Αστέρης Τσαλίκης: "Η μουσική είναι η ζωή μου!"

2021-12-22

Πώς θα παρουσίαζες τον εαυτό σου σε κάποιο άτομο που δεν έχει ακούσει ποτέ τη μουσική σου;

Καταρχάς, αγαπώ πολύ τη μουσική και σέβομαι όλα τα είδη της. Δεν παίζω 1-2 συγκεκριμένα είδη μουσικής και μου αρέσει να πειραματίζομαι αρκετές φορές σε νέα είδη ή παντρέματα διαφορετικών ειδών. Μπορώ να πω με σιγουριά πως η μουσική είναι η ζωή μου, κι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, είτε λίγο είτε πολύ πάντα είχα ενασχόληση μαζί της.

Ποιά ήταν τα ερεθίσματα και τα βιώματα που σε οδήγησαν να ακολουθήσεις τη καριέρα του μουσικού;

Προέρχομαι από μουσική οικογένεια, και θυμάμαι πως πάντα ακούγαμε μουσική στο σπίτι και στο αυτοκίνητο όταν ταξιδεύαμε. Ξεκίνησα τις μουσικές μου σπουδές από μικρή ηλικία, αρχικά στο ωδείο, και στη συνέχεια σε Μουσικό Γυμνάσιο - Λύκειο και Πανεπιστήμιο.

Ποιές μουσικές σε επηρέασαν πολύ;

Όπως είπα και παραπάνω σέβομαι όλα τα είδη της μουσικής, αλλά πιθανότατα το είδος που με επηρέασε περισσότερο και διαμόρφωσε το μουσικό μου «ύφος» είναι το Ελληνικό Ελαφρό Τραγούδι του πρώτου μισού του 20ού αιώνα με συνθέτες όπως οι Σουγιούλ, Αττίκ, Γιαννίδης κ.α.

Τον φετινό Δεκέμβριο θα σε δούμε επί σκηνής στο έργο «Μετάλλαξη». Μιλήσέ μας για το έργο και αυτή την συνεργασία.

Το έργο είναι μια ξεκαρδιστική αλλά και ταυτόχρονα πολύ διδακτική επιθεώρηση σε κείμενο του Γιώργου Οικονομίδη και σκηνοθεσία του Δημήτρη Βασιλειάδη. Συνεργάζομαι γύρω στα 10 χρόνια με τα περισσότερα μέλη αυτής της ομάδας και είναι τεράστια η χαρά μου κάθε φορά που συμπράττουμε επί σκηνής.

Ποιο πιστεύεις ότι είναι το κύριο μήνυμα του έργου;

Ο κύριος σκοπός του έργου, πέραν της ψυχαγωγίας του κοινού, είναι μας βάλει όλους στη διαδικασία να σκεφτούμε τι μπορεί να γίνεται λάθος στην κοινωνία, και τι λάθη μπορεί να κάνει ο καθένας μας μεμονωμένα σ αυτό το πλαίσιο, ώστε μέσα απ αυτή τη διαδικασία να κάνει ο καθένας την αυτοκριτική του, να προσπαθήσει να γίνει καλύτερος άνθρωπος, και αυτό να οδηγήσει και στη βελτίωση του κοινωνικού συνόλου.

Μελλοντικά σχέδια;

Αν και είναι κάπως περίεργες οι εποχές για μελλοντικά σχέδια, ονειρεύομαι τη στιγμή που θα μπορέσω να παίξω τις μουσικές μου εκτός των συνόρων της χώρας μας, είτε στο πλαίσιο κάποιας παράστασης είτε και σε οποιαδήποτε άλλη συνθήκη.

Κλείνοντας, ποια ευχή θέλεις να στείλεις στους αναγνώστες μας;

Αν και ακούγεται κλισέ σαν ευχή , ειδικά τις ημέρες των Χριστουγέννων, θα ήθελα να ευχηθώ υγεία σε όλον τον κόσμο και μακάρι να ξεμπερδέψουμε σύντομα με την πανδημία και τις όποιες συνέπειές της.