Χρίστος Στυλιανού: "Η μουσική είναι βάλσαμο για την ψυχή ενός δημιουργού."

2019-10-07

Θα ξεκινήσω όπως πρέπει από τα βασικά! Πότε άρχισες να σεργιανάς στους δρόμους της μουσικής; Κοινώς, πότε συνειδητοποίησες πως η μουσική είναι για σένα κάτι παραπάνω από μια ασχολία απλά στον ελεύθερο σου χρόνο;

Η πρώτη μου επαφή με την μουσική ήταν μόλις στα 6 μου όταν ξεκίνησα μαθήματα πιάνου. Θυμάμαι τον εαυτό μου να κάθομαι με τις ώρες να παίζω με τα πλήκτρα του πιάνου και να γράφω μικρές μελωδίες πάνω σε ένα χαρτί. Με αυτό τον τρόπο έμαθα να εκφράζομαι και η αλήθεια είναι πως ακόμη και τώρα δεν έχω ταυτίσει την ενασχόληση μου με την μουσική ως καθαρά επαγγελματική ασχολία. Είναι τρόπος ζωής.

Με ποιο ή ποια είδος/η ασχολείσαι;

Δεν μπορώ να πω πως ασχολούμαι με ένα συγκεκριμένο είδος, αρκεί αυτό που αποτυπώνω να με εκφράζει απόλυτα.

Μουσική... Ένας μαγικός τρόπος έκφρασης και δημιουργικής ανησυχίας για πολλούς. Για σένα;

Οξυγόνο...

Ποιες είναι οι ιδιαίτερες μουσικές σου επιρροές; Υπάρχουν τυχόν καλλιτέχνες οι οποίοι λειτουργούν ως πρότυπο για σένα;

Οι μουσικές μου επιρροές δεν προέρχονται από κάπου συγκεκριμένα. Μέσα στην οικογένεια μου ακούγαμε τα πάντα από ξένο, κλασικό μέχρι ελληνικό. Απλά ότι με άγγιζε το παρακολουθούσα και το εξερευνούσα.Σαφώς και υπάρχουν καλλιτέχνες που ξεχωρίζω - θαυμάζω και μέσα από αυτούς έχω μουσικά ωριμάσει. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον συγκεκριμένα γιατί κάθε ένας από αυτούς προερχόμενος από διαφορετικά είδη μουσικής έχει αφήσει το δικό του ξεχωριστό στίγμα. 

Πού σε βρίσκουμε αυτό τον καιρό;

Αυτό το διάστημα με βρίσκετε στο στούντιο, να δημιουργώ με τους αγαπημένους μου μουσικούς και συνεργάτες την πρωτότυπη μουσική της τηλεοπτικής σειράς "8 Λέξεις" η οποία μεταδίδεται καθημερινά από τον ΣΚΑΙ.

Στην σημερινή εποχή του «κοινωνικού πανικού» επιβιώνει ένας μουσικός; Υπάρχουν οι δυνατότητες να επικοινωνήσει την τέχνη του;

Θεωρώ πως η μουσική είναι βάλσαμο για την ψυχή ενός δημιουργού. Βεβαίως και είναι σημαντική η επιβίωση στην σημερινή εποχή του "κοινωνικού πανικού" όμως ο στόχος δεν πρέπει να είναι μόνο αυτό αλλά η έκφραση και η εσωτερική ηρεμία. Πια στην εποχή που ζούμε είναι το πιο εύκολο να επικοινωνήσει κάποιος την τέχνη του μέσω του Ίντερνετ. 

Πως επηρέασε η διάδοση του Internet τη μουσική βιομηχανία και τους καλλιτέχνες τα τελευταία χρόνια; Είναι σύμμαχος ή εχθρός για τους νέους καλλιτέχνες;

Όπως προανάφερα το Ίντερνετ έχει μεγάλη δύναμη και θεωρώ πως είναι ο μεγάλος σύμμαχος ειδικά για τους νέους καλλιτέχνες. Ο κάθε δημιουργός έχει την ευκαιρία να δείξει τη δουλειά του όμωςείναι συνάμα και εχθρός ειδικά όσον αφορά στα πνευματικά δικαιώματα και την πειρατεία.

Τι θα έλεγες στους νέους που θα θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη μουσική, κρίνοντας με την προσωπική σου εμπειρία;

Να μην ξεχνούν ποτέ την αγάπη και τον στόχο τους σε αυτό που τους εκφράζει να κάνουν και να μην βάζουν "πρέπει" και "όρια" στη δημιουργία τους, να ακούν το ένστικτο τους το οποίο μακροπρόθεσμα θα ανακαλύψουν ότι δεν θα τους διαψεύσει.

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλεις να στείλεις στους αναγνώστες μας;

Να ονειρεύονται...