Χάρης Τσιρκινίδης: "Θέλει πολύ κόπο και δουλειά για να κατανοήσουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε την ιστορία και τις παραδόσεις μας!"

2020-02-28

Επιλέξατε τη γραφή για να εκπληρώσετε κάποιες υποσχέσεις του παρελθόντος; Και πώς προέκυψε το λογοτεχνικό σας έργο «Το Κόκκινο Ποτάμι»;

Στην παιδική μου ηλικία στο χωρίο μου, στην Λεκάνη Καβάλας, ένας καλόγερος μου διηγήθηκε την ιστορία του Μίλτου Παυλίδη και της γυναίκας του. Του υποσχέθηκα τότε ότι θα σπουδάσω και θα την καταγράψω. Οι σπουδές μου και η επαγγελματική μου πορεία με έφερναν όλο και πιο κοντά στην εκπλήρωση αυτής της υπόσχεσης.

Για την συγγραφή του βιβλίου «Το Κόκκινο Ποτάμι» ταξίδεψα στα μέρη που διαδραματίζεται η ιστορία, συνομίλησα με άτομα που έζησαν κάποια γεγονότα και ήταν από το ίδιο χωριό με τον καλόγερο. Είναι ένα βιβλίο που αποτελεί ταυτόχρονα την εκπλήρωση μιας υπόσχεσης αλλά και έναν ελάχιστο φόρο τιμής στις αδικοχαμένες ψυχές των προγόνων μας!Η ιστορία αποδίδεται με την δύναμη της αλήθειας.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου σας γνωρίζουμε την ιστορία και τις παραδόσεις του Ποντιακού Ελληνισμού. Έχοντας ζήσει και σε άλλες χώρες τις Ευρώπης πιστεύετε πως ως λαός σεβόμαστε την ιστορία μας και μεταλαμπαδεύουμε στις νέες γενιές τα ήθη και τις παραδόσεις μας;

Πολλά τα διατραγωδίσαμε. Συγκεκριμένα οι Πόντιοι πολλές φορές πέσαμε θύματα γελοιοποίησης και χλευασμού εξαιτίας της διαλέκτου μας, που οι αγράμματοι δεν καταλαβαίνουν ότι είναι αρχαία Ελληνικά. Η παιδεία μας δεν βοηθάει καθόλου. Θέλει πολύ κόπο και δουλειά για να κατανοήσουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε την ιστορία και τις παραδόσεις μας!

Κάθε Κυριακή οι ήρωες του βιβλίου σας παίρνουν σάρκα και οστά και "τρυπώνουν" στις καρδίες την τηλεθεατών. Πώς νοιώθετε με αυτό το γεγονός; Επίσης τι θα θέλατε να πείτε στους συντελεστές που με μεράκι, αγάπη και σεβασμό προσπαθούν για το καλύτερο αποτέλεσμα;

Αντιλαμβάνεστε, με όλα αυτά που έχουν ειπωθεί, ότι όταν ένας αγώνας που ξεκινάει από την ηλικία των οχτώ χρονών και φτάνει μέχρι την ηλικία των ογδόντα πηγαίνει σε ένα επίπεδο που δεν είχα φανταστεί.Η χαρά μου είναι μεγάλη! Αυτό που πάντα μ' ενδιέφερε ήταν να ξυπνήσει ο λαός μας!

Πρώτα θέλω να αναφερθώ στο κοινό που παρακολουθεί και στηρίζει αυτή την προσπάθεια, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, είναι μεγάλη ικανοποίηση για εμένα. Νοιώθω ότι είναι μια προσφορά προς την ιστορία του λαού μου, του λαού μας! Όπως ο λαός λοιπόν περίμενε μια τέτοια τηλεοπτική δουλειά, είδα σε όλα τα μάτια των συντελεστών ακόμη περισσότερη προσμονή. Λες και ήταν μια ζωή έτοιμοι για να ερμηνεύσουν και να αναδείξουν αυτούς τους ήρωες. Κάθε σκηνή, κάθε λέξη τους την πονάνε. Τα δάκρυα που κυλούν από τα μάτια τους είναι αληθινά. Για εμένα αυτό είναι η καλύτερη επιβράβευση για την προσπάθεια τόσων χρόνων!

Για να γνωρίσουμε καλύτερα τον κύριο Τσιρκινίδη ποια είναι η αγαπημένη σας φράση;

Δεν έχω κάποια φράση. Αυτό που πάντα κάνω είναι να μιλάω στους ανθρώπους με τα μάτια.

Ποια είναι τα σχέδια και οι επιθυμίες σας για την νέα χρονιά;

Επιθυμία μου είναι οι άνθρωποι να κατανοήσουν την ιστορία τους και να καταλάβουν ότι προσπαθούμε να γίνει αναγνώριση της γενοκτονίας. η όποια μέχρι σήμερα έχει γίνει τμηματικά και με οικονομικά συμφέροντα. Να μπει στον εγκέφαλο του κάθε Έλληνα ότι με την αναγνώριση της γενοκτονίας δεν προσπαθείς να αφανίσεις τον γενοκτόνο λαό, αλλά να μάθεις στον Τουρκικό λαό να μην είναι πάντα υπόλογος για τις γενοκτόνες πρακτικές των προγόνων του.

Κλείνοντας ποια ευχή θέλετε να κάνετε στους αναγνώστες μας;

Η ευχή μου είναι να συνεχίσουν να διαβάζουν, να μελετούν για να γίνουν χρησιμότεροι για την οικογένειά τους, την πατρίδα τους και την ανθρωπότητα. 

Το Κόκκινο Ποτάμι

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κυριακίδη

Σήμερα, εδώ πάνω στα νεκρά ερείπια, αισθάνθηκα τη μεγαλύτερη δύναμη ζωής. Ένιωσα σαν να βγαίνει μέσα απ' το χώμα και τις πέτρες μια μυστηριώδης δύναμη και να μπαίνει στις φλέβες μου σαν μια ζεστασιά να διαχέεται σ' όλο το κορμί μου, να εξαφανίζει τις φοβίες και τους δισταγμούς μου να με λυτρώνει απ' τα επίγεια.

Ακούω, Μίλτο, τα βογκητά και τα παρακάλια των προγόνων μας, που ζητούν δικαίωση για τους αγώνες και τις θυσίες τους. Θέλουν ν' αντισταθούμε και να διώξουμε αυτούς που βεβήλωσαν τους τάφους τους, για να μπορούν τα πνεύματά τους να κυκλοφορούν ελεύθερα ανάμεσα στους δικούς τους ζωντανούς.

Ναι, Μίλτο, θ' αγωνιστώ , γιατί πια νίκησα τη ζωή. Κι αν τύχει και πεθάνω, τα παιδιά μας, οι γονείς μας, οι πρόγονοί μας θα με δεχθούν στις θερμές αγκαλιές τους, γιατί θα ξέρουν, πως όσο ζούσα δεν τους ξέχασα. Έκαμα το καθήκον μου!

Βιογραφικό του συγγραφέα:

Ο Χάρης Τσιρκινίδης γεννήθηκε το 1938, στη Λεκάνη Καβάλας, από γονείς πρόσφυγες του Πόντου. Στις παιδικές του αναμνήσεις κυριαρχούν οι ανεξίτηλες εικόνες, από τη βάρβαρη γερμανοϊταλοβουλγαρική κατοχή, από τους αδελφοκτόνους εμφύλιους πολέμους του 1944 και του 1946-49. Οι τραγικές διηγήσεις των προσφύγων γονιών του για το ολοκαύτωμα του Πόντου και τη Μικρασιατική Καταστροφή, οι διωγμοί των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης και η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, εδραιώνουν την πικρή του πεποίθηση για την τραγική μοίρα της πατρίδας μας και το απάνθρωπο πρόσωπο του κόσμου.
Το 1961 αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων σαν ανθυπολοχαγός πυροβολικού.
Υπηρέτησε σε μονάδες και επιτελεία στην Ελλάδα και την Κύπρο. Απόφοιτος Σχολής Ευελπίδων. Πτυχιούχος Νομικής. Απόφοιτος Σχολής Ξένων Γλωσσών (αγγλικά και γαλλικά). Φοίτησε στις Σχολές Πολέμου Γαλλίας και Ελλάδας. Καθηγητής Σχολής Πολέμου. Υπηρέτησε επί τριετία τις ελληνικές πρεσβείες Παρισίων, Βρυξελλών και Μαδρίτης ως Ακόλουθος Άμυνας. Αποστρατεύτηκε ενώ υπηρετούσε σαν στρατιωτικός ακόλουθος στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι. Ιστορικός ερευνητής. Έγγραψε ιστορικά βιβλία και ιστορικά μυθιστορήματα.


Λογοτεχνικά έργα του συγγραφέα:

(2017) Γιέλενα Απολλώνεια, Εκδόσεις Ερωδιός

(2016) Επιτέλους τους ξεριζώσαμε...,Εκδόσεις Ερωδιός

(2009) Συνοπτική ιστορία της γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής, Εκδόσεις Κυριακίδη

(2007) Πληγωμένος ήλιος..., Εκδόσεις Ερωδιός

(2006) Το κόκκινο ποτάμι, Εκδόσεις Κυριακίδη

(2005) Έχω όπλο την αγχόνη, Εκδόσεις Ερωδιός

(2002) Γιέλενα Απολλώνεια, Εκδόσεις Κέδρος

(2002) Σύννεφα στη Μακεδονία..., Εκδόσεις Ερωδιός

(2001) Το κόκκινο ποτάμι, Εκδόσεις Ερωδιός

(1999) At Last we Uprooted them, Εκδόσεις Κυριακίδη

(1999) The Red River..., Εκδόσεις Κυριακίδη

(1999) Αγώνες χωρίς δικαίωση, Εκδόσεις Ερωδιός

(1998) Σύννεφα στη Μακεδονία, Εκδόσεις Κυριακίδη

(1997) Επιτέλους τους ξεριζώσαμε..., Εκδόσεις Κυριακίδη