Αινείας Πετάνης: "Έμπνευση είναι η ικανότητα να δίνω “χρώμα” σε ανθρώπους, σε εικόνες, σε μέρη, σε κινήσεις, σε σκέψεις, σε λόγια."

2021-06-09

Σας επέλεξε η γραφή ή την επιλέξατε; Με ποιο κόστος;

Ιδιαίτερη ερώτηση και πολύ εύστοχη. Θεωρώ πως ήταν κάτι αμοιβαίο. Με έλκυε από πάντα ο λόγος (κυρίως ο γραπτός) και επιδίωκα να εκφράζομαι κατ' αυτό τον τρόπο. Αν η σχέση εξάρτησης που έχω με τη γραφή είναι κάτι καλό ή όχι θα το κρίνει ο κόσμος εν καιρώ.

Υπήρξε κάποιο πρόσωπο της ζωής σας το όποιο να έπαιξε ενεργό ρόλο στην ενασχόλησή σας με την γραφή;

Μπορώ να πω πως όχι. Την περίοδο που ξεκίνησα άλλωστε να γράφω, ένοιωθα έντονα το συναίσθημα της μοναξιάς (την οποία συχνά πυκνά επιδιώκω κιόλας) μέσα μου, οπότε ερέθισμα - παρακίνηση από κάποιον άνθρωπο δεν είχα. Πηγή έμπνευσης όμως υπήρξαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα διάφοροι άνθρωποι γύρω μου.

Τι σημαίνει για εσάς έμπνευση;

Για μένα έμπνευση είναι η ικανότητα να δίνω "χρώμα" σε ανθρώπους, σε εικόνες, σε μέρη, σε κινήσεις, σε σκέψεις, σε λόγια. Αν το "χρώμα" που επέλεξα είναι καλό ή όχι, αυτό θα το κρίνει ο κόσμος. Άλλωστε είναι όλα θέμα γούστου και το γούστο, όπως ξέρετε, είναι υποκειμενικό.

Υπάρχει κάποιο στοιχείο του χαρακτήρα σας που δυσκολεύει τη γραφή σας;

Δε το χα σκεφτεί ποτέ και χαίρομαι που με βάζετε στη διαδικασία να "ψάξω" λίγο περισσότερο τον εαυτό μου. Αυτό που θα διάλεγα όμως είναι η εμμονή μου να γράφω αυθόρμητα. Γενικά είμαι αυθόρμητος στη ζωή, αλλά στη γραφή τα πράγματα είναι αλλιώς. Χρειάζεται η έμπνευση να ωριμάσει μέσα σου, προτού την αποτυπώσεις αμέσως στο χαρτί, διότι πολύ εύκολα μπορεί να την αδικήσεις με αυτό τον τρόπο.

Μιλήστε μας για το βιβλίο σας. Ποια μηνύματα θέλετε να περάσετε στον αναγνώστη;

Το "Εκείνος για Εκείνον" είναι μια αυτοβιογραφική - κοινωνική νουβέλα που σκοπό έχει να τονίσει το πώς η ζωή ισορροπεί με την απώλεια στο ίδιο σχοινί. Πώς ο πραγματικός μας κόσμος, έρχεται να συγκρουστεί με έναν άλλον που κουβαλάμε μέσα μας. Η ανάμειξη ενός αστυνόμου και μιας ψυχιάτρου στη νουβέλα, δίνουν όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζονται για να πάρει η πλοκή μια άγρια ομορφιά.

Έχετε συγκινηθεί με ένα βιβλίο που έχετε διαβάσει;

Ναι, έχω συγκινηθεί. Με το "Ονειρεύτηκα το Δολοφόνο σου" της Αγγελικής Νικολούλη. Η φράση «Και αν εσύ δεν μ' αγάπησες εγώ σε αγαπώ, και αν εσύ με σκότωσες εγώ ακόμη ζω!» που βρέθηκε γραμμένη στο ημερολόγιο της Κικής Κούσογλου, απεδείχθη προφητική. Ίσως ευθύνεται και το γεγονός πως η ιστορία είναι αληθινή και πως γράφτηκε από τον άνθρωπο που την ξεσκέπασε.

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση;

Εκτός από υγεία στη ζωή μας έχουμε ανάγκη και τη τύχη - συγκυρίες. Υγεία είχαν και στον Τιτανικό.

Κλείνοντας ποια ευχή θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Να έχουν την όρεξη και τη διάθεση να "πίνουν" όση περισσότερη τέχνη μπορούν. Την έχουμε ανάγκη τη τέχνη και μας έχει.