Αστέρης Τσαλίκης: "Πάντα υπάρχει τρόπος να επιβιώσει ένας μουσικός, αρκεί να αγαπάει αυτό που κάνει και να είναι ταυτόχρονα αληθινός και αυθεντικός. "

2019-06-17

Θα ξεκινήσω όπως πρέπει από τα βασικά! Πότε άρχισες να σεργιανάς στους δρόμους της μουσικής; Κοινώς, πότε συνειδητοποίησες πως η μουσική είναι για σένα κάτι παραπάνω από μια ασχολία απλά στον ελεύθερο σου χρόνο;

Αρχικά, προέρχομαι από μουσική οικογένεια, οπότε η ενασχόλησή μου με την μουσική ξεκίνησε από την παιδική ηλικία. Κατά την διάρκεια της εφηβείας μου, και μέσω του μουσικού σχολείου στο οποίο φοίτησα, συνειδητοποίησα πως ήθελα να κάνω μουσική για την υπόλοιπη ζωή μου.

Με ποιο ή ποια είδος/η ασχολείσαι;

Καθώς τα ακούσματα μου είναι κατά κύριο λόγο ελληνικά, κινούμαι περισσότερο στον χώρο της ελληνικής μουσικής. Ωστόσο, η φύση του επαγγέλματος είναι τέτοια που σου επιβάλλει να επεκτείνεις το ρεπερτόριο σου σε διάφορα είδη. Για παράδειγμα, τον τελευταίο χρονικό διάστημα κινούμαι κυρίως στο χώρο της αμερικάνικης pop.

Μουσική... Ένας μαγικός τρόπος έκφρασης και δημιουργικής ανησυχίας για πολλούς. Για σένα;

Η μουσική για μένα είναι εκμάθηση, διδασκαλία και εκτέλεση. Η μια διαδικασία τροφοδοτεί την επόμενη. Στο τέλος της ημέρας το αποτέλεσμα είναι ένας κουρασμένος αλλά πλήρης άνθρωπος.

Ποιες είναι οι ιδιαίτερες μουσικές σου επιρροές; Υπάρχουν τυχόν καλλιτέχνες οι οποίοι λειτουργούν ως πρότυπο για σένα;

Είναι σίγουρο πως τα ακούσματα και οι επιρροές που έχει ο κάθε άνθρωπος διαμορφώνουν την μουσική του προσωπικότητα. Μέσα στο σπίτι μου από παιδί έμαθα να αγαπάω τον Χατζιδάκι, στην εφηβεία ήρθα σε επαφή με την έντεχνη και ροκ ελληνική σκηνή των αδερφών Κατσιμίχα και στα πανεπιστημιακά χρόνια γνώρισα και θαύμασα τη μουσική ευφυΐα των Λουκιανού Κηλαηδόνη και Φοίβου Δεληβοριά. 

Πού σε βρίσκουμε αυτό τον καιρό;

Η βάση μου, ιδιαίτερα κατά τη χειμερινή περίοδο είναι η Θεσσαλονίκη, ενώ παράλληλα έχω εμφανίσεις και στην υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα. Αυτό το καλοκαίρι θα περάσω ένα μεγάλο χρονικό διάστημα (για μουσική ενασχόληση πάντα) στην Κω.

Στην σημερινή Ελλάδα του «κοινωνικού πανικού» επιβιώνει ένας μουσικός; Υπάρχουν οι δυνατότητες να επικοινωνήσει την τέχνη του;

Πάντα υπάρχει τρόπος να επιβιώσει ένας μουσικός, αρκεί να αγαπάει αυτό που κάνει και να είναι ταυτόχρονα αληθινός και αυθεντικός. Παρά το γεγονός πως οι μουσικές σκηνές και οι δισκογραφικές εταιρείες είναι σε μεγάλη κάμψη, υπάρχουν τρόποι ένας δημιουργός να εξωτερικεύσει το έργο του, μιας και ο κόσμος έχει ανάγκη να ακούσει καινούριες ιδέες κι απόψεις.

Πως επηρέασε η διάδοση του Internet τη μουσική βιομηχανία και τους καλλιτέχνες τα τελευταία χρόνια; Είναι σύμμαχος ή εχθρός για τους νέους καλλιτέχνες;

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν πλέον τον κυριότερο τρόπο παρουσίασης της δουλειάς ενός καλλιτέχνη. Αφενός, είναι εφικτό για τον καθένα να εκθέσει δωρεάν μέρος της δουλειάς του, αφετέρου, η πληθώρα πληροφοριών μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά στην αποδοχή ή αναγνώρισή του.

Τι θα έλεγες στους νέους που θα θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη μουσική, κρίνοντας με την προσωπική σου εμπειρία;

Όπως προανέφερα, θα πρέπει να αγαπάει την τέχνη του, να έχει πίστη σε αυτήν και όραμα. Η συμβουλή μου προς τους νέους καλλιτέχνες είναι να μην ξεχάσουν πότε το λόγο για τον οποίο παίζουν μουσική. 

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλεις να στείλεις στους αναγνώστες μας;

Η ενασχόληση με οποιαδήποτε μορφή τέχνης είναι ευλογία, επομένως, να κάνουν τέχνη είτε σε επίπεδο χόμπι είτε σε επίπεδο επαγγέλματος και να μην σταματήσουν να την αγαπούν ποτέ.