Αγγελική Ξένου: "Ο ηθοποιός χρησιμοποιεί τις νοητικές και συναισθηματικές του αντιθέσεις για να συνθέσει τη σκηνική ζωή ενός "άλλου"."

2021-07-13

Ο μεγάλος Δημήτρης Χορν είχε πει «Ηθοποιός σημαίνει φώς!», για εσάς ποια είναι η έννοια του ηθοποιού;

Άνθρωπος που χρησιμοποιεί όλα του τα εκφραστικά μέσα, τις νοητικές και συναισθηματικές του αντιθέσεις για να συνθέσει τη σκηνική ζωή ενός "άλλου".

Πού σας βρίσκουμε αυτό τον καιρό;

Στο Από Κοινού Θέατρο, εννοείται! Και για ακόμα 7 χρόνια εδώ θα με βρίσκετε (όσο διαρκεί δηλαδή το συμβόλαιο της ενοικίασης!)

Πείτε μας λίγα λόγια για το έργο.

Το ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ του Άγγελου Πυριόχου, όπως χαρακτηρίζεται και από τον ίδιο είναι το μιούζικαλ της επανάστασης. Μιας επανάστασης που έγινε πριν 200 χρόνια και ίσως μιας άλλης που έρχεται... Όταν λέμε μιούζικαλ μη φανταστείτε πολυπληθή μπαλέτα, στρας, φτερά και πούπουλα. Φανταστείτε, λοιπόν, ένα μιούζικαλ τσέπης με 4 ηθοποιούς που παίζουν, τραγουδάνε και χορεύουν σε μια μικρή θεατρική αυλή. Ένα μιούζικαλ επαναστατικό που σκάει σαν μπουρλότο, γιατί η Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να καταγγείλει τον επί 200 χρόνια βιασμό της σε μια χρονική στιγμή που όλοι γιορτάζουμε τα 200 της επανάστασής της.

Ποια κοινά στοιχεία και ποιες διαφορές έχετε με την ηρωίδα σας;

Είναι ηθοποιός - όπως κι εγώ , τρελούτσικη- όπως κι εγώ, τεμπελούλα-σίγουρα όχι όπως εγώ, και ολίγον τι σαχλούλα - θέλω να πιστεύω όχι όπως εγώ.

Υπάρχει κάτι που σας φοβίζει ή σας προκαλεί ανασφάλεια πάνω στην σκηνή;

Η διακοπή της σύνδεσής μου με το κοινό ή με τους συναδέλφους μου την ώρα της παράστασης.

Η πανδημία έπληξε ολέθρια τον χώρο σας, πώς βλέπεται το μέλλον του θεάτρου;

Έπληξε ολέθρια τους περισσότερους χώρους, εκτός από τις μεγάλους εμπορικούς ομίλους. Αλλά ας δούμε και τα θετικά: επίσης ένωσε τους συναδέλφους στους περισσότερους κλάδους, επειδή η πανδημία όξυνε ακόμα περισσότερο τις αντιθέσεις ανάμεσα στην εργοδοσία και τους εργαζόμενους. Είναι ελπιδοφόρο ότι οι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν πως το πισωγύρισμα που βιώνουν ως προς τα εργασιακά τους δικαιώματα πρέπει να σταματήσει γιατί δεν έχει άλλο πάτο. Και οργανώνονται και ξαναβγαίνουν στους δρόμους του αγώνα για την καλύτερη ζωή που τους αξίζει.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Μετά το ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ, ετοιμάζουμε την ποντιακή παράσταση "Έργατα και δουλείας" που θα ανέβει το φθινόπωρο του '21 στο Από Κοινού και συνεχίζουμε με την ομάδα rideau, έρευνα και πρόβες για νέα έργα.

Κλείνοντας, ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Οργάνωση και αντεπίθεση στην τρομοκρατία των εργοδοτών. Μόνο οι συλλογικοί μας αγώνες μπορούν να ανατρέψουν τα εγκληματικά τους σχέδια.