Αντώνης Ξένος: "Οι ανασφάλειες και οι φόβοι είναι αυτοί που σε οδηγούν πάνω στη σκηνή και από κει δίνεις τις μάχες για τη λύτρωση, όχι μόνο τη δική σου αλλά και των θεατών."

2021-07-06

Ο μεγάλος Δημήτρης Χορν είχε πει «Ηθοποιός σημαίνει φώς!», για εσάς ποια είναι η έννοια του ηθοποιού;

Η κάθε εποχή δίνει και το δικό της ορισμό. Θα έλεγα πως για τον καιρό μας ο ηθοποιός σημαίνει και κόπος και ανασφάλεια και αγώνας και πολλά άλλα ακόμα, γιατί ο ηθοποιός δεν είναι ένα πράγμα, δεν είναι μονοσήμαντος, είναι μια πολυσύνθετη οντότητα.

Πού σας βρίσκουμε αυτό τον καιρό;

Στην οδό Ευπατριδών 4 στο Γκάζι, εκεί που υπάρχει ένα ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ που περιμένει να ανάψει το φυτίλι του!

Πείτε μας λίγα λόγια για το έργο.

Το έργο είναι μια αλληγορία, μια αναφορά στους απανωτούς βιασμούς που γίνονται κατά συρροή στη Δημοκρατία από συστάσεως του Νεοελληνικού Κράτους.

Ποια κοινά στοιχεία και ποιες διαφορές έχετε με τον ήρωα σας;

Ένας ηθοποιός πάντα βρίσκει τον τρόπο να ερμηνεύσει ένα ρόλο ακόμα κι αν είναι διαμετρικά αντίθετος σαν χαρακτήρας. Βρίσκει τρόπους να αμβλύνει ή να μηδενίζει τις διαφορές. Στην προκειμένη περίπτωση υποδύομαι έναν εισαγγελέα, πρέπει να έχω την αυστηρότητα που υπαγορεύει το επάγγελμα ή ακόμα και να ανήκω σε κάποια διωκτική αρχή για να παίξω τον συγκεκριμένο ρόλο;

Υπάρχει κάτι που σας φοβίζει ή σας προκαλεί ανασφάλεια πάνω στην σκηνή;

Μα οι ανασφάλειες και οι φόβοι είναι αυτοί που σε οδηγούν πάνω στη σκηνή και από κει να δίνεις τις μάχες για τη λύτρωση, όχι μόνο τη δική σου αλλά και των θεατών.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Τα σχέδια πολλές φορές είναι ολέθρια. Εγώ πορεύομαι σιγά σιγά με το λίγο, ή το ελάχιστο, ή το πολύ ελάχιστο που κάθε φορά κατακτώ.

Κλείνοντας, ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Οργάνωση στη βάση της κοινωνίας και σύγκρουση με την οργανωμένη αντίδραση της εξουσίας.