Άννα Συκιανάκη: "Δεν χρειάζεται κανείς να προσπαθεί να στριμωχτεί σε στερεότυπα και κοινωνικές νόρμες αν αυτό δεν τον κάνει ευτυχισμένο."

2023-01-18

Αν σας ζητούσα να μας γνωρίσετε την Άννα μέσα από πέντε λέξεις, ποιες θα επιλέγατε;

Δύσκολη η ερώτηση σας! Πόσο εύκολο είναι να κρίνει κάποιος για τον εαυτό του; Σίγουρα είμαι αυστηρή, υπεύθυνη, αρκετά διορατική, αθεράπευτα αισιόδοξη και συνειδητά αιθεροβάμων.

Σας επέλεξε η συγγραφή η την επιλέξατε; Και με ποιο κόστος;

Δεν το έχω σκεφτεί ποτέ. Από μικρή μου άρεσε να γράφω. Κρατούσα ημερολόγιο, είχα φίλους δια αλληλογραφίας και όταν με απασχολούσε κάτι το κατέγραφα προκειμένου να βρω λύση. Μπορώ να εκφραστώ καλύτερα γράφοντας, είναι σαν ένα είδος ψυχοθεραπείας. Με βοηθάει να λύνω τα προβλήματα μου και να γνωρίζω τον εαυτό μου καλύτερα. Η συγγραφή είναι χόμπι για εμένα οπότε δεν υπάρχει κανένα κόστος. Γράφω όταν το έχω ανάγκη, με κάνει χαρούμενη και δεν επισκιάζει καμία από τις άλλες ασχολίες ή υποχρεώσεις που έχω. 

Γνωρίστε μας το βιβλίο σας.

Πρόκειται για το ημερολόγιο της κεντρικής ηρωίδας, που μας περιγράφει σε πρώτο πρόσωπο, έναν χρόνο περίπου από την ζωή της. Η ιστορία είναι δοσμένη με πολύ χιούμορ και όπως σε κάθε κωμωδία πολλές φορές αγγίζει τα όρια της υπερβολής. Μέσα από τις περιγραφές της Αλεξίας, θίγονται πολλά σημεία που αφορούν την σημερινή Ελληνίδα σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με την οικογένεια, τους φίλους, το άλλο φύλλο αλλά και τον εαυτό της.

Ποιο είναι το κύριο μήνυμα του;

Το κύριο μήνυμα είναι ότι δεν χρειάζεται κανείς να προσπαθεί να στριμωχτεί σε στερεότυπα και κοινωνικές νόρμες αν αυτό δεν τον κάνει ευτυχισμένο. Οφείλουμε να αποδεχτούμε και να τιμήσουμε την διαφορετικότητα μας επιλέγοντας μόνο ότι μας κάνει να νιώθουμε πλήρεις.

Τι σημαίνει έμπνευση για εσάς;

Δεν είμαι σίγουρη ότι μπορώ να το εξηγήσω. 'Όπως το αντιλαμβάνομαι, είναι κάτι φαινομενικά πολύ μικρό, όπως μία λέξη, ένα συναίσθημα, ένας ήχος ή μια εικόνα που αντικρίζεις στην φύση και πυροδοτεί κάποιο σημείο του εγκεφάλου. Κάποιοι αυτό το κάνουν τραγούδι ενώ κάποιοι άλλοι το ζωγραφίζουν. Εγώ προσπαθώ να το γράψω. 

Υπάρχει κάποιο λογοτεχνικό έργο που αγαπάτε και θα θέλατε να το είχατε γράψει εσείς;

Υπάρχουν πολλά έργα που αγαπάω αλλά όχι δεν θα ήθελα να τα έχω γράψει εγώ. Μου αρέσει να υπάρχουν άνθρωποι που θαυμάζω την δουλειά τους γιατί αποτελούν πρότυπα και μου δίνουν κίνητρο να προσπαθώ να γίνομαι καλύτερη. Οι άνθρωποι που θαυμάζουμε μας παροτρύνουν ερήμην τους να διευρύνουμε τις ικανότητες μας.

Σκέφτεστε να ασχοληθείτε και με κάποιο άλλο είδος λογοτεχνίας;

Ναι. Όπως σας είπα η συγγραφή είναι χόμπι οπότε θέλω να πειραματιστώ σε διαφορετικά είδη.

Μελλοντικά σχέδια;

Νομίζω ότι αν ζούσα την ζωή μου βάσει σχεδίου, αφενός θα έπληττα αφόρητα, αφετέρου σχεδιάζοντας το μέλλον δεν θα ζούσα το παρόν. Δεν έχω σχέδια. Έχω επιθυμίες, όνειρα και ενίοτε φιλοδοξίες. 

Κλείνοντας, ποια ευχή θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες ;

Εύχομαι σε όλους να ανακαλύπτουν κάθε μέρα έναν καινούριο λόγο για να χαμογελούν.

Σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία. Καλή συνέχεια στο υπέροχο έργο σας!