Αλέξανδρος Τζοβάνης: "Προσοχή κόσμε…η ανθρωπότητα μεταλλάσσεται… και όχι προς το καλό!"

2021-12-16

Πώς θα παρουσίαζες την εαυτή σου σε κάποιο άτομο που δεν έχει ακούσει ποτέ τη μουσική σου;

Προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω στον κόσμο αυτό που νιώθω, δηλαδή μια πολύπλευρη καλλιτεχνική οντότητα. Η βάση της προσέγγισης μου στη μουσική είναι η πολύχρονη κλασική εκπαίδευση που πήρα στα χρόνια μου στη Βιέννη. Όμως πλέον ασχολούμενος κυρίως με το ελληνικό ρεπερτόριο, είναι πολύ έντονη και εμφανής η επιρροή μου από την έντεχνη, λόγια αλλά και παραδοσιακή ελληνική μουσική.

Ποιά ήταν τα ερεθίσματα και τα βιώματα που σε οδήγησαν να ακολουθήσεις τη καριέρα του μουσικού;

Παρότι έχουμε καλλίφωνους στην οικογένεια, δεν υπήρχε κανείς να ασχολείται επαγγελματικά με αυτό. Δεν είχα ιδιαίτερα βιώματα από το χώρο ως παιδί. Είναι μια περίεργη φυσική κλίση και κάτι που ακόμα το αναζητώ μέσα μου. Το πως και γιατί δηλαδή ένα μικρό παιδί ήξερε με τι θέλει να ασχοληθεί, χωρίς όμως καμία οικογενειακή ή κοινωνική επιρροή προς αυτή την κατεύθυνση.

Ποιές μουσικές σε επηρέασαν πολύ;

Αγαπώ κάθε μουσική που αποπνέει ψυχή. Μεγάλο ρόλο για μένα έχει παίξει η κλασική μουσική, ιδιαίτερα της μπαρόκ εποχής, αλλά και η σύγχρονη λόγια και έντεχνη ελληνική μουσική των μεγάλων συνθετών. Ειδική αναφορά θα κάνω στον Μ. Χατζηδάκι που με έναν μοναδικό, ίσως ακόμα άγνωστο τρόπο, παντρεύει μουσικά τη Δύση και την Ανατολή, με έντονη την ελληνικότητα στις μουσικές του.

Πώς η μουσική μπορεί να «παντρευτεί» με την υποκριτική;

Είναι τέχνες παράλληλες. Συνδεδεμένες τόσο άρρηκτα που μέσα μου πια δεν διαφέρουν. Αρχικά έχουν και οι δύο ως μέσο έκφρασης και επικοινωνίας το μεγαλύτερο εργαλείο της τέχνης μας. Τον λόγο. Μπορεί κανείς να ακούσει μια λέξη και να πάρει χίλιες ερμηνείες.. πόσο μοναδικό...Σκεφτείτε, επίσης, πως μπορεί να βιώνει ένας ερμηνευτής ένα τραγούδι... Για μένα κάθε κομμάτι είναι ένα θεατρικό έργο. Κάθε φορά ένα μικρό μονόπρακτο!

Τον φετινό Δεκέμβριο θα σε δούμε επί σκηνής στο έργο «Μετάλλαξη». Μιλήσέ μας για το έργο και γνωρίσέ μας τον ήρωά σου.

Οι πανέξυπνες στιχομυθίες του Γιώργου Οικονομίδη είναι χωρισμένες σε μικρές σκηνές ανεξάρτητες μεταξύ τους, που όμως κάπως πάντα συνδέονται. Έτσι κάθε ηθοποιός έχει 2-3 ρόλους. Δεν θα τα αποκαλύψω όλα... Θα σταθώ μόνο στον πιο πιπεράτο ρόλο που μου δόθηκε, αυτόν της... Τζοφράνκα. Πρόκειται για μια ερμαφρόδιτη, εντυπωσιακή και υστερική προσωπικότητα που κάνει προβλέψεις για το μέλλον. Σίγουρα ότι πιο τολμηρό έχω επιχειρήσει επί σκηνής, καθώς όπως καταλαβαίνετε θα εμφανιστώ με φόρεμα και τακούνι!!! Οι καταπληκτικές ιδέες του σκηνοθέτη μας Δημήτρη Βασιλειάδη με έπεισαν να το δοκιμάσω! Η συνέχεια επί σκηνής...

Ποιο πιστεύεις ότι είναι το κύριο μήνυμα του έργου;

Είναι ξεκάθαρα ένα και βροντερό: Προσοχή κόσμε...η ανθρωπότητα μεταλλάσσεται... και όχι προς το καλό! Ας αφυπνιστούμε!

Εκτός από την παράσταση «Μετάλλαξη», στις 23 του μήνα θα σε απολαύσουμε μουσικά στο «Μπενσουσάν Χαν». Μίλησέ μας για αυτή την εμφάνιση.

Τώρα που το σκέφτομαι δεν απέχει και πολύ από το μήνυμα της Μετάλλαξης το project που έχω ετοιμάσει για το Μπενσουσαν Χαν. Λέγεται "Ενός λεπτού σιγή" και μετατρέπουμε, μέσα από αυτό το μουσικό μονόπρακτο, μαζί με τον συνεργάτη μου Αστέρη Τσαλίκη στο ακορντεόν τον ιστορικό αυτό χώρο σε ένα πεδίο έκφρασης, διαμαρτυρίας και έρωτα. Ενός λεπτού σιγή για όλα εκείνα που πεθαίνουν μέσα μας άδικα. Θα κάνουμε δύο παραστάσεις 23 Δεκεμβρίου στις 19.00 και στις 21.00.

Ο κόσμος μπορεί να κάνει κρατήσεις θέσεων στο www.tzovanis.com

Κλείνοντας, ποια ευχή θέλεις να στείλεις στους αναγνώστες μας;

Όποιος διαβάζει αυτές τις γραμμές ας αναρωτηθεί τι έχει νόημα στη ζωή μας. Για τι παλεύουμε; Για ποιον;

Σε αυτό εύχομαι να βρούμε απάντηση όλοι μας.