Άννη Τσολακίδου: "Σε κάθε περίοδο κρίσης οι τέχνες ανθούν."

2022-11-07

Ο μεγάλος Δημήτρης Χορν είχε πει «Ηθοποιός σημαίνει φως», για εσάς ποια είναι η πραγματική έννοια του ηθοποιού;

Για μένα ηθοποιός σημαίνει "μέσω", αισθάνομαι ότι είμαστε κάτι σαν μέντιουμ, σαν ιερείς. Το κοινό έρχεται να μας δει και να επικοινωνήσει μέσα από μας με κάτι εξωπραγματικό, κάτι θείο!

Είναι εύκολο ή δύσκολο το επάγγελμα του ηθοποιού στις μέρες μας;

Σε όλες τις εποχές όχι μόνο στις μέρες μας, είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο επάγγελμα με τα ποσοστά της ανεργίας στα ύψη πάντα. Στις μέρες μας είναι ακόμα πιο δύσκολο επειδή οι συνθήκες έγιναν πιο δύσκολες.

Αυτό τον καιρό που σας βρίσκουμε;

Παίζω στο Κ.Θ.Β.Ε. στην "Νύχτα της Ιγκουάνα" του Τένεσι Ουίλιαμς που σηνοθέτησε η Ελένη Γκασούκα. 

Πόσο διαχρονικά είναι τα μηνύματα του έργου;

Το έργο είναι σαν να γράφτηκε σήμερα. Όλοι οι χαρακτήρες του είναι απολύτως αναγνωρίσιμοι αλλά είναι και σαν να γράφτηκε πριν από 500 χρόνια αφού τα μηνύματά του αφορούν στον άνθρωπο σε όλες του τις εκφάνσεις σε όλες τις εποχές.

Γνωρίστε μας την ηρωίδα σας. Ποιες ομοιότητες και ποιες διαφορές έχει με εσάς;

Παίζω την Χάννα, μια περιπλανώμενη ζωγράφο που με τον ποιητή παππού της γυρίζουν τον κόσμο. Η Χάννα σε πρώτο επίπεδο δείχνει εύθραυστη, ευάλωτη και αδύναμη αλλά δεν είναι τόσο απλή και μονοδιάστατη η περίπτωσή της. Από κάτω κρύβει ένα άτομο δυναμικό, αποφασιστικό και ατρόμητο που έχει καταφέρει να επιβιώσει μέσα από πολύ αντίξοες συνθήκες και καταστάσεις. Μοιάζουμε σε πολλά αλλά έχουμε και μεγάλες διαφορές. Εγώ δεν έχω φιλοσοφήσει τόσο πολύ την ζωή μου αλλά είμαστε κι οι δυο γεροντοκόρες (γέλια).

Ποιος από τους ρόλους που έχετε ερμηνεύσει μέχρι σήμερα ήταν πιο κοντά στον χαρακτήρα σας και για ποιον δουλέψατε πιο πολύ υποκριτικά και ψυχικά;

Η Ηλέκτρα ήταν πολύ κοντά στην ιδιοσυγκρασία μου γι αυτό δυσκολεύτηκα πολύ επειδή παίζεις πολύ δύσκολα κάτι που είσαι. Είναι πολύ πιο εύκολο να παίξεις κάτι που δεν είσαι αλλά που το βλέπεις στους άλλους. Τον εαυτό μας δεν μπορούμε να τον παίξουμε εύκολα. 

Φωτογραφία από την παράσταση "Ηλέκτρα"

Υπάρχει κάτι που σας φοβίζει ή σας προκαλεί ανασφάλεια πάνω στην σκηνή;

Τα πάντα με φοβίζουν και μου προκαλούν τεράστια ανασφάλεια σε σχέση με την σκηνή. Υπάρχει μια μεγάλη αντίφαση με την οποία παλεύω σε όλη μου τη ζωή. Την ίδια στιγμή που απολαμβάνω να είμαι στην σκηνή και να παίζω, την ίδια ακριβώς στιγμή θέλω να το βάλω στα πόδια.

Έχετε να μας διηγηθείτε μια περίεργη κατάσταση που ζήσατε κατά την διάρκεια μιας παράστασης;

Στην "Δολοφονία του Μαρά" ξέχασα τα λόγια μου κι έγινε ένα χάσμα σε μια παράσταση και ενώ εγώ το προκάλεσα ήμουν σίγουρη ότι το χάσμα έγινε εξ αιτίας κάποιου άλλου. Μόλις το συνειδητοποίησα προσπάθησα να σώσω την κατάσταση και είπα κάτι για να συνεχιστεί η σκηνή. Η παράσταση ξαναβρήκε τον ρυθμό της και όταν πήγα στα καμαρίνια περίμενα να μου πουν όλοι συγχαρητήρια που έσωσα την κατάσταση αλλά μου είπαν το αντίθετο, ότι εξ αιτίας μου έγινε το μπέρδεμα!

Εν καιρώ οικονομικής κρίσης πιστεύετε πως ο κόσμος συνεχίζει να επενδύει στο θέατρο σαν μέσο πολιτισμού και διασκέδασης;

Σε κάθε περίοδο κρίσης οι τέχνες ανθούν. Ο κόσμος έχει περισσότερη ανάγκη να ψυχαγωγηθεί, να βγει, να εκτονωθεί, να τραγουδήσει, να χορέψει, να δει ένα θέαμα.

Ποια είναι τα σχέδια και ποιες οι επιθυμίες σας για το μέλλον;

Σε λίγες μέρες ξεκινάω πρόβες σε ένα νέο έργο και η βασική μου επιθυμία είναι να συνεχίσω να παίζω ωραίους ρόλους. 

Φωτογραφία από την παράσταση "Η δολοφονία του Μαρά"

Κλείνοντας, ποια ευχή θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Εύχομαι να χουμε υγεία και να απολαμβάνουμε την κάθε στιγμή με ευγνωμοσύνη προς την ζωή.