Αλέξανδρος Ιωαννίδης: "Το θέατρο μπορεί να αλλάξει τον κόσμο."

2021-12-20

Αν σας ζητούσα να μας γνωρίσετε τον Αλέξανδρο μέσα από έξι λέξεις, ποιες θα ήταν αυτές;

Αν σας πω ότι με βρίσκετε στην ίδια διαδικασία αυτή την περίοδο; (γέλια). Προσπαθώ ο ίδιος να με γνωρίσω και μάλιστα να επαναπροσδιορίσω συνθήκες και καταστάσεις. Έξι λέξεις λοιπόν: Δραστήριος, καλοπροαίρετος, αυθόρμητος (ακραία), εκρηκτικός, παθιασμένος και κοιλιόδουλος διότι μην ξεχνάμε πως ο έρωτας περνάει πάντα πρώτα από το στομάχι (γέλια). Μου αρέσει πολύ το φαγητό.

Είναι εύκολο ή δύσκολο το επάγγελμα του ηθοποιού στις μέρες μας;

Το επάγγελμα του ηθοποιού όπως και όλα τα επαγγέλματα έχει τις δικές του δυσκολίες και ιδιαιτερότητες. Ούτε στις μέρες μας, ούτε σε παλιότερες μέρες ήταν εύκολο. Αυτό που έχει να κάνει κάποιος αν θέλει να το ακολουθήσει είναι απόλυτη συγκέντρωση στον στόχο. Διότι ο ηθοποιός είναι σαν τον στρατιώτη οφείλει να πορεύεται στον στόχο του με τον ίδιο ενθουσιασμό, την ίδια αγωνία το ίδιο πάθος σε οποιοδήποτε εμπόδιο συναντήσει.

Όλο και πιο πολλοί νέοι άνθρωποι ακολουθούν τον δρόμο της υποκριτικής, ποια πιστεύετε πως είναι τα κίνητρα αυτής της κίνησης;

Είναι εύλογο ο χώρος της υποκριτικής και ειδικά το θέατρο να είναι κίνητρο και πόλος έλξης όχι για νέους ανθρώπους ΑΛΛΑ για ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ. Η υποκριτική και το θέατρο δεν έχει ηλικία, χώρο και χρόνο είναι ανάγκη για έκφραση όπως και για ανακάλυψη και διαρκή έρευνα. Οι περισσότεροι άνθρωποι που πηγαίνουν να σπουδάσουν υποκριτική ή σε ένα θεατρικό εργαστήρι δεν πηγαίνουν απαραίτητα για να ακολουθήσουν το επάγγελμα του ηθοποιού αλλά για να εκφραστούν μέσα από αυτή την διαδικασία και να γνωρίσουν και άλλες πτυχές του χαρακτήρα τους. Θα έπρεπε και πρέπει το θέατρο να υπάρχει σαν αφετηρία στην εκπαίδευση και όχι μόνο, στο εξωτερικό διδάσκεται κανονικά.

Αυτό τον καιρό που σας βρίσκουμε;

Αυτό το διάστημα βρίσκομαι τηλεοπτικά στην μίνι σειρά της ΕΡΤ "Κρίσιμες Στιγμές" σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη, βασισμένη στο λογοτεχνικό διήγημα της Γαλάτειας Καζαντζάκη που μας μεταφέρει στην καρδιά της γερμανικής κατοχής, στα πολύ δύσκολα αυτά χρόνια που σφράγισαν ανεξίτηλα τη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς. Ακόμα, θέλω να σταθώ στο γεγονός της πρώτης προβολής του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ του Μανούσου Μανουσάκη "1821 - Η Φλόγα της Επανάστασης"που είχα την χαρά να συμπρωταγωνιστώ ως Παλαιών Πατρών Γερμανός με πανάξιους συναδέλφους, που έγινε στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών. Η ταινία μετά τις γιορτές θα προβληθεί και σε πόλεις της περιφέρειας Πελοποννήσου, είναι παραγωγή της περιφέρειας στο πλαίσιο εορτασμού των 200 χρόνων από τον ξεσηκωμό των Ελλήνων το 1821. Επίσης, κάνω guest εμφάνιση στην νέα σειρά "ΑΟΡΑΤΟΙ" (crime comedy) που θα προβληθεί την νέα χρονιά από την Cosmote Tv σε σκηνοθεσία Χάρη Μαζαράκη.

Ποιος από τους ρόλους που έχετε ερμηνεύσει μέχρι σήμερα ήταν ποιο κοντά στον χαρακτήρα σας και για ποιον δουλέψατε πιο πολύ υποκριτικά και ψυχικά;

Κανένας και όλοι. Θέλω να πω ότι αναλογικά όλοι μας, έχουμε δείγματα ή σημάδια λίγο πολύ από άλλους συνανθρώπους μας που συναντάμε στον εαυτό μας, έτσι συμβαίνει και στους ρόλους. Μου αρέσει να καταπιάνομαι με ρόλους - χαρακτήρες που είναι μακριά από εμένα γιατί είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία και πρόκληση να ανακαλύψω και να γνωρίσω άλλες πτυχές του εαυτού μου που δεν έχω ενεργοποιήσει. Ο ρόλος με τον οποίο δούλεψα σε πολλά στάδια ήταν αυτός του Παλαιών Πατρών Γερμανού όπως προαναφέρθηκα, διότι υπάρχουν λεπτές ισορροπίες που πρέπει να ληφθούν υπόψη ώστε να μπορεί να αποδοθεί με ακρίβεια ο χαρακτήρας.

Εν καιρώ οικονομικής κρίσης πιστεύετε πως ο κόσμος συνεχίζει να επενδύει στο θέατρο σαν μέσο πολιτισμού και διασκέδασης;

Ο κόσμος οφείλει ΠΡΕΠΕΙ να επενδύει στο θέατρο. Φέτος την χειμερινή σεζόν που άνοιξαν τα θέατρα έστω με τον τρόπο που και τις υπάρχουσες συνθήκες λόγω κορονοϊού, ο κόσμος γέμισε τα θέατρα. Θυμάμαι χαρακτηριστικά να περπατάω σε κεντρικό δρόμο και να βλέπω ουρά. Αυτό πρέπει να μας αφυπνίσει και ταυτόχρονα να μας δώσει ένα μήνυμα ότι η τέχνη για τον άνθρωπο είναι ζωτικής σημασίας. Η Ούτα Χάγκεν πίστευε ότι το θέατρο μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Το ίδιο πιστεύω και εγώ.

Ποια είναι τα σχέδια και ποιες οι επιθυμίες σας για την νέα χρονιά;

Για την νέα χρονιά βρίσκομαι σε συζητήσεις για μια νέα ταινία με πολύ υψηλές περγαμηνές για τον κινηματογράφο. Επίσης, θα ήθελα να προκύψουν ενδιαφέρουσες συνεργασίες θεατρικά, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά όχι μόνο για την νέα χρονιά αλλά γενικότερα.

Κλείνοντας, ποια ευχή θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω εσένα και τους αναγνώστες σας για την φιλοξενία. Να σας ευχηθώ καλές γιορτές με υγεία, χαρά και να πηγαίνετε θέατρο και cinema.