Χρήστος Γιάνναρης: "Ότι και να γίνει το θέατρο υπήρχε και θα υπάρχει."

2021-02-22

Ο μεγάλος Δημήτρης Χορν είχε πει «Ηθοποιός σημαίνει φώς!», για εσάς ποια είναι η έννοια του ηθοποιού;

Σαφώς σημαίνει "φως", αλλά στην σημερινή εποχή που ζούμε σημαίνει και νερό, τηλέφωνο, φως, σπίτι, φαγητό κ.α. Είναι ένα επάγγελμα, μόνο που έχει ένα πολύ λαμπερό και ακριβό περιτύλιγμα. Αυτό όμως δεν το κάνει να μην είναι επάγγελμα. Κάνοντας λοιπόν ένα επάγγελμα πρέπει να καταφέρεις να ζήσεις, να επιζήσεις και να βγάλεις τα προς το ζην. Βεβαίως είναι μαγικό το επάγγελμα που κάνουμε. Είναι ένας μαγικός κόσμος, αλλά ταυτόχρονα είναι και ρεαλιστικός.

Πού βρισκόσασταν επαγγελματικά πριν την πανδημία;

Είχα κανονίσει μια περιοδεία. Δυστυχώς ο κορονοϊός μας "φρέναρε" απότομα. Χάθηκε το Καλοκαίρι, το Φθινόπωρο, ο Χειμώνας και δυστυχώς βλέπω ότι θα πάει για καιρό αυτή η αναβολή. Τα πράγματα σοβαρεύουν πάρα πολύ, ιδίως στην Αττική, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Οι μέρες που ζούμε είναι δύσκολες, πώς όμως πιστεύετε ότι μπορούμε να τις κάνουμε καλύτερες;

Σας μιλάω ειλικρινά, κάθε πρωί ξυπνάω με ένα χαμόγελο. Είμαι από την φύση μου αισιόδοξος άνθρωπος. Όσο μεγαλώνω φιλοσοφώ πάρα πολύ την ζωή! Το πιο σημαντικό και σπουδαίο από όλα είναι να έχουμε την υγεία μας. Το ότι ξυπνάμε κάθε πρωί είναι σαν να έχουμε κερδίσει το τζόκερ. Δεν είναι πάντα δεδομένο ότι θα ξυπνήσουμε την άλλη μέρα. Επίσης να έχουμε πέντε με δέκα ανθρώπους στην ζωή μας, είτε αυτό είναι σε φιλικό, οικογενειακό ή ερωτικό επίπεδο, που να τους αγαπάμε και να μας αγαπάνε. Η ζωή είναι πολύ απλή, δεν χρειάζεται πολλά πράγματα. Υγεία, ανθρώπους λίγους και καλούς δίπλα μας και όλα είναι τέλεια!

Ο χώρος σας έχει πληγεί ολέθρια. Πώς βλέπετε το μέλλον του θεάτρου;

Πιστεύω ακράδαντα ότι το θέατρο ποτέ δεν πρόκειται να χαθεί. Υπήρχε πριν χιλιάδες χρόνια και θα συνεχίσει να υπάρχει και τα επόμενα έτη. Ότι και να γίνει το θέατρο υπήρχε και θα υπάρχει. Το θέατρο είναι πάνω από εμάς, τίποτα δεν μπορεί να το σταματήσει. 

Έχει ανοίξει «ένας ασκός του Αιόλου» στον χώρο σας με καταγγελίες και μηνύσεις για βία και σεξουαλική παρενόχληση. Ποια είναι η δική σας άποψη;

Για να είμαι ειλικρινείς όλα αυτά που ακούστηκαν δεν με σοκάρανε. Είμαι 26 χρόνια σε αυτό τον χώρο, έχω ακούσει πολλά πράγματα. Από την άλλη ελλοχεύει ο κίνδυνος να πάει όλο αυτό σε ένα είδος κουτσομπολιού. Το κουτσομπολιό έχει την δύναμη να αποδυναμώσει το ουσιαστικό του πράγματος και της υπόθεσης. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά. Προσωπικά θαυμάζω και χειροκροτώ τις γυναίκες που βγαίνουν και μιλάνε, για όλα αυτά που έχουν βιώσει. Υποκλίνομαι στην γενναιότητά τους. Είμαι μαζί τους. Πραγματικά θέλει κότσια και δύναμη ψυχής να βγεις και να μιλήσεις για ένα τόσο σκληρό περιστατικό που σου έχει συμβεί στο παρελθόν. Πραγματικά υποκλίνομαι στην γενναιότητα αυτών των γυναικών!

Νομίζω ότι δεν υπάρχει πιο αποτρόπαιο από το να έχει κάποιος εξουσία, ή να νομίζει ότι έχει, και να την εκμεταλλεύεται αρνητικά, ποντάροντας στον φόβο των νέων ανθρώπων. Είναι έγκλημα να εκμεταλλεύεται κάποιος ψυχές, να παίζει με τα όνειρα ενός νέου ανθρώπου.

Βρίσκεστε αρκετά χρόνια στον χώρο με μια πορεία από αξιόλογες θεατρικές και τηλεοπτικές δουλειές, το σανίδι ή η κάμερα προσφέρει την απαιτούμενη ελευθερία στον ηθοποιό;

Η μαγεία της δουλειάς μας είναι το θέατρο. Αν δεν μπορείς να σταθείς στο θέατρο, θα σε πετάξει έξω το ίδιο το θέατρο. Στην τηλεόραση με διάφορες τεχνικές μπορεί να καλυφτεί η αδυναμία του ηθοποιού. Στο θέατρο είσαι μόνος σου, ή τα καταφέρνεις ή όχι. Έχεις να βασιστείς μόνο στις δικές σου δυνάμεις και δυνατότητες, τόσο απλά είναι τα πράγματα.

Έχετε να μας διηγηθείτε μια περίεργη κατάσταση που ζήσατε πάνω στη σκηνή ή πίσω από την κάμερα;

Είναι χιλιάδες οι στιγμές που έχω ζήσει στο θέατρο και την τηλεόραση. Ειδικά στο θέατρο που εκείνη την ώρα «γεννιέται» η ιστορία και η κάθε στιγμή της μου έχουν τύχει άπειρες κωμικές καταστάσεις, οι οποίες είτε έχουν να κάνουν με κάποιο λάθος δικό μας είτε με μια αστεία αντίδραση του κοινού.

Ποια είναι τα σχέδιά σας και ποιες οι επιθυμίες σας για το 2021;

Καταρχήν εύχομαι να περάσει αυτή η κατάσταση με τον κορωνοϊό όσο πιο γρήγορα γίνεται, γιατί θα έχει ψυχολογικές επιπτώσεις σε όλους μας. Μου έχουν γίνει προτάσεις για το θέατρο, αλλά λόγω συνθηκών δεν μπορείς να μιλήσεις και να αποκαλύψεις τίποτα. Όλοι που ετοιμάζουμε και προγραμματίζουμε δουλειές είμαστε ταυτόχρονα με ένα μεγάλο ερωτηματικό και την φράση «κάτσε να δούμε.». Κρατάω μια πισινή σε σχέση με τα σχέδια, για να τα έχω καλά με την ψυχολογία μου. Δεν μπορείς πια να προγραμματίσεις τίποτα. 

Κλείνοντας, ποια ευχή θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Το 2021 όλοι μας να καταλάβουμε ότι η ζωή απαιτεί ευγένεια, σεβασμό, ταπεινότητα και αγάπη, προς πάσα κατεύθυνση. Απλά, αλλά ουσιαστικά πράγματα.