Αλμπέρτα Τσοπανάκη: "Έμπνευση είναι η φαντασιακή ιδιότητα του ανθρώπινου νου να υπεισέρχεται σε διάφορα επίπεδα πνευματικών απεικονίσεων."

2021-03-17

Αν σας ζητούσα να μας γνωρίσετε την Αλμπέρτα μέσα από πέντε λέξεις, ποιες θα ήταν αυτές;

Αντισυμβατικότητα, Φιλοζωία, Ονειροπόληση, Δικαιοσύνη, Αυτοσαρκασμός

Μιλήστε μας για το βιβλίο σας. Ποια μηνύματα θέλετε να περάσετε στον αναγνώστη;

"Ο θεός του Φόβου" επιχειρεί με αντισυμβατικό τρόπο να ακυρώσει τον έως σήμερα τραγελαφικό τερατόμορφο και απαράδεκτο επιστητό κόσμο , με ολική του απόσβεση και αναθεώρηση του, μέσα από τις αληθινές αξίες που πρέπει να διέπουν τον πλανήτη γη. Είναι η πλήρης αναίρεση όλου του επιστητού κόσμου. Όχι αυτού που παρέδωσε ο δημιουργός κατά την Γένεση, αλλά του τερατώδους όντος όπου κατ' ευφημισμό ονομάστηκε "HommoSapiens" και το οποίο oν, ο άνθρωπος, κυριολεκτικά απαλλοτρίωσε κάθε μορφή σοφίας - αρμονίας - ηθικών αξιών και υγιούς περιβάλλοντος, υλικού και πνευματικού . Τούτο το "κατόρθωσε" παρεμβαίνοντας συστηματικά επί σειρά ατελείωτων ιστορικών περιόδων εντελώς αλόγιστα και επεμβατικά σε σημείο η ζωή στον μόνο πλανήτη πού κατασκευάστηκε με προδιαγραφές για ζωή να έχει καταστεί αληθινή κόλαση, σε σημείο τo να έχει πλέον καταστεί εντελώς αμφίβολο το παρόν και το μέλλον σε αυτόν τον μόνο κατοικήσιμο πλανήτη. Σοβαρότερο δε θεωρώ πως είναι η καταστρατήγησης ή των κάθε μορφής ηθικών αξιών και φάρων αναφοράς. Όπου και πρέπει να διέπουν τις ανθρώπινες κοινωνίες. Οτιδήποτε πλέον, λέγεται ή πράττετε είναι καταχρηστικό για αυτές και με κατ' όψη αναφορά. Ουσιαστικά δεν έχει κάποια εφαρμοστική συμπεριφορά για την πρόοδο - ευημερία και διάσωση του ανθρώπινου είδους. Προσπαθώ να υποδείξω το ότι πρέπει άμεσα και από την πρώτη ηλικία να επαναπροσδιοριστούν όλες οι νόρμες συμπεριφορών και αξίων.

Τι σημαίνει για εσάς έμπνευση;

Έμπνευση είναι η φαντασιακή ιδιότητα του ανθρώπινου νου να υπεισέρχεται σε διάφορα επίπεδα πνευματικών απεικονίσεων. Έχουν οι πάντες, αλλά την ταχύτητα και την πολύ ποικιλότητα την θεωρώ εμπνευσμένο ταλέντο. Κανένα όμως από τα προαναφερόμενα δεν δυσκολεύει το γράψιμο μου. Θα έλεγα ότι από μικρή είχα κάποια έφεση στο να γράφω, ακόμα και τα παιδικά μου παιχνίδια είχαν μία παραστατικότητα και επεδίωκαν ένα μικρό ακροατήριο Έστω και με τις κούκλες μου.

Υπάρχει κάποιο στοιχείο του χαρακτήρα σας που δυσκολεύει τη γραφή σας;

Ατυχώς μέσα σε μία ζοφερή ατμόσφαιρα και εμένα και πολλούς συναδέλφους καλλιτέχνες και όλα τα θέατρα όπου λόγω της πανδημίας μας έχουν απαγορεύσει τη συγκέντρωση προσώπων με άγνωστη χρονική εξέλιξη , θα έλεγα λοιπόν ότι αυτή ήταν και ιδανική περίοδος για περισυλλογή και απομόνωση από κοινωνικές παρενοχλήσεις... Έτσι εμπνεύστηκα κάτι που από καιρό υπήρχε στο υποσυνείδητό μου. την ανάγκη μιας γυναίκας για μητρότητα από τη μία ,και από την άλλη να αλλαγή της παιδικής ψυχής από όσα η ίδια η ηρωίδα θεωρεί νοσηρά και αντισυμβατικά για μία κοινωνία. Αρχικά κάθε μορφή τέχνης αποτελεί διαδραστική ενέργεια (Ζωγραφική γλυπτική θέατρο ποίηση χορός ...) όπου και κάθε μία από τις τέχνες έχει το κοινό του. Συνεπώς είναι αδιανόητο κάποιος να κατατρύχεται από μοναξιά η μελαγχολία καθότι αυτές οι εκδηλώσεις φωτίζουν και θεραπεύουν την ανθρώπινη ψυχή. έτσι απομένουν απειροελάχιστες ή καθόλου στιγμές για να απομονωθεί κάποιος από μοναχικότητα ή σκοτάδι, καθότι αυτές οι εκδηλώσεις πλημμυρίζουν και φωτίζουν την ανθρώπινη ψυχή.  

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση;

Εγώ πάντοτε είχα εμπιστοσύνη στην καλοσύνη των ξένων!
( Tennessee Williams «Λεωφορείον ο Πόθος», ηρωίδα η Μπλανς Ντιμπουά)

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Ήδη γράφω ένα νέο μυθιστόρημα το οποίο πρόκειται για ένα ερωτικό θρίλερ ανατροπών και θα κυκλοφορήσει γύρω στο Πάσχα. Επιπλέον έχω ολοκληρώσει δύο θεατρικά έργα "Εκείνος που ξέχασε να κλείσει τη βρύση πριν πεθάνει" και το θεατρικό έργο "ΤΟ ΚΟΥΜΠΙ".

Κλείνοντας ποια ευχή θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Εύχομαι να γίνουμε όλοι καλύτεροι για να ζήσουμε σε έναν καλύτερο κόσμο!!! Αν με ρωτήσεις πώς το πετυχαίνεις αυτό... θα απαντήσω, νικώντας τον φόβο...