Αργυρώ Μαργαρίτη: "Μας επιλέγουν οι ιδέες, ο μύθος, το όνειρο ή ο εφιάλτης κι εμείς διαλέγουμε τις λέξεις για να αποδώσουμε την εικόνα."

2020-11-27

Σας επέλεξε η γραφή ή την επιλέξατε; Με ποιο κόστος;

Η έλξη είναι αμφίδρομη. Μας επιλέγουν οι ιδέες, ο μύθος, το όνειρο ή ο εφιάλτης κι εμείς διαλέγουμε τις λέξεις για να αποδώσουμε την εικόνα. Η ιστορίες στριμώχνονται στις σκέψεις μου τόσο αγχωτικά, από τότε που έμαθα να γράφω στο σχολικό τετράδιο. Εγώ πρέπει να τις αποδώσω στο χαρτί, αλλιώς θα πνιγώ.

Υπήρξε κάποιο πρόσωπο της ζωής σας το όποιο να έπαιξε ενεργό ρόλο στην ενασχόλησή σας με την γραφή;

Πρόσωπο όχι, αλλά αντικείμενα. Είχαμε στο σπίτι αρκετές αντίκες, φερμένες από τη Σμύρνη ή τη Σύλλη. Έπαιρνα πάντα κάποιο στο κρεβάτι μου, μια ταμπακιέρα, ας πούμε, την κρατούσα στις χούφτες και τη ρωτούσα να μου πει την ιστορία της. Αυτήν κατέγραφα τότε, παρόλο που κανείς δεν ήθελε να τη διαβάσει!

Τι σημαίνει για εσάς έμπνευση;

Το αποκαλύπτει η ίδια η ετυμολογία. Εν+πνέω, που θα πει πως κάτι που πετάει στον κόσμο γύρω μας, εισέρχεται πνέοντας μέσα στη σκέψη, στην καρδιά, στην φαντασία. Τα υπόλοιπα είναι απλή καταγραφή.

Υπάρχει κάποιο στοιχείο του χαρακτήρα σας που δυσκολεύει τη γραφή σας;

Η πολυλογία! Όταν παρέδωσα τη Γέρση, ήταν ένα μυθιστόρημα που αν τυπωνόταν στην αρχική μορφή, θα είχαμε 1200 σελίδες! Στη Ράφτρα έκανα αγώνα να περιορίσω την πολυλογία μου.

Μιλήστε μας για το τελευταίο σας βιβλίο. Ποια μηνύματα θέλετε να περάσετε στον αναγνώστη;

Δεν θέλω να περνάω μηνύματα στα βιβλία μου. Προτιμώ να δίνω στον αναγνώστη μου μια συνοχή εικόνων και να περάσει όμορφα, ακόμα κι αν δεν πρόκειται πάντα για μια χαρούμενη ιστορία.Αλλά σε ένα ιστορικό μυθιστόρημα το κέρδος του συγγραφέα είναι όταν δημιουργεί την ανάγκη για τη μελέτη της ιστορίας και τον προβληματισμό πάνω στα άγνωστα γεγονότα. Στη Ράφτρα, θέλω να δώσω στοιχεία για μια ιστορική περίοδο στη Θράκη, με κομιτατζήδες και αντάρτες, να μυρίσει τον ακριβό καπνό εκεί στα καπνοχώραφα, να μάθει για τις καταπληκτικές μοδίστρες. Ο έρωτας είναι μια κλωστή περασμένη σε βελόνα για να ράψει γερά γεγονότα και παραμύθια.

Έχετε συγκινηθεί με ένα βιβλίο που έχετε διαβάσει;

Αν από τις πρώτες σελίδες δεν με συγκινήσει ένα βιβλίο, το αφήνω στην άκρη. Αισθάνομαι απέραντη ευγνωμοσύνη σε συγγραφείς που μου χαρίσανε έντονα συναισθήματα και ταξίδια με τα βιβλία τους.

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση;

Έχω πολλές και τις αλλάζω ανάλογα με την περίσταση. Μέσα στη Ράφτρα, αναφέρω μια σημαντική κουβέντα που έλεγαν οι μοδίστρες: Δέκα μέτρα, μία κόψε, που θα πει να μετράς πολλές φορές τις σκέψεις σου προτού καταλήξεις στην τελική σου απόφαση. Και μια φράση της Κεραστώς, της μικρής μου ράφτρας: το ρούχο είναι ρόλος. Γιατί ένα ρούχο μας αλλάζει τη διάθεση, συμβολίζει καταστάσεις, φανερώνει το πένθος ή τη χαρά της ψυχής μας.

Κλείνοντας ποια ευχή θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Το ταξίδι μέσα από τις λέξεις είναι μαγικό. Μην το χάνετε!

Ευχαριστώ θερμά για τις ενδιαφέρουσες ερωτήσεις!