ΑΝΤΙΓΟΝΗ του ΣΟΦΟΚΛΗ στην ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

2020-07-22

23 και 24 Ιουλίου

Ανοικτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης» 

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΗΣ rs Aeterna" και η 5η Εποχή Τέχνηςσυνεργάζονται το καλοκαίρι του 2020 στην Αντιγόνη του Σοφοκλή, ένα από τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Η παράσταση, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2015, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία, παρουσιάζεται σε νέα επεξεργασία από τον σκηνοθέτη ΘΕΜΗ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗ, με την ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΠΑ στο ρόλο της Αντιγόνης, τον ΓΙΩΡΓΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ στο ρόλο του Κρέοντα και μια ομάδα σημαντικών νέων ηθοποιών. 

Το έργο

Η Θήβα, όπου βασίλευε η γενιά των Λαβδακιδών, βρίσκεται σε κατάσταση δεινής πολιτικής κρίσης. Οι δυο γιοι του τελευταίου βασιλιά, του Οιδίποδα, που χάθηκε χτυπημένος από τη βαριά κατάρα που κατατρύχει τους Λαβδακίδες, συγκρούονται για τη διαδοχή. Και, ενώ ο Ετεοκλής μένεινα κυβερνά τη Θήβα, ο Πολυνείκης, εξόριστος, ξεσηκώνει στρατό από το Άργος για να επιτεθεί στην πόλη. Η επίθεση αποτυγχάνει, αλλά στη μάχη ο Ετεοκλής και ο Πολυνείκης αλληλοσκοτώνονται. Δεν απομένουν πλέον στη ζωή παρά οι δυο κόρες του Οιδίποδα, η Αντιγόνη και η Ισμήνη, τελευταίοι κρίκοι της αλυσίδας των Λαβδακιδών.

Η τραγωδία ξεκινά την αυγή μετά τη νίκη των Θηβαίων. Ο Κρέοντας, που έχει αναλάβει τώρα την εξουσία ως στενότερος συγγενής των γιων του Οιδίποδα, διατάζει να μείνει άταφος ο Πολυνείκης, ως προδότης της πατρίδας του, και ορίζει ποινή θανάτου εναντίον οποιουδήποτε παραβάτη της διαταγής του.

Η Αντιγόνη εξεγείρεται εναντίον της σκληρής προσταγής, που καταστρατηγεί τους άγραφους νόμους που προστατεύουν τους νεκρούς και προσβάλλει το ιερό αίσθημα της αδελφικής αγάπης, και αψηφώντας τον κίνδυνο επιχειρεί να θάψει τον αδελφό της. Αυτός ο αγώνας ανάμεσα στην Αντιγόνη και τον Κρέοντα για το νεκρό σώμα του Πολυνείκη, συμπυκνώνει όλες τις εγγενείς στην ανθρώπινη κατάσταση συγκρούσεις (αρσενικού & θηλυκού, παλαιού & νέου, ιδιωτικού & κοινωνικού, δίκαιου & νόμιμου, ύπαρξης & θνητότητας, ανθρώπινου & θείου). Η Αντιγόνη συλλαμβάνεται και καταδικάζεται από τον Κρέοντα σε θάνατο. Ωστόσο, από τη στιγμή που ξεστομίζει τη θανατική της καταδίκη, ο Κρέων βαδίζει ήδηστον δρόμο που οδηγεί προς την καταστροφή του. 

Συντελεστές:

Μετάφραση |ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΠΑΝΤΑΖΗ

Σκηνοθεσία - Σκηνικό | ΘΕΜΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ

Κοστούμια |ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΟΚΚΟΡΟΥ

Μουσική |ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΑΣΠΑΡΑΤΟΣ

Φωτισμοί | ΝΙΚΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Κινησιολογική επεξεργασία | ΒΡΙΣΗΙΔΑ ΣΟΛΩΜΟΥ

Φωτογραφία αφίσας| ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΤΑΖΑΡΑΣ

Φωτογραφίες παράστασης | ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΚΚΟΒΕ

Βοηθός σκηνοθέτη | ΒΙΚΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ


Ερμηνεύουν:

ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΠΑ (Αντιγόνη), ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ (Κρέων), ΛΟΥΚΙΑ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ,ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΜΟΛΗΣ, ΜΑΝΟΣ ΚΑΡΑΤΖΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΕΙΛΑ ΦΑΜΕΛΗ.

Ανοικτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης»

Καρόλου Κουν 13, Συκιές

Ώρα έναρξης: 21:30


Τιμές εισιτηρίων: 17€ Γενική είσοδος

14€ Φοιτητικό-Μαθητικό- Άνω των 65 ετών-Ανέργων


Προπώληση: Viva.gr


ΣΑΡΩΘΡΟΝ καφέ

Κατούνη 17, Λαδάδικα

Τηλέφωνο: 231 053 8282


COFFEEISLAND

Εγνατία 79

Τηλέφωνο: 231 302 9354


ΙΑΝΟΣ

Αριστοτέλους 7

Τηλέφωνο: 2310 277 004

Ειδικές προσφορές θα υπάρχουν για περιορισμένο χρονικό διάστημα και για όλους τους σταθμούς της περιοδείας.


Παραγωγή: Σταμάτης Μουμουλίδης 6973303041

Θέμης Μουμουλίδης 6945439609

Οργάνωση περιοδείας: Σάκης Μανάφης 6972 776991