Αλέξης Παρχαρίδης: "Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την ιστορία μας για να νουθετεί το παρελθόν το αιώνιο παρόν και το επερχόμενο μέλλον."

2020-09-30

Αν σου ζητούσα να μας γνωρίσεις τον Αλέξη μέσα από πέντε λέξεις, ποιες θα ήταν αυτές;

Ένα ακόμη μηδενικό στην εξορία του συγκεκριμένου χωροχρόνου που ζούμε.

Πού σε βρίσκουμε αυτό τον καιρό;

Ανενεργός όσον αφορά το τραγούδι.

Στην παράσταση «Νόστος» ως ερασιτέχνης ηθοποιός.

Γνώρισέ μας με λίγα λόγια τον ρόλο σου στην παράσταση «Νόστος ρίζα μ' και κλαδί μ'».

Είμαι ο γιος μιας ευκατάστατης οικογένειας της Τραπεζούντα. Η στρατολόγηση του αδερφού μου και η γενικότερη αναστάτωση που επέφερε η επανάσταση των μπολσεβίκων αναγκάζει την οικογένειά μου να μεταβεί στο Βατούμ.

Γιατί πιστεύεις ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την ιστορία, τις ρίζες και τον Πολιτισμό μας; Πώς μπορούμε να το μεταλαμπαδεύσουμε αυτό στα παιδιά μας;

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την ιστορία, τις ρίζες μας και τον πολιτισμό μας για να νουθετεί το παρελθόν το αιώνιο παρόν και το επερχόμενο μέλλον. Όσο μεγαλώνω όμως καταλήγω στο συμπέρασμα πως η ιστορία είναι πόρνη που γράφεται από ανθρώπους με πάθη, εγωισμό, αδυναμίες και ροπές.

Πότε άρχισες να σεργιανάς στους δρόμους της μουσικής; Κοινώς, πότε συνειδητοποίησες πως η μουσική είναι για σένα κάτι παραπάνω από μια ασχολία απλά στον ελεύθερο σου χρόνο;

Τραγουδάω από μικρό παιδί. Αν και δεν το επέτρεπαν οι συνθήκες, το μοναδικό είδος τραγουδιού που με έφερνε σε κατάσταση έκστασης ήταν το Ποντιακό. Παρόλα αυτά είμαι πεπεισμένος ο ρόλος που διαδραματίζεις σε αυτήν τη ζωή δεν ορίζεται από σένα. Εγώ είχα ταχθεί να υπηρετήσω το ποντιακό τραγούδι.

Στην σημερινή εποχή του «κοινωνικού πανικού» επιβιώνει ένας καλλιτέχνης; Υπάρχουν οι δυνατότητες να επικοινωνήσει την τέχνη του;

Η τέχνη πάντα επικοινωνείτε. Από κει και πέρα η κατάληξη αυτής της επικοινωνίας δηλαδή η αποδοχή, εξαρτάται από μία αλληλουχία συγκυριών οι οποίες επηρεάζονται από τις πράξεις σου που με τη σειρά τους διαμορφώνουν το λογισμικό σου.

Κλείνοντας ποια ευχή θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Να προσευχόμαστε να μας δηλωθούν τα άδηλα και τα κρύφια της σοφίας Του.