Αλέξανδρος Ιωαννίδης: "Ο ηθοποιός ποιεί-δημιουργεί-πλάθει διάφορες συμπεριφορές χαρακτήρων καλές ή κακές."

2021-01-05

Ο μεγάλος Δημήτρης Χορν είχε πει «Ηθοποιός σημαίνει φώς!», για εσάς ποια είναι η έννοια του ηθοποιού;

Είναι η ελπίδα στην καθημερινότητα-ζωή, είναι η αποκάλυψη και έκθεση όλων των ανασφαλειών-φόβων-και αγάπης που κρύβουμε καθώς και η ανάγκη για την έκφραση-εκδήλωση αυτών μέσα από το πρίσμα των διαφόρων ηθών-συμπεριφορών.

Διότι ο ηθοποιός ποιεί-δημιουργεί-πλάθει διάφορες συμπεριφορές χαρακτήρων καλές ή κακές και όχι όπως θεωρείται σαν άποψη ότι ο ηθοποιός ποιεί ήθος άρα δηλαδή θα πρέπει απαραίτητα να έχει υποδειγματικό χαρακτήρα σαν καλός άνθρωπος στην προσωπική του ζωή κοινωνικά. Είναι μια παρεξηγημένη θεωρία που έχει δημιουργηθεί.

Πού σας βρίσκουμε αυτό τον καιρό;

Αυτόν τον καιρό βρίσκομαι σε γυρίσματα κάποιων επεισοδίων για την νέα σειρά του MEGA «ΈΞΑΨΗ» σε σενάριο Τίνας Καμπίτση και σε σκηνοθεσία Βασίλη Τσελεμέγκου.

Οι μέρες που ζούμε είναι δύσκολες, πώς όμως πιστεύετε ότι μπορεί η Τέχνη να τις κάνει καλύτερες;

Δυστυχώς ακόμη και στην κανονικότητα η τέχνη δεν έχει λάβει την αίγλη που της αξίζει βάσει αξιοπρέπειας σαν επάγγελμα, πόσο μάλλον τώρα βέβαια λόγω της κατάστασης του κορονοϊού. Τώρα που είναι ο νούμερο ένα χώρος (ηθοποιοί, θέατρα, μουσικοί, χορευτές, εικαστικοί, φωτογράφοι) που παραμένει ουσιαστικά κλειστός εδώ και έναν ολόκληρο σε λίγο δυστυχώς χρόνο. Ωστόσο, όλοι μας στο σπίτι θα δούμε μία ταινία, ακούσουμε μουσική, θα διαβάσουμε κάποιο βιβλίο, θα φτιάξουμε κάτι δημιουργικό μια κατασκευή ή θα ζωγραφίσουμε κάτι. Οπότε είναι ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο και την καθημερινότητα του και τουλάχιστον κάνοντας κάτι παραπάνω υπάρχει αυτή η διέξοδος.

Γιατί πιστεύετε ότι όλο και περισσότερος κόσμος επιλέγει τον χώρο της υποκριτικής;

Ο χώρος της υποκριτικής και ειδικά το θέατρο είναι η ΜΟΝΗ τέχνη η οποία μπορεί να αγκαλιάσει όλες τις άλλες μορφές τέχνης. Δηλαδή, χορό, τραγούδι, κίνηση, video art, εικαστικά όλα μπορούμε να τα δούμε άνετα σε μία θεατρική σκηνή, έτσι θα δούμε πολλά άτομα που μέσω της υποκριτικής θέλουν να αναδείξουν διάφορες άλλες ικανότητες που έχουν σε κάποια από τα παραπάνω και φυσικά το πιο προφανές να θέλουν να εκφραστούν μέσα από αυτή την διαδικασία.

Όταν σβήσουν τα φώτα και κοπάσουν τα χειροκροτήματα ποια συναισθήματα μένουν στα άτομα που εργάστηκαν για την παράσταση;

Εξαρτάται από την παράσταση από την ατμόσφαιρα. Κάθε παράσταση που κάθε φορά είναι ίδια είναι πάντα διαφορετική, γιατί οι θεατές που έρχονται κάθε φορά είναι διαφορετικοί. Άρα, δημιουργείται πάντα μοιραία μια κατάσταση άλλης ατμόσφαιρας και αυτό γίνεται διότι ο θεατής θέλει να παίξει μαζί μας και δυστυχώς εμείς (οι ηθοποιοί) δεν τον αφήνουμε. Η συνειδητοποίηση όλων των παραπάνω από όλους τους συντελεστές της παράστασης οδηγεί στο γνήσιο-αυθόρμητο χειροκρότημα και όχι στο τυπικό-ψυχρό.

Έχετε να μας διηγηθείτε μια περίεργη κατάσταση που ζήσατε πάνω στη σκηνή;

Κάτι περίεργο μου είχε συμβεί πέρυσι στο "Πορτοφόλι" που εγώ και η συμπρωταγωνίστρια μου η Ειρήνη Λιγάτου, παίζαμε δώδεκα ρόλους και αλλάζαμε (ρούχα) στο σκοτάδι χωρίς να φύγουμε από την σκηνή και αυτό έπρεπε να γίνει σε λίγα δευτερόλεπτα, συγκεκριμένα και φυσικά χρονομετρημένα. Σε κάποια φάση έπρεπε να φορέσω το σακάκι ενός απ'τους χαρακτήρες που θα έπαιζα και μέσα στο σκοτάδι δεν το έβρισκα και για να μην χαθεί ο χρόνος πήρα αμέσως το πουκάμισο του ίδιου χαρακτήρα αλλά απ'την επόμενη του (παρακάτω) σκηνή. (Χαχα) Είχε γίνει ωραίος αυτοσχεδιασμός και από τους δυο μας.

Ποια είναι τα σχέδιά σας και ποιες οι επιθυμίες σας για την νέα χρονιά;

Η επιθυμία μου για την νέα χρόνια είναι να πραγματοποιηθούν τα σχέδια μου (θέατρα ανοιχτά-όλες οι τέχνες). Γενικά, είμαι πολύ αισιόδοξος ότι μετά κορονοϊού εποχή τα πράγματα θα πάνε καλύτερα από πολλές απόψεις. Χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον τώρα περισσότερο από ποτέ και αυτό έχει εκτιμηθεί πάρα πολύ.

Πιστεύω πως το 2021 τουλάχιστον στο κομμάτι της μυθοπλασίας τηλεόραση και στον κινηματογράφο θα υπάρξουν πολλές νέες κινήσεις από εταιρείες παραγωγής, σκηνοθέτες, όπως θέλω φυσικά να πιστεύω το ίδιο και για το θέατρο.

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Να πηγαίνετε θέατρο όσο περισσότερο μπορείτε!!! (Όταν μας ανοίξουν χαχα)