Αιμίλιος Ράφτης: "Ηθοποιός σημαίνει αποτύπωση συναισθημάτων με προσωπικές πινελιές, εκτόνωση της τέχνης και ταξίδι του νου."

2021-05-12

Ο μεγάλος Δημήτρης Χορν είχε πει «Ηθοποιός σημαίνει φως!», για εσάς ποια είναι η έννοια του ηθοποιού;

Ποιος μπορεί να μη συμφωνεί απόλυτα με αυτήν την τόσο αντιπροσωπευτική έννοια του αείμνηστου Δημήτρη Χορν. Θα προσθέσω πως ηθοποιός για εμένα σημαίνει ελευθερία έκφρασης, αποτύπωση συναισθημάτων με προσωπικές πινελιές, εκτόνωση της τέχνης και ταξίδι του νου. Κάπως έτσι βιώνω την έννοια του ηθοποιού, αν και καμία λέξη δε μπορεί να περιγράψει αυτό που αισθάνεσαι τις στιγμές αυτές της υποκριτικής.

Οι μέρες που ζούμε είναι δύσκολες, πώς όμως πιστεύετε ότι μπορούμε να τις κάνουμε καλύτερες;

Έχουμε την τύχη και την ευλογία να ζούμε σε έναν επίγειο παράδεισο, την Ελλάδα μας κι αυτό είναι αξιοζήλευτο προσόν! Σίγουρα όλη αυτή η κατάσταση που βιώνουμε μας δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα και άγχος. Όμως πρέπει να είμαστε πολεμιστές όπως οι πρόγονοι μας. Να αγωνιζόμαστε την κάθε μέρα που περνά γιατί μπορούμε να τα καταφέρουμε, όσο αντίξοες κι αν είναι οι συνθήκες. Εμείς είμαστε εδώ και θα τις αντιμετωπίσουμε με οξυδερκή νου, δύναμη, θάρρος, αισιοδοξία και θα τα καταφέρουμε και όπως πάντα άλλωστε στο τέλος βγαίνουμε νικητές! Ατομική προσπάθεια ,συλλογική ενθάρρυνση, όλοι μαζί ενωμένοι, να δίνουμε ότι μπορούμε στον συνάνθρωπό μας και το αποτέλεσμα θα μας ανταμείψει. Είμαστε δυνατός λαός! Θα τα καταφέρουμε! Δε χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη συνταγή ή συμβουλή, το έχουμε στο αίμα μας!

Πώς μπορεί η Τέχνη να «φωτίσει» το σκοτάδι της απομόνωσης;

Ναι μπορεί γιατί σε ταξιδεύει πολύ και μακριά από κάθε σκοτάδι, αλλά κάποιες φορές μπορεί και να τραφεί από αυτό δίνοντας στο τέλος κάτι λαμπρό.

Πού ήσασταν πριν την πανδημία και πού σας βρίσκουμε τώρα;

Επαγγελματικά μιλώντας διανύσαμε μια αξέχαστη περίοδο πριν την πανδημία με την «Όμορφη πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Βάλαρη. Δε θα ξεχάσω το κατάμεστο θέατρο σε κάθε παράσταση που δώσαμε. Ακόμη έχω στο νου μου το θερμό χειροκρότημα και την αγάπη που μας πρόσφερε ο κόσμος. Εν μέσω πανδημίας εκμεταλλεύομαι τον χρόνο που μου προσφέρεται να προχωρήσω σε αυτό που σχεδίαζα καιρό και είναι όνειρο ζωής. Να δημιουργήσω κάτι καινούριο για τον κόσμο της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού που ευελπιστώ και θα χαρώ ιδιαίτερα να αγαπηθεί το ίδιο όσο και από εμένα και ο κόσμος να ταυτιστεί το ίδιο πολύ όσο εγώ. 

Γιατί πιστεύετε ότι όλο και περισσότερος κόσμος επιλέγει τον χώρο της υποκριτικής;

Γιατί όπως αναφέρω και πιο πάνω η υποκριτική αφορά την έκφραση συναισθημάτων και ελευθερία έκφρασης, παράγοντες που τείνουν να φθίνουν ολοένα και περισσότερο στις μέρες μας.

Έχετε να μας διηγηθείτε μια περίεργη κατάσταση που ζήσατε πάνω στη σκηνή;

Όλα ως τώρα έχουν κυλήσει ομαλά θα έλεγα. Περίεργο και πρωτόγνωρο και μοναδικό για εμένα βίωμα ήταν η πρώτη μου επαφή με τον κόσμο στη σκηνή. Η πρώτη φορά. Συνειδητοποίησα πόσο διαφορετικά είναι από ότι όταν είσαι θεατής.

Ποια είναι τα σχέδιά σας και ποιες οι επιθυμίες σας για την νέα χρονιά;

Σχεδιάζω όπως αναφέρω και παραπάνω κάτι που ονειρευόμουν μια ζωή και θα αφιερώσω σε αυτό όλη μου την ενέργεια και αγάπη. Επιθυμώ να γίνουν ένα παρελθόν όσα ζούμε το συντομότερο δυνατό και να ξαναβγούμε έξω να ζήσουμε νέες εμπειρίες πιο δυνατές και με περισσότερη ευγνωμοσύνη για πράγματα και καταστάσεις που θεωρούσαμε αυτονόητα.  

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Να είμαστε δυνατοί και ενωμένοι!! Ενωμένοι ποτέ νικημένοι!!

«Γίνε το λουλούδι που ξεφυτρώνει απ' το τσιμέντο»