Χρύσα Κοτταράκου: "Οι τέχνες ανθίζουν όταν τα πράγματα είναι δύσκολα."

2020-10-21

Αν σας ζητούσα να μας γνωρίσετε την Χρύσα μέσα από πέντε λέξεις ποιες θα ήταν αυτές;

Καφές, τσιγάρο, μπούκλες, ποδήλατο και φαγητό!

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον χώρο της υποκριτικής;

Έκανα μικρή κάποια εργαστήρια θεάτρου, αλλά στην πορεία αποφάσισα να σπουδάσω στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το δεύτερο έτος, βέβαια, άρχισα να συμμετέχω στις ερασιτεχνικές παραστάσεις της θεατρικής ομάδας του Πολυτεχνείου και, σιγά σιγά, η εμπλοκή μου με την υποκριτική όλο και μεγάλωνε. Όταν πήρα πτυχίο, επέστρεψα στην Αθήνα και αποφάσισα να ασχοληθώ επαγγελματικά. Έχω υπάρξει πραγματικά τυχερή, γιατί είχα σταθερή ομάδα, τους C for Circus, με τους οποίους συνεχίζουμε να δουλεύουμε συστηματικά. 

Φέτος σας βλέπουμε τηλεοπτικά στην νέα σειρά του ΑΝΤ1 «Ήλιος». Μιλήστε μας για την σειρά και τον τόπο που πραγματοποιείται.

Η σειρά ξεκινά όταν μια γυναίκα αποφασίζει να επιστρέψει στην πόλη της, την Καβάλα, ύστερα από δεκαεφτά χρόνια απουσίας, ώστε να αντιμετωπίσει τα φαντάσματα του παρελθόντος. Η αυτοκτονία της αδερφής της - και ο λόγος για τον οποίο έφυγε - αποδεικνύεται εν τέλει φόνος. Οι άνθρωποι που βρίσκονται γύρω της, ακόμη και η ίδια, συχνά κρύβουν την αλήθεια, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Σταδιακά τα ψέματα αποκαλύπτονται, στην προσπάθεια να βρεθεί ο δολοφόνος.

Γνωρίστε μας την ηρωίδα σας. Πώς επηρεάζει την εξέλιξη της ιστορίας και των γεγονότων;

Ο χαρακτήρας μου, η Νέλλη, κινείται μέχρι στιγμής παράπλευρα της βασικής ιστορίας. Δουλεύει στην ίδια φάρμα που δουλεύει ο θείος της, ο Αναστάσης, και η Αλίκη, η γυναίκα του Φίλιππου. Προς το παρόν, ζει μια δική της ιστορία, ενώ δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμη με ποιον τρόπο σχετίζεται με τους κεντρικούς ήρωες.

Εκτός από την συμμετοχή σας στην τηλεοπτική σειρά το φετινό χειμώνα θα σας δούμε σε κάποια θεατρική σκηνή;

Όπως θα γνωρίζετε, η παρούσα κατάσταση δεν είναι πολύ ευνοϊκή για τα θέατρα. Παρόλα αυτά, αν όλα πάνε καλά, σκοπεύουμε με την ομάδα C for Circus να ανεβάσουμε την άνοιξη τον Γλάρο του Α. Τσέχωφ. Επίσης, έχει μείνει εκκρεμής ακόμα μία παράσταση που θα παιζόταν στο Εθνικό Θέατρο , το Love & Information της Κ. Τσέρτσιλ σε σκηνοθεσία Π. Γαβρέλα, για την οποία δυστυχώς δεν μπορώ να δώσω περισσότερες πληροφορίες, πέρα από το ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συμβεί!

Έχετε να μας διηγηθείτε μια περίεργη κατάσταση που ζήσατε πάνω στη σκηνή ή πίσω από την κάμερα;

Θυμάμαι σε μία παράσταση, το «Δαχτυλίδι της μάνας» που παιζόταν στο Tempus Verum, υπήρχε μία σκηνή που έπρεπε να δαγκώσω ένα μήλο την ώρα που μιλούσα. Ενώ, λοιπόν, είχαμε ήδη κάνει αρκετές παραστάσεις χωρίς να υπάρξει πρόβλημα, σε μία από αυτές κατάπια στραβά και άρχισα να πνίγομαι! Δεν σταμάτησα ούτε δευτερόλεπτο να προσπαθώ να συνεχίσω τη σκηνή, κάθε δεύτερη λέξη πνιγόμουν όλο και περισσότερο, ενώ ταυτόχρονα έναςαπό τους συναδέλφους μου έπνιγε το σπαστικό γέλιο που τον είχε πιάσει, κάνοντας τα πράγματα ακόμη δυσκολότερα για μένα. Κατακόκκινη και με δάκρυα στα μάτια, κατάφερα επιτέλους να ολοκληρώσω τη σκηνή. Από τότε, μετρούσα πολύ προσεκτικά τις μπουκιές μου.

Οι μέρες που ζούμε είναι δύσκολες, πώς όμως πιστεύετε ότι μπορεί η Τέχνη να τις κάνει καλύτερες;

Η ιστορία δείχνει ότι οι τέχνες ανθίζουν όταν τα πράγματα είναι δύσκολα. Ελπίζω οι καταστάσεις που ζούμε να μας ωθήσουν να ασχοληθούμε ουσιαστικά με τον εαυτό και τη ζωή μας, κι αυτό είναι στην αρμοδιότητα της Τέχνης. 

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλεις να στείλεις στους αναγνώστες μας;

«Όλα θα πάνε καλά στο τέλος. Και αν δεν πάνε καλά,

δεν είναι το τέλος.»

Τζ. Λέννον