Άγγελος Γουγούσης: "Απομυθοποίησα τον Δράκουλα, έτσι ώστε κατά κάποιο τρόπο να μπορέσω να τον ξανά μάθω για πρώτη φορά."

2023-03-07

Ο μεγάλος Δημήτρης Χορν είχε πει «Ηθοποιός σημαίνει φώς!», για εσάς ποια είναι η έννοια του ηθοποιού;

Ο ηθοποιός για εμένα είναι κάποιος που έχει την ευθύνη και την υποχρέωση να επικοινωνήσει σωστά το όραμα του σκηνοθέτη ή του σεναριογράφου του. Ένα εργαλείο, ένα γρανάζι της μηχανής της τέχνης του θεάματος. Είτε αυτή είναι το θέατρο ή ο κινηματογράφος. Είτε παίζει σε μια παράσταση πολιτικού ή κοινωνικού σχολιασμού είτε συμμετέχει σε ένα έργο που έχει μοναδικό σκοπό να ψυχαγωγήσει , είναι ένα σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι για την ολοκλήρωση του εκάστοτε έργου. Τίποτα λιγότερο και τίποτα παραπάνω.

Πού σας βρίσκουμε αυτό τον καιρό;

Αυτό τον καιρό έχω τη τύχη να συμμετέχω σε δύο θεατρικές παραγωγές οι οποίες με απασχολούν τόσο καλλιτεχνικά όσο και πνευματικά.Τον Ηρακλή της Μαρίας Αγγελίδου από την ομάδα του Μικρού βορρά, στο θεατρο Αμαλία και στον Δράκουλα του Bram Stoker της Triple Treat Productions στο θεατρο αθηναιον απο τις 4 Μαρτίου.

Πείτε μας λίγα λόγια για το έργο. Πόσο εύκολο, δύσκολο ή ριψοκίνδυνο είναι αυτό το εγχείρημα;

Το Dracula του Bram Stoker είναι ένα έργο που αναμφίβολα έχει επηρεάσει την παγκόσμια λογοτεχνία, τον κινηματογράφο και πολλά άλλα είδη τέχνης. Έθεσε θεμέλια για το είδος τρόμου που ακολουθούν πιστά μέχρι και σήμερα. Η ιστορία έχει περάσει από πολλά στάδια τα οποία ξεχωριστά με τη σειρά τους στο πέρασμα του χρόνου επέφεραν μικρές αλλαγές στο υπόβαθρο του μύθου του Δράκουλα, και με τον καιρό το αιμοδιψές τέρας από το κλασικό βιβλίο, έχει μετατραπεί σε έναν αδικημένο άνδρα ο οποίος έχοντας χάσει το πιο σημαντικό κομμάτι της ζωής του, απαρνείται και εναντιώνεται σε όλα του τα πιστεύω. Τώρα όσον αφορά εμάς και την δουλειά μας νομίζω πως το πιο προκλητικό κομμάτι ήταν το να μπορέσουμε να ενσαρκώσουμε στη σκηνή συγκεκριμένους χαρακτήρες, οι οποίοι μπορεί να λειτουργούν στον κινηματογράφο αλλά με την ενέργεια του θεάτρου να μας φανούν αφύσικοι. Πέρα από αυτό στις μέρες μας έχουμε δει πολλές εκδοχές βρικολάκων. Έχουμε κατασκευάσει μια εικόνα στο μυαλό μας που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί στερεοτυπική, έως και κωμική. Την εποχή που διαδραματίζεται το έργο όμως δεν ήταν διαδεδομένη η έννοια του βαμπίρ. Απομυθοποίησα τον Δράκουλα, έτσι ώστε κατά κάποιο τρόπο να μπορέσω να τον ξανά μάθω για πρώτη φορά.

Ποια κοινά στοιχεία και ποιες διαφορές έχετε με τον ήρωα σας;

Αν έμπαινα στη διαδικασία να συγκρίνω τον εαυτό μου με τον ρόλο μου θα έβρισκα πολλά κοινά, σίγουρα ένα από αυτά είναι το ποσό αντικειμενικά αντιμετωπίζει τους υπόλοιπους πάνω στην διαδικασία της δουλειάς του ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του. Η βασική διαφορά μας είναι ότι μερικές φορές ο χαρακτήρας που υποδύομαι γίνεται ψυχρός απέναντι στους άλλους, ενδεχομένως χωρίς να το αντιλαμβάνεται, ενώ προσωπικά θεωρώ πως για να υπάρξει εποικοδομητική συνεργασία, πρωτίστως πρέπει να δίνεται βάση στην καλή επικοινωνία μεταξύ των συντελεστών.

Υπάρχει κάτι που σας φοβίζει ή σας προκαλεί ανασφάλεια πάνω στην σκηνή;

Κάτι που σίγουρα με προβληματίζει είναι το να βρεθώ πάνω στη σκηνή βλέποντας ένα άδειο θέατρο. Αυτό υποδεικνύει ότι υπάρχει κάτι λάθος στον τρόπο που δουλέψαμε ή ότι ο μεγαλύτερος πληθυσμός στη χώρα δεν ενδιαφέρεται για την συγκεκριμένη τέχνη. Και τα δύο σενάρια είναι εξίσου τρομακτικά.

Πιστεύετε ότι ο κόσμος επιλέγει το θέατρο σαν μέσω επιμόρφωσης και διασκέδασης;

Σίγουρα υπάρχουν πολλοί που το κάνουν, αλλά εξαιτίας της προσβασιμότητας σε συνδρομητικές πλατφόρμες σε συνδυασμό με τον εξαντλητικό ρυθμό ζωής, το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων θα προτιμήσει την απλή και πιο άμεση λύση της εύκολης διασκέδασης όπως το να παρακολουθήσει τηλεόραση από τον καναπέ.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Η φύση του επαγγέλματος καθιστά την πραγματοποίηση σχεδίων αρκετά δύσκολη. Αυτή τη στιγμή εστιάζω στο παρόν με σκοπό την παραγωγική εργασία και την αφομοίωση γνώσεων και εμπειριών.

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Δεν έχω να στείλω κάποιο μήνυμα, απλός ελπίζω να τους φάνηκε ενδιαφέρουσα η ιστορία του έργου και να απολαύσουν τη παράσταση.