Άγγελος Μπέσσας: "Η γνώση και η καθαρή σκέψη δημιουργούν επιλογές."

2021-03-26

Ο μεγάλος Δημήτρης Χορν είχε πει «Ηθοποιός σημαίνει φώς!», για εσάς ποια είναι η έννοια του ηθοποιού;

Ο ηθοποιός του 2021απέχει πολύ από τον ηθοποιό των προηγούμενων ετών. Αυτός ο ηθοποιός στον οποίον αναφερόταν ο μεγάλος Δ. Χόρν , δεν μπορεί πλέον να βρει τη θέση του σε μια κοινωνία όπου όλοι οι αξιακοί κανόνες έχουν απορυθμιστεί. Βρισκόμαστε σε μια μπερδεμένη εποχή όπου όλοι προσπαθούν να βρουν το ρόλο τους. Εγώ πιστεύω ακόμη στο ηθοποιό που βάζει πάνω απ τις ανάγκες του την έννοια του καθήκοντος. Για μένα ο ηθοποιός είναι κάτι σαν ένας πραγματικός φίλος. Είναι αυτός που θα σου δώσει τα ερεθίσματα για να ξορίσεις ότι σε βαραίνει.

Οι μέρες που ζούμε είναι δύσκολες, πώς όμως πιστεύετε ότι μπορούμε να τις κάνουμε καλύτερες;

Πάντα η ανθρωπότητα βρισκόταν και θα βρίσκεται μπροστά σε δύσκολες καταστάσεις. Τα βλέπουμε απ την ιστορία τη λογοτεχνία το θέατρο. Σίγουρα πρέπει να μην χάσουμε την ανθρωπιά μας . Όλη αυτή η απομόνωση στα ατομικά μας προβλήματα. Η έλλειψη ενσυναίσθησης για το τι συμβαίνει δίπλα μας, δεν οδηγεί πουθενά. Ο θυμός καταλήγει πάντα να γεννά θυμό. Η γνώση και η καθαρή σκέψη δημιουργούν επιλογές.

Πώς μπορεί η Τέχνη να «φωτίσει» το σκοτάδι της απομόνωσης;

Δώσε σε ένα παιδί το καλύτερο παιχνίδι. Ακόμη και με παρέα μετά από λίγο θα βαρεθεί. Πήγαινε το να δει μια παράσταση που θα του αρέσει .θα φτιάξει με τους φίλους καινούρια παιχνίδια με τη φαντασία του. Μιλά με ένα αγαπημένο πρόσωπο όταν έχει κάποιο πρόβλημα για να τον βοηθήσεις. Θα πάει για ύπνο με το πρόβλημα. Δες μαζί του μια ταινία κι ο νους του θα ξεφύγει. Θα γελάσει θα κλάψει θα παρηγορηθεί με έναν μαγικό τρόπο. Δες παρέα με ένα ηλικιωμένο ειδήσεις. Θα αρχίσει να μιζερίαζει. Άκου μαζί του ένα τραγούδι που του αρέσει και θα αρχίσει να χαμογελά. Αυτό κάνει η τέχνη.

Πού ήσασταν πριν την πανδημία; Και πού σας βρίσκουμε αυτό τον καιρό;

Πριν την πανδημία έπαιζα στο θέατρο Βέμπο. Στη παιδική παράσταση - Αιν -σταιν το παιδί φαινόμενο. Τώρα βρήκα την ευκαιρία να τελειώσω την συγγραφή ενός θεατρικού έργου και την σύνθεση κάποιον τραγουδιών.

Γιατί πιστεύετε ότι όλο και περισσότερος κόσμος επιλέγει τον χώρο της υποκριτικής;

Η επιλογή της υποκριτικής τέχνης είναι μια διαρκής αναμέτρηση με τον ανώτερο εαυτό σου .Χαίρομαι όταν νέοι άνθρωποι θέλουν να ασχοληθούν με αυτόν το χώρο. Σημαίνει πως θα υπάρξει συνέχεια. Οι νέοι θέλουν ένα χώρο για να εκφραστούν. Να δημιουργήσουν έναν κόσμο με λιγότερους περιορισμούς. Ακόμη κι αν ανήκει στο χώρο του φανταστικού. Όσο γι αυτούς που θαμπώνονται απ τα φώτα. Αν δεν ανήκουν εκεί κάποια στιγμή θα ξεθωριάσουν.

Έχετε να μας διηγηθείτε μια περίεργη κατάσταση που ζήσατε πάνω στη σκηνή;

Η κάθε παράσταση είναι μια καθημερινή πρόκληση . Εκτός από τα ατυχήματα με σπασμένα χέρια κεφάλια πόδια. Λάθη σε ατάκες και τεχνικά προβλήματα που μας έκαναν να τρέχαμε και μη φτάναμε. Αυτό που δεν θα ξεχάσω εύκολά είναι όταν παίζαμε στο -Σμύρνη μου αγαπημένη- της κ Ντενίση. Σε μια παράσταση , την ώρα της καταστροφής της Σμύρνης, νιώσαμε ένα τρίξιμο. Δεν δώσαμε σημασία ,γιατί είχε πολλά μηχανήματα, τραμπουκέτα, οθόνες που κατέβαιναν. Συνεχίσαμε μέχρι το τέλος. Ο κόσμος βέβαια είχε καταλάβει το σεισμό. Αλλά έμειναν στις θέσεις τους για να δουν την παράσταση...

Ποια είναι τα σχέδιά σας και ποιες οι επιθυμίες σας για την νέα χρονιά;

Σαφέστατα η ασφαλής επιστροφή μας στο θέατρο. Όταν ξανά μπούμε σε μια ροή κανονικότητας. Επιθυμία μου . Δουλειά για όλους.

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Θα ήθελα να μάθουμε να λέμε ένα μπράβο σε όσους προσπαθούν να κάνουν κάτι καλύτερο , σε συλλογικό επίπεδο. Να μην πάψουμε ποτέ να παλεύουμε για το καλό και το δίκαιο. Υπομονή. Αισιοδοξία και καλή αντάμωση.