Αστέρης Κρικώνης: "Οι ρόλοι που έπαιξα, που συνομίλησα στη σκηνή, μου άφησαν κάτι, μου επηρέασαν τη σκέψη και τον ψυχισμό."

2018-07-23

Μίλησέ μας για το πότε και πώς άρχισες την επαφή σου με την υποκριτική.

Αποτελώ την κλασική περίπτωση ηθοποιού που από παιδί όλοι του έλεγαν ότι πρέπει να ασχοληθεί με το θέατρο λόγω εξωστρέφειας, μιμήσεων και άλλων τέτοιων χαρακτηριστικών . Ένας από αυτούς τους «όλους» ήταν η αδερφή μου, που στην ηλικία των 17 με πήρε από χέρι και με πήγε σ΄ ένα σεμινάριο υποκριτικής που έκανε η Ελισάβετ Ναζλίδου στη Λάρισα. Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα.....

Πού σε βρίσκουμε αυτό τον καιρό;

Αυτό το καλοκαίρι περιοδεύω με την παράσταση του Αλέξανδρου Ρήγα «Εκκλησιάζουσες» μαζί με έναν υπέροχο θίασο από νέους υπεταλαντούχους συναδέλφους και μερικά ιερά «τέρατα» του χώρου. Πραγματική τιμή αυτή μου η συμμετοχή.

Ποιος από τους ρόλους που έχεις ενσαρκώσει σε θέατρο και τηλεόραση πιστεύεις πως είναι πιο κοντά στον πραγματικό σου χαρακτήρα.

Δεν μπορώ να πω ότι έχω «παίξει» τον εαυτό μου. Στοιχεία αυτού έβαλα σε κάποιους ρόλους αλλά δεν σας κρύβω ότι η επιλογή μου θα ήταν να παίζω ρόλους που είναι πολύ μακριά από εμένα. Μου είναι πιο ενδιαφέρον να ανακαλύπτω ανθρώπινα ιδιώματα που δε φέρω.

Υπήρξε κάποιος ρόλος που σε επηρέασε τόσο ώστε να αλλάξεις κάποια στοιχεία της προσωπικότητάς σου;

Οι ρόλοι που έπαιξα, που συνομίλησα στη σκηνή, που διάβασα, μου άφησαν κάτι, μου επηρέασαν τη σκέψη και τον ψυχισμό. Κομμάτια αυτών θα κουβαλάω πάντα. Αυτό είναι και το αξιοθαύμαστο της δουλειάς μου.

Ποιον ρόλο ονειρεύεσαι κάποια μέρα να ερμηνεύσεις στο θέατρο;

Θα ήθελα να μπορέσω να ερμηνεύσω όσους περισσότερους ρόλους διαλέξω ή με διαλέξουν. Μακάρι αυτό μου το ταξίδι να είναι μακρύ και με πολλές διαφορετικές στάσεις. Πιο ελκυστικοί πάντα οι ρόλοι σπουδαίου κλασικού ρεπερτορίου, όσο απρόσιτοι κι αν είναι. Θα μπορούσα ενδεικτικά να αναφέρω τον Πενθέα, σαν ρόλο που ονειρεύτηκα στα φοιτητικά μου χρόνια όπου πρωτοήρθα σε επαφή με τέτοιους ρόλους.

Ποια η προετοιμασία σου πριν από κάποια παράσταση, πως ξεπερνάς το άγχος, ποιο είναι το τελευταίο πράγμα που κάνεις πριν βγεις στη σκηνή;

Ανάλογα με τις απαιτήσεις της κάθε παράστασης ακολουθώ ένα τελετουργικό προετοιμασίας του σώματος, της φωνής μου και του μυαλού μου. Και κάποια λεπτά πριν μπω στη σκηνή, συγκεντρώνομαι στον εαυτό μου και σ αυτό που έπεται να διαδραματιστεί.

Ποιο μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στους αναγνώστες μας;

Να βλέπετε θέατρο. Όσο περισσότερο μπορείτε.