Αγγελική Παπαγιάννη-Νικολάου: "Πιστεύω πως μόνο τα αγνά, φυσικά προϊόντα υψηλής ποιότητας έχουν μέλλον."

2019-09-09

Πώς και γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την παραγωγή φυσικών προϊόντων;

H ενασχόληση μου στην επιχείρηση του συζύγου μου, που η οικογένεια του διατηρεί ελαιοτριβείο στην περιοχή των Μεγάρων από το 1833 και η προτίμησή μου στα αγνά φυσικά προϊόντα σαν αυτά που οι παλιές νοικοκυρές έφτιαχναν μόνες τους, με ώθησε πριν λίγα χρόνια να ψάξω και να βρω τα σαπούνια της γιαγιάς Ελένης που έμεναν ξεχασμένα στο υπόγειο του σπιτιού, μέσα στο ξύλινο μπαουλάκι τους για πάνω από 60 χρόνια. Έμαθα πως η γιαγιά Ελένη έφτιαχνε μόνη της παραδοσιακά σαπούνια από ελαιόλαδο, τα οποία διέθετε σε καταστήματα του Πειραιά. Τα σαπούνια της ήταν σφραγισμένα με το γράμμα Ν (Νικολάου) και ήταν πασίγνωστα εκείνα τα χρόνια. Αυτό ήταν! Είπα, θα το κάνω κι εγώ!

Γνωρίστε μας με λίγα λόγια τα προϊόντα σας.

Εκτός του ελαιολάδου εξαιρετικής ποιότητας, που παράγεται στο οικογενειακό μας ελαιοτριβείο και συσκευάζεται σε φιάλες από 100ml (για χρήση στους χώρους εστίασης) έως και 5 λίτρα και επιπλέον πωλείται χύμα στο ελαιοτριβείο, παράγουμε τα παραδοσιακά σαπούνια ελαιολάδου με τη συνταγή της γιαγιάς Ελένης.

Επίσης παρασκευάζουμε πολλά χειροποίητα σαπουνάκια με την ψυχρή μέθοδο και προσθέτουμε βότανα, μπαχαρικά, καφέ, εσπεριδοειδή, μαστίχα Χίου, άργιλο, ελαφρόπετρα και όποιο φυσικό υλικό μας ερεθίσει τη φαντασία!

Ποια τα οφέλη των σαπουνιών σας για εμάς και τις οικογένειές μας;

Αντικαθιστώντας τα χημικά προϊόντα εμπορίου με ένα σαπουνάκι "Nikolaou Family", βάζετε στη ζωή σας ένα χειροποίητο φυσικό προϊόν που είναι φιλικό προς το δέρμα σας, και παρασκευάζεται 100% από ελαιόλαδο, χωρίς ζωικά λίπη, πρόσθετες χημικές ουσίες και επιπλέον φιλικό προς το περιβάλλον.   

Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει καθημερινά μια επιχείρηση σαν και την δική σας;

Οι δυσκολίες θεωρώ πως είναι ίδιες για όλες τις επιχειρήσεις, καθώς οι υποχρεώσεις είναι πολλές! Επιπλέον ο τρόπος διάθεσης των προϊόντων μας απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό, όπως και η προώθησή τους.

Ωστόσο, πιστεύω πως μόνο τα αγνά, φυσικά προϊόντα υψηλής ποιότητας έχουν μέλλον.

Γιατί πιστεύετε ότι όλο και περισσότερος κόσμος επιλέγει να ασχοληθεί επαγγελματικά με τον χώρο σας;

Οι πελάτες σήμερα είναι πιο ενημερωμένοι, αλλά και πιο συνειδητοποιημένοι ώστε να επιλέγουν πιο φιλικά προς αυτούς και το περιβάλλον προϊόντα, για τα οποία τα τελευταία χρόνια αυξάνεται η ζήτηση. Γι' αυτό ανοίγουν πολλές μικρές επιχειρήσεις που προσπαθούν να καθιερωθούν στο χώρο, δύσκολα όμως επιβιώνουν όταν δεν έχουν άμεση επαφή με τα πρώτα υλικά, ώστε να μπορούν να ελέγξουν ότι το προϊόν τους θα είναι 100% φυσικό. 

Εν καιρώ οικονομικής κρίσης πιστεύετε πως ο κόσμος εμπιστεύεται και στηρίζει προϊόντα που προέρχονται από την φύση και Έλληνες παραγωγούς;

Πιστεύω πως επιλέγει προϊόντα υψηλής ποιότητας και τώρα ψάχνει πολύ περισσότερο να τα βρει απ' ότι έκανε στο παρελθόν. Oπωσδήποτε λόγω κρίσης πιστεύω ότι έχει δημιουργηθεί μια συλλογική συνείδηση ότι πρέπει να στηρίζουμε πρωτίστως και να εμπιστευόμαστε τους Έλληνες παραγωγούς για να επιβιώσουν.

Ποια είναι τα σχέδιά σας και ποιες οι επιθυμίες σας για μέλλον;

Σχεδιάζω να παρασκευάσω νέα προϊόντα απ' την ελιά και το ελαιόλαδο, όπως το υγρό σαπούνι και κάποια καλλυντικά προϊόντα, που θα διαθέτω μέσω καταστημάτων φυσικών προϊόντων και μέσα από την ιστοσελίδα μας στο διαδίκτυο. Τα παιδιά μου, ετοιμάζονται με τις γνώσεις τους, με νέες καινοτόμες ιδέες και όρεξη για δημιουργία ως επόμενη γενιά.

Δεν σας κρύβω πως η επιθυμία μου είναι να γίνουν αναγνωρίσιμα τα προϊόντα "Nikolaou Family" και να τα ζητάει ο καταναλωτής απ' τα καταστήματα που επισκέπτεται. Ελπίζω να κερδίσω την εμπιστοσύνη τους!

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Θα ήθελα να τους διαβεβαιώσω πως αγοράζοντας αγνά προϊόντα "Nikolaou Family" θα δουν άμεσα τα οφέλη τους και ταυτόχρονα μας δίνουν κουράγιο και δύναμη να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε με τόση αγάπη και στηρίζουν μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση.

Τους ευχαριστώ μέσα απ' την καρδιά μου!

Η οικογενειακή επιχείρηση «Nikolaou Family» έχει τις ρίζες της στον προπερασμένο αιώνα, το 1875, όπου ξεκινά τη λειτουργία της.

Το 1875 εκδίδεται η πρώτη άδεια λειτουργίας. Το μικρό τότε ελαιοτριβείο παρήγαγε ελαιόλαδο από τις ελιές της περιοχής και τα δύσκολα εκείνα χρόνια ξεκίνησε να γράφει τη δική του ιστορία.

Το λιοτρίβι περνούσε από γενιά σε γενιά, από τον πατέρα στο γιο του, αρκεί να το αγαπούσε, να μάθαινε για τις ελιές και τη συγκομιδή τους, να εκτιμούσε την αξία του φρέσκου καρπού, την ευωδιά του πρώτου λαδιού.

Τα χρόνια πέρασαν και η οικογένειά Nikolaou έμεινε σταθερή στην παράδοση, στις αξίες που κληρονόμησε από τους προγόνους της, μα κυρίως στο στόχο της, που είναι να παράγει με τον αποδοτικότερο και ασφαλέστερο τρόπο αυτό που μας χαρίζει η Αττική γη απλόχερα αιώνες τώρα. Το ελαιόλαδο!

Ελαιόλαδο

Tο ελαιόλαδο «Nikolaou Family» διακρίνεται για την εξαιρετική του ποιότητα. Παράγεται σε χαμηλές θερμοκρασίες (εξαγωγή εν ψυχρώ) με τη χρήση των πλέον προηγμένων τεχνολογιών, που συμβάλλουν στην παραγωγή και τη διατήρηση υψηλών πολυφαινολών, που η σύγχρονη ιατρική επιστήμη έχει αναγνωρίσει ότι σχετίζονται με την υγεία του ανθρώπου. Σύμφωνα με τον Ισχυρισμό Υγείας της Ευρ. Επιτροπής, οι πολυφαινόλες του ελαιολάδου συμβάλλουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες.

Το ελαιόλαδο είναι το ιδανικότερο φυσικό λιπαντικό προϊόν προς κατανάλωση από τον άνθρωπο, εφόσον είναι χυμός ελιάς, και αποτελεί τη βάση για την παρασκευή χειροποίητων σαπουνιών για κάθε χρήση.


Χειροποίητα σαπούνια

Στη διάρκεια των χρόνων, οι νοικοκυρές χρησιμοποιούσαν τα σαπούνια από λάδι ελιάς για να πλένουν τα ρούχα τους, αλλά και ως γενικό καθαριστικό για όλες τις δουλειές του σπιτιού. Παράλληλα, το σαπούνι από ελαιόλαδο αποτελούσε ένα πολύτιμο καλλυντικό για την προσωπική υγιεινή πολλών γυναικών.

Σήμερα, η ανάγκη για έναν όλο και πιο υγιεινό τρόπο ζωής στρέφει όλο και περισσότερους ανθρώπους προς τη χρήση προϊόντων με ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα σαπούνια από εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο χαρίζουν στον άνθρωπο όλες τις θεραπευτικές ιδιότητες του αγνού ελαιόλαδου και παράλληλα, αποτελούν το αγαπημένο φυσικό καλλυντικό για κάθε γυναίκα, αφού συμβάλλουν στην παραγωγή κολλαγόνου που διατηρεί το δέρμα ενυδατωμένο και ελαστικό.

Ακολουθώντας τη γνώση και την πείρα των προγόνων μας και χρησιμοποιώντας νέες μεθόδους παρασκευής, όπως είναι η κρύα μέθοδος, το ελαιοτριβείο «Nikolaou Family» δημιουργεί αγνά, παραδοσιακά σαπούνια, δεμένα στο χέρι, ένα-ένα, με αγνό παρθένο ελαιόλαδο αλλά και με ποικίλα αιθέρια έλαια (λεβάντα, λεμόνι, μαστίχα, μέλι, μπαχαρικά, πορτοκάλι, πράσινο τσάι, ροδοπέταλα, χαμομήλι, κ.α.) για κάθε χρήση.