Αντώνης Καλομοιράκης: "Το να μοιράζεσαι είναι αυτό που σε κάνει να πας μπροστά."

2021-02-24

Αν σου ζητούσα να μας γνωρίσεις τον Αντώνη μέσα από πέντε λέξεις, ποιες θα ήταν αυτές;

Έλα ντε! Θα έλεγα «ανοικτός», γιατί μου αρέσει πολύ να γνωρίζω τους ανθρώπους και να ταξιδεύω στο σύμπαν και τις απόψεις τους. Θα έλεγα επίσης «πιστός», με την έννοια ότι δύσκολα λοξοδρομώ από τον αξιακό μου κώδικα. «Παθιασμένος», γιατί δίνομαι ολοκληρωτικά σε ό,τι αγαπάω. «Ονειροπόλος» με τα πόδια όμως να πατάνε γερά στη γη και τέλος «καραγκιόζης», γιατί αγαπώ να γελώ και να κάνω τους άλλους να γελάνε. 

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τον χώρο της υποκριτικής;

Δεν το αποφάσισα ακριβώς. Το θέατρο από μικρός το αγάπησα. Ήμουν για χρόνια σε ερασιτεχνικές ομάδες και θεατρικά εργαστήρια όπου παίζαμε έργα, λέγαμε ιστορίες, αυτοσχεδιάζαμε, γράφαμε, τραγουδούσαμε. Αυτό δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι θα το χάσω μεγαλώνοντας οπότε ήρθε σαν αυτονόητο ότι ότανενηλικιωνόμουν θα ακολουθούσα και επαγγελματικά αυτό το δρόμο. Ήρθα στην Αθήνα, σπούδασα θέατρο και συνέχισα να ζω μια ενήλικη παιδικότητα. Κι ίσως, τώρα που το σκέφτομαι, αυτός να είναι τελικά ο λόγος που έγινα ηθοποιός. Το παιχνίδι.Το να γίνεσαι όλα τα εν δυνάμει σου. Το να αποζητάς την αλήθεια σε μια ιστορία αναληθή. Μεγάλη υπόθεση η αλήθεια στο θέατρο. Ζητείται πιο πολύ απ' ότι ζητείται στη ζωή. Έχει φοβερό γόητρο να μπορείς να ζήσεις στο σανίδι ακρότητες άνευ πραγματικών συνεπειών. Είναι μάτζικ το εκ του ασφαλούς ρίσκο που έχει το να ζεις εξτρίμ ιστορίες, χωρίς να χρειάζεται να πληρώνεις το τίμημα της κάθε τρέλας. Στο θέατρο ζεις πολλή ζωή σε λίγα χρόνια. Δεν είναι λίγο αυτό.

Φέτος σε βλέπουμε τηλεοπτικά στην σειρά του ΑΝΤ1 «Το καφέ της Χαράς». Μίλησε μας για αυτή σου την εμπειρία.

Τι να πρωτοπώ για το «Καφέ της Χαράς»; Να μιλήσω για τους υπέροχους συντελεστές και φίλους; Για τα γενναιόδωρα σενάρια των δημιουργών; Για το ότι μαθητεύσαμε οι νέοι ηθοποιοί δίπλα σε ανθρώπους που μας αγκάλιασαν και μας έδωσαν ισότιμο βήμα δίπλα τους; Είμαι ευτυχισμένος που η πορεία μου στο χώρο της τηλεόρασης ξεκινάμε με τη συγκεκριμένη δουλειά, γιατί έγινα καλύτερος σε όλα τα επίπεδα. Πάντα ήξερα ότι το να μοιράζεσαι είναι αυτό που σε κάνει να πας μπροστά. Στο «καφέ της Χαράς» το έζησα στο έπακρο. Ιδανικά θα ήθελα να κάνουμε άλλες δέκα σεζόν. Δε θέλω να σκέφτομαι ότι τελειώνουμε. 

Γνώρισε μας τον ήρωα σου. Ποιες ομοιότητες και ποιες διαφορές έχει με τον Αντώνη;

Ο δαιμόνιος Αστυνόμος Μπρίλης είναι ένας άνθρωπος που επιδεικνύει ιδιαίτερο ζήλο στην επίλυση των αστυνομικών υποθέσεων που ταλαιπωρούν το Κολοκοτρωνίτσι. Το ότι δεν καταφέρνει βέβαια να λύσει ούτε τον πιο απλό αστυνομικό γρίφο είναι άλλη υπόθεση.

Η μοναδική ομοιότητα που έχουμε νομίζω είναι ότι είμαστε και οι δύο το ίδιο άμαθοι στο ποτό με τη διαφορά ότι αυτός έχει μεθύσει και μια φορά.

Οι μέρες που ζούμε είναι περίεργες, πώς η Τέχνη μπορεί να τις κάνει καλύτερες;

Η τέχνη μπορεί να μας μαλακώσει. Να μας παρηγορήσει. Να μας συντροφεύσει. Υπ' αυτή την έννοια μπορεί να λειτουργήσει σαν παυσίπονο στις δύσκολες απαιτήσεις των ημερών. Είναι μια καλή φίλη, σε μόνιμη υπερδιέγερση. Και την έχουμε ανάγκη την υπερδιέγερση σε μια εποχή τόσο παθητική.

Ποια είναι τα σχέδια και ποιες οι επιθυμίες σου για το 2021;

Ανυπομονώ να ανοίξουν τα θέατρα, να επιστρέψει ο κόσμος στις πλατείες, στους κινηματογράφους, στις συναυλίες... Ανυπομονώ να συναντηθούμε ξανά στον παλμό του χειροκροτήματος, στη δύναμη της αγκαλιάς, της καφρίλας μετά την παράσταση. Ελπίζω και εύχομαι να αποδεσμευτούμε σύντομα από την περιπέτεια της πανδημίας και να ζήσουμε όλοι όσα γουστάρουμε να ζήσουμε. Εμείς θα συνεχίσουμε να δίνουμε παραστάσεις με τη θεατρική παράσταση «ο Κλέαρχος, η Μαρίνα κι ο κοντός» στο θέατρο Αλάμπρα, όπως επίσης και στο θέατρο Γκλόρια με την παράσταση «της Πατρίδας μου η σημαία έχει χρώμα γαλανό». Υπάρχουν και άλλα πράγματα που είναι σε συζητήσεις ακόμα αλλά γενικά εγώ είμαι αισιόδοξος άνθρωπος. Είμαι αισιόδοξος ότι όλα θα πάρουν το δρόμο τους. Και ο δρόμος θα είναι προς το καλύτερο!  

Κλείνοντας ποια ευχή θέλεις να στείλεις στους αναγνώστες μας;

Εύχομαι φέτος να έχουμε όλοι τη δύναμη να φτάσουμε όπου δεν μπορούμε. Εύχομαι τα σώματά μας να βρίσκονται όπου και η καρδιά μας. Εύχομαι να 'μαστε καλά. Σε όλα τα επίπεδα.