Ανθούλα Ευκαρπίδου: "Αν έχεις την δυνατότητα να εκπέμπεις φως τότε σίγουρα έχεις πετύχει σε αυτό το επάγγελμα."

2020-06-08

Ο μεγάλος Δημήτρης Χορν είχε πει «Ηθοποιός σημαίνει φώς!», για εσάς ποια είναι η έννοια του ηθοποιού;

Ηθοποιός σημαίνει φως!! Μακάρι να ισχύει κάθε φορά που παίζουμε - που ερμηνεύουμε. Αν έχεις την δυνατότητα να εκπέμπεις φως τότε σίγουρα έχεις πετύχει σε αυτό το επάγγελμα. Είσαι χωρίς καμία αμφιβολία καλλιτέχνης!!

Και ετυμολογικά αν σκεφτεί κανείς ο ηθοποιός ποιεί ήθος που σημαίνει ότι δημιουργεί έναν χαρακτήρα αν καταφέρει καθημερινά να λάμπει αυτός ο χαρακτήρας που υποδύεται και να "μιλά" στο κοινό τότε εκτελεί πολύ καλά την δουλειά του!!

Οι μέρες που ζούμε είναι δύσκολες, πώς όμως πιστεύετε ότι μπορούμε να τις κάνουμε καλύτερες;

Οι μέρες που ζήσαμε και συνεχίζουμε να ζούμε είναι δύσκολες γιατί είναι τόσο άγνωστες.. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως θα ζούσαμε κάτι τέτοιο ούτε ήταν έτοιμος να το αντιμετωπίσει. Σίγουρα από το μέσα μας ξεκινάει όλη η διαδικασία για να γίνουν πιο όμορφες αυτές οι μέρες. Εξάλλου αν εμείς είμαστε καλά τίποτα δεν μπορεί να μας ρίξει. Γι αυτό πρέπει να κάνουμε πράγματα για εμάς και μόνο που μας προσφέρουν χαρά και μας φτιάχνουν την διάθεση!! Ο καθένας ξέρει καλύτερα για τον εαυτό του τι είναι αυτό..

Εμένα προσωπικά με βοήθησε πολύ η γιόγκα, τα βιβλία, τα παζλ, η μαγειρική και τα λουλούδια !!

Πώς μπορεί η Τέχνη να «φωτίσει» το σκοτάδι του εγκλεισμού;

Η Τέχνη!! Αχ η τέχνη, πόσο σημαντική είναι στην ζωή μας και πόσο νιώσαμε εμείς οι άνθρωποι της τέχνης την περιθωριοποίηση αυτό το διάστημα..

Για τους περισσότερους αυτός ο εγκλεισμός θα ήταν πολύ δυσκολότερος χωρίς μουσική, χωρίς βιβλία, χωρίς ποίηση, χωρίς ταινίες, χωρίς σειρές, χωρίς ζωγραφική....

Εξάλλου "earth without art is just eh"..

Πού ήσασταν πριν την πανδημία και πού σας βρίσκουμε τώρα;

Μέχρι και την τελευταία μέρα πριν κλειστώ σπίτι έκανα γυρίσματα για το "Κόκκινο Ποτάμι" του Μανούσου Μανουσάκη που παίζεται κάθε Κυριακή στις 21:00 στο Open. Θυμάμαι το τελευταίο γύρισμα ήταν 14 Μαρτίου και από την επόμενη κιόλας μέρα κλείστηκα μέσα..

Ευτυχώς τώρα είμαστε στην περίοδο που ξεκινήσαμε πάλι. Κάναμε όλοι τις απαραίτητες εξετάσεις και ευτυχώς είμαστε όλοι καλά και συνεχίζουμε κανονικά!! 

Γιατί πιστεύετε ότι όλο και περισσότερος κόσμος επιλέγει τον χώρο της υποκριτικής;

Δεν είμαι βέβαιη ότι περισσότερος κόσμος σπουδάζει τώρα υποκριτική σε σχέση με δέκα ή είκοσι χρόνια πριν. Θεωρώ ότι αυτό είναι μια ανάγκη που δύσκολα το αποφεύγεις αν θέλεις πραγματικά να το σπουδάσεις. Η ανάγκη της έκφρασης υπήρχε πάντοτε.

Πιστεύω όμως πως εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που ήρθε πριν δέκα χρόνια περίπου, ίσως να ήταν πιο εύκολο για κάποιον να πάρει την απόφαση και να επιλέξει αυτό τον χώρο που είναι τόσο αβέβαιος, καθώς στις μέρες μας κανείς σχεδόν δεν νιώθει την ασφάλεια ενός επαγγέλματος..

Και αυτό ήταν η ευκαιρία για μερικούς να ακολουθήσουν το όνειρο τους!!

Έχετε να μας διηγηθείτε μια περίεργη κατάσταση που ζήσατε πάνω στη σκηνή;

Κάτι πολύ περίεργο δεν έχω ζήσει εκτός από τα κλασικά που κάποιος ηθοποιός μπορεί να χάσει τα λόγια του ή να ξεχάσει να φέρει κάποιο αντικείμενο στην σκηνή και πρέπει να σώσεις την κατάσταση όπως μπορείς..

Θυμάμαι όμως όταν σπούδαζα είχαμε με έναν συμφοιτητή μου μια σκηνή βιασμού την οποία την είχαμε χορογραφήσει πολύ καλά αλλά την ημέρα της παρουσίασης βρέθηκε ένα ποτήρι σε λάθος θέση με αποτέλεσμα την ώρα που άρπαζε το κεφάλι μου και το "χτυπούσε" στο τραπέζι, να πέσω πάνω στο ποτήρι όπου έσπασε γύρω από το μάτι μου (θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί πολύ άσχημα αλλά ευτυχώς όλα καλά). Στο τέλος όλοι ενθουσιάστηκαν από την αλήθεια που έβγαλα γιατί δεν κατάλαβαν τι ακριβώς είχε συμβεί.. Εγώ για κάποιες μέρες κυκλοφορούσα με μαυρισμένο μάτι!! Τώρα το σκέφτομαι και χαμογελάω..

Ποια είναι τα σχέδιά σας και ποιες οι επιθυμίες σας για την υπόλοιπη χρονιά;

Λόγω της κατάστασης που βιώνουμε τα σχέδια μας έχουν παγώσει. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει ακόμα με τα θέατρα και πολλές παραγωγές που ήταν να γίνουν τώρα το καλοκαίρι δυστυχώς έχουν ακυρωθεί.

Οπότε η επιθυμία μου η μεγάλη είναι να βρεθεί η καλύτερη λύση για την δουλειά μας και γενικά για τα επαγγέλματα της τέχνης. Χωρίς φυσικά να ξεχνάμε ότι πάνω από όλα είναι η υγεία μας και πρέπει να προσέχουμε και να την φροντίζουμε. Σωματική και ψυχική!! 

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Είχα την χαρά να έχω δασκάλα μου στο πρώτο έτος της σχολής την Μαρία Τζομπανάκη η οποία μας έλεγε πάντα "Με αγάπη ό, τι και αν κάνεις." Νομίζω αυτό το στιχάκι το φέρνω συνέχεια στον νου μου και με συνοδεύει σχεδόν σε όλες μου τις αποφάσεις.

Οπότε Με αγάπη ό, τι και αν κάνεις!!