Άντρεα Παναγιώτου: "Για ‘μένα η μουσική δεν είναι απλά ένας τρόπος έκφρασης, είναι η ζωή μου, η αναπνοή μου."

2022-01-12

Θα ξεκινήσω όπως πρέπει από τα βασικά! Πότε άρχισες να σεργιανάς στους δρόμους της μουσικής; Κοινώς, πότε συνειδητοποίησες πως η μουσική είναι για σένα κάτι παραπάνω από μια ασχολία απλά στον ελεύθερο σου χρόνο;

Από μικρή θυμάμαι τον εαυτό μου να χορεύει και να τραγουδάει. Ήταν λες και η μουσική βρισκόταν μέσα μου. Αγκάλιαζε τα συναισθήματα μου και με το δικό της τρόπο εξέφραζε όλα αυτά που ήθελα να πω. Θα πρέπει να ήμουν 3 χρονών όταν σιγοτραγούδησα τα πρώτα μου τραγούδια.

Η μουσική για ΄μένα δεν υπήρξε ποτέ μόνο ως ασχολία στον ελεύθερο μου χρόνο. Ήταν και είναι πάντα κάτι παραπάνω από αυτό. Μου δίνει ζωή, με γεμίζει. Με κάνει να ξεφεύγω από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, με εμπνέει και παράλληλα με συνεπαίρνει στους δικούς της μαγικούς κόσμους. Σε ηλικία 9χρονών ξεκίνησα μαθήματα πιάνου και φωνητικής σε ωδείο, έτσι ώστε να αποκτήσω περισσότερες γνώσεις πάνω στη μουσική. Μάλιστα, η συμμετοχή μου ως σολίστ, σε ηλικία 10 χρονών στο τραγούδι " Το κουτάβι" στο παιδικό Cd με ονομασία Λάχανα και Χάχανα, το οποίο έγινε χρυσός και πλατινένιος δίσκος, με παρότρυνε ακόμη περισσότερο στο να ασχοληθώ πιο πολύ και να πάρω την απόφαση να συνεχίσω τις μουσικές μου ανησυχίες στο Μουσικό λύκειο Λεμεσού "Μάριος Τόκας." Επίσης, σ'αυτό το Cd, είχα τη χαρά να συμμετέχω μαζί με την τραγουδίστρια Μαρία Φαραντούρη και άλλους καλλιτέχνες. Δε θα ήθελα να παραλείψω και να ευχαριστήσω γι΄ αυτή μου τη δυνατότητα το δάσκαλο μου κ. Νίκο Βήχα, για την εμπιστοσύνη και την αγάπη που μου έδειξε. Στη συνέχεια, αφού η αγάπη μου για τη μουσική μεγάλωνε όλο και περισσότερο, συνέχισα σπουδάζοντας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και παράλληλα στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών.

Με ποιο ή ποια είδος/η ασχολείσαι;

Ασχολούμαι κυρίως με την έντεχνη μουσική, γιατί αυτή με εκφράζει περισσότερο.

Μουσική... Ένας μαγικός τρόπος έκφρασης και δημιουργικής ανησυχίας για πολλούς. Για σένα;

Για 'μένα η μουσική δεν είναι απλά ένας τρόπος έκφρασης, είναι η ζωή μου, η αναπνοή μου.

Ποιες είναι οι ιδιαίτερες μουσικές σου επιρροές; Υπάρχουν τυχόν καλλιτέχνες οι οποίοι λειτουργούν ως πρότυπο για σένα;

Μεγάλη επιρροή για μένα υπήρξε πρώτα απ' όλα η οικογένεια μου και κυρίως ο παππούς μου. Μεγάλωσα μέσα στην μουσική. Το σπίτι κατακλυζόταν καθημερινά από μελωδίες του Χατζιδάκι, του Θεοδωράκη, του Μάνου Λοΐζου, του Γιώργου Χατζηνάσιου, του Σταμάτη Σπανουδάκη, του Διονύση Σαββόπουλου, αλλά και άλλων εξαίρετων συνθετών εκείνης της εποχής.

Πρότυπο αλλά και μεγάλη μου αγάπη είναι ο ένας και μοναδικός Μάνος Χατζιδάκις. Λατρεύω τις μελωδίες του και γενικά τη μουσική που έχει γράψει. Θεωρώ ό,τι έχει αποτελέσει μεγάλη επιρροή για μένα.

Πού σε βρίσκουμε αυτό τον καιρό;

Αυτόν τον καιρόμε βρίσκετε να δουλεύω ως δασκάλα/καθηγήτρια μουσικής, φωνητικών και μουσικοπαιδαγωγικών μαθημάτων, στην επαρχία Λεμεσού. Παράλληλα ασχολούμαι με την μελοποίηση ποιημάτων και ταυτόχρονα συμμετέχω ως χορωδός στις χορωδίες Δήμου Αμμοχώστου, Μοντέρνους Καιρούς και στην Πολιτιστική κίνηση "Επιλογή", όπου εκεί εργάζομαι και ως μουσικοπαιδαγωγός.

Στην σημερινή εποχή του «κοινωνικού πανικού» επιβιώνει ένας καλλιτέχνης; Υπάρχουν οι δυνατότητες να επικοινωνήσει την τέχνη του;

Ένας καλλιτέχνης πιστεύω, όταν αγαπάει αυτό που κάνει, επιβιώνει σε οποιοδήποτε περιβάλλον βρίσκεται, φτάνει να έχει θέληση. Όσον αφορά τις δυνατότητες που του δίνονται, πιστεύω είναι στο χέρι του να αξιοποιήσει με κάθε τρόπο και με ό,τι διαθέτει τις γνώσεις του και τη δημιουργικότητα του, έτσι ώστε να καταφέρει να ξεχωρίσει και σαν άνθρωπος αλλά και σαν προσωπικότητα. Και όπως είπε και ο Παύλος Σιδηρόπουλος "Η μουσική είναι η μόνη γλώσσα που όλος ο κόσμος καταλαμβαίνει."

Πώς επηρέασε η διάδοση του Internet τη μουσική βιομηχανία και τους καλλιτέχνες τα τελευταία χρόνια; Είναι σύμμαχος ή εχθρός για τους νέους καλλιτέχνες;

Το Ιnternetαποτέλεσε σημαντική πηγή για τους σημερινούς καλλιτέχνες αλλά και για τη μουσική βιομηχανία. Βοήθησε πολύ στη προβολή αλλά και στην κοινωνικότητα των καλλιτεχνών. Το αν είναι σύμμαχος η εχθρός προς αυτούς, πιστεύω εξαρτάται από το πως το διαχειρίζεται αλλά και το πως το εκμεταλλεύεται ο κάθε καλλιτέχνης.

Τι θα έλεγες στους νέους που θα θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη μουσική, κρίνοντας με την προσωπική σου εμπειρία;

Να ακολουθούν πάντα αυτό που λέει η καρδιά τους. Να μη φοβηθούν και να μην δειλιάσουν μπροστά στην οποιαδήποτε δυσκολία, γιατίόπως είπε και ο Αριστοτέλης "Όλα κόποις κτώνται."

Κλείνοντας, ποιο μήνυμα θέλεις να στείλεις στους αναγνώστες μας;

Να ακολουθούν πάντα τα όνειρα τους και τα πιστεύω τους.