Απόφθεγμα στο πουθενά, του Πάνου Μπόρα

2023-10-25

Μέσα από την πρώτη ποιητική συλλογή του ο πρωτοεμφανιζόμενος στα Ελληνικά γράμματα Πάνος Μπόρας εξετάζει ελκυστικά θέματα, όπως είναι η αγάπη, η φιλία, οι ανθρώπινες σχέσεις και η αναζήτηση της αυτογνωσίας και της εσωτερικής γαλήνης. Η συλλογή αποτελείται από 45 ποιήματα. Παρατηρούμε τη συνειρμική εκδίπλωση των νοημάτων, την αυτόματη γραφή και την ελευθερία στίχου.

Από τις πρώτες κιόλας αναγνώσεις καταλαβαίνουμε πως πρόκειται για ποίηση βιωματική, χαμηλόφωνη, με διακριτικό λυρισμό και κοινωνικό προβληματισμό.

Director Chronis Perrakis// Actor/ Voice Over / Poetry Panos Boras// Music score Kostas Maragos// Subtitles Catherine Karazanou// Voice recording Theo Nt// Cover Aristarchos Papadaniel

Ήδη ο τίτλος του έργου μας προϊδεάζει ευχάριστα για το τι θα ακολουθήσει. Τα ποιήματα εστιάζονται στην ταυτότητα, το εγώ, την αυτοπεποίθηση, την ανασφάλεια και την προσωπικότητα. Οι τίτλοι δε των ποιημάτων είναι αρκετά στοχευμένοι, γεμάτοι με μηνύματα και συναισθήματα.

Δεν έμεινε ανεπηρέαστη η ποίησή του Μπόρα από το επαγγελματικό του μονοπάτι. Το λογοτεχνικό του έργο είναι μια παράσταση γεμάτη με μονόπρακτα πάνω στο σανίδι της ζωής!

Ποίηση σημαίνει νόημα και υλικότητα συγχρόνως. Ο Μπόρας έχει να επιδείξει και ιδέες και λέξεις. Με γλωσσική άνεση τοποθετεί την έμπνευσή του σωστά και με ακρίβεια στις λέξεις, ώστε αυτές να σχηματίζουν μια σύνθεση που μετατρέπει σε εικόνες αιώνια θέματα της ποίησης. Επιδιώκει οι λέξεις των στίχων του να προκύπτουν μέσα από βιώματα για να λάμπουν από ένταση και αλήθεια ζωής. Με λόγο λιτό, σαφή, λόγιο και μαζί καθημερινό που δημιουργεί έντονες εικόνες .

Ελπίζουμε ότι η παθιασμένη φωνή του Πάνου Μπόρα θα συνεχίσει να είναι ανήσυχη και αποφασιστική για πολλά χρόνια!


Σκηνοθεσία Πάνος Μπόρας - Χρόνης Περράκης// Βίντεο / Μοντάζ Χρόνης Περράκης// Μουσική Κώστας Μαραγκός// Υπότιτλοι Κατερίνα Καραζάνου

Αποσπάσματα του βιβλίου


Ο ΚΥΚΛΟΣ

Ένας παγωμένος κύκλος το φεγγάρι.

Η θάλασσα χορεύει στους ρυθμούς του.

Οι σκέψεις χιλιάδες.

Αντανακλούν απρόσμενες,

σκάνε στα βράχια.

Γαληνεύουν, εξατμίζονται.

Κι η θάλασσα ήμερη τις διώχνει μακριά.


Απόφθεγμα στο πουθενά

Πάνος Μπόρας

Είδος: Ποιητική Συλλογή

Εκδόσεις: Μετρονόμος 2023