ δεν είχα όνειρο να παίξω έναν συγκεκριμένο ρόλο. Η πρόκληση για μένα είναι, αφού πάρω έναν ρόλο, να βρω τις πιο λεπτές του αποχρώσεις και να τον ερμηνεύσω με τέτοιο τρόπο που ο θεατής να μην μπορεί να φανταστεί ότι αυτός ο ρόλος μπορεί να παιχτεί κι αλλιώς. Πιο πολύ με απασχολεί ποιοι θα είναι οι συνάδελφοι που θα κληθούμε να αποδώσουμε μαζί ένα έργο, παρά ο ρόλος που θα παίξω. Όσο μεγαλώνει η ηλικία μου, μικραίνει η ματαιοδοξία μου... Το θέατρο είναι συλλογικό δημιούργημα. Όσο καλύτερους συμπαίκτες έχω, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η έμπνευσή μου για την ερμηνεία του ρόλου μου. 

Ποιο μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στους αναγνώστες μας;

Σ' αυτή τη δύσκολη εποχή που ζούμε, να κρατάνε με πείσμα την πίστη και την αισιοδοξία τους ότι θα βγούμε πιο δυνατοί από τις δοκιμασίες. Να έχουν εμπιστοσύνη στους νέους ανθρώπους του τόπου μας. Να κατανοήσουν βαθιά μεσ' την ψυχή τους πως αν ο καθένας μας βρει τη διάθεση και το κουράγιο να βελτιώσει και να αλλάξει τον εαυτό του, τότε όλοι μαζί θα βελτιώσουμε και θα αλλάξουμε τον κόσμο!