Δήμητρα Αντωνακούδη: "Κάθε αναμέτρηση με τα σπουδαία τραγούδια κι ένα νέο ταξίδι αυτογνωσίας, αυτοπροσδιορισμού και ίσως...και αυτοεπέκτασης."

2018-07-23

Φωτογραφίες της συνέντευξης του Dimitris Scubatech 

Θα ξεκινήσω όπως πρέπει από τα βασικά! Πότε άρχισες να σεργιανάς στους δρόμους της μουσικής; Κοινώς, πότε συνειδητοποίησες πως η μουσική είναι για σένα κάτι παραπάνω από μια ασχολία απλά στον ελεύθερο σου χρόνο;

Ήταν όνειρό μου να ασχοληθώ με τη μουσική από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ξεκίνησα από τη νηπιακή μου ηλικία να παίρνω μαθήματα μουσικής προπαιδείας και αργότερα κλασικής κιθάρας. Το επιβαρυμένο πρόγραμμα το σχολείου όμως και η ανησυχία της οικογένειάς μου για τις σχολικές μου επιδόσεις, με ανάγκασαν να διακόψω. Η ζύμωση όμως είχε γίνει και το όνειρο είχε ήδη αρχίσει να σκιαγραφείται...Έτσι παράλληλα με τις σπουδές μου στο τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής σχολής Α.Π.Θ. ξεκίνησα - κρυφά από τους γονείς μου- να παίρνω μαθήματα φωνητικής, κιθάρας και θεωρητικών της μουσικής στο Ωδείο Βορείου Ελλάδος. Γύρω στα 23 μου ξεκίνησαν δειλά δειλά οι πρώτες εμφανίσεις με φίλους περνώντας από διάφορα είδη μουσικής. Το όνειρο όμως πήρε σάρκα και οστά αφού αποφοίτησα από τη Δραματική Σχολή. Τότε πια ήξερα ποιο είδος τέχνης ήθελα να υπηρετήσω και τι χροιά ήθελα να έχει η διαδρομή προς το όνειρο . 

Με ποιο ή ποια είδος/η ασχολείσαι;

Λατρεύω κυρίως τα τραγούδια των σπουδαίων Ελλήνων συνθετών, στιχουργών και ποιητών: του Μ.Χατζιδάκι, του Μ.Θεοδωράκη, του Στ. Ξαρχάκου, του Μ.Ελευθερίου, του Ν.Γκάτσου, του Οδ. Ελύτη, του Ν. Καββαδία ή και νεότερων του Στ. Κραουνάκη, του Θ.Μικρούτσικου, της Λ.Νικολακοπούλου κ.α. Αγαπώ όμως και τα τραγούδια του Nino Rota, του Nicola Piovani, της Loreena McKennitt , τραγούδια που όταν τα μελετάς κι αναμετράσαι μαζί τους ωριμάζεις ως καλλιτέχνης και ως άνθρωπος. Κάθε αναμέτρηση με τα σπουδαία τραγούδια κι ένα νέο ταξίδι αυτογνωσίας, αυτοπροσδιορισμού και ίσως...και αυτοεπέκτασης. 

Μουσική... Ένας μαγικός τρόπος έκφρασης και δημιουργικής ανησυχίας για πολλούς. Για σένα;

Για μένα είναι ο τρόπος να κοινωνούν οι άνθρωποι τα μυστήρια της ζωής, ο τρόπος να συναντιούνται, να ενώνονται, να γνωρίζουν τα σκοτάδια τους, να ενδύονται το φως τους. 

Ποιες είναι οι ιδιαίτερες μουσικές σου επιρροές;

Ευτυχώς το σπίτι μου ήταν ανοιχτό σε πολλά ακούσματα. Από τον παππού μου γνώρισα το ρεμπέτικο τραγούδι, από τη γιαγιά μου το παραδοσιακό, από τους γονείς μου που συμμετείχαν σε χορωδία γνώρισα σπουδαία μουσικά έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών. Παρόλο που τότε δεν ήμουν σε θέση να αντιληφθώ την αξία τους, μείναν μέσα μου ως προίκα και καλλιέργησαν την αισθητική μου. Πολύ αργότερα άρχισαν να διευρύνονται τα ακούσματά μου με μουσικές της διεθνούς σκηνής συνειδητοποιώντας πόσο υπερέχει η μουσική γλώσσα έναντι των εθνικών γλωσσών. 

Υπάρχουν τυχόν καλλιτέχνες οι οποίοι λειτουργούν ως πρότυπο για σένα;

Θυμάμαι από παιδάκι να θαυμάζω τη Βίκυ Μοσχολιού για τη δωρικότητά της και την κιμπάρικη ερμηνεία της και έπειτα τη Χ. Αλεξίου για την εκφραστικότητα της και την ολοκληρωτική κατάθεση της ψυχής της. Στην πορεία άρχισα να θαυμάζω φωνές όπως της Σαββίνας Γιαννάτου και της σπουδαίας Loreena McKennit που ένιωθα πως προέρχονται από νεράιδες παραμυθιών και αργότερα γνώρισα τη Dulce Pontes και τη Yasmin Levy, φωνές με ερωτισμό που σε ταξιδεύουν. Όλες αυτές οι μεγάλες ερμηνεύτριες μου δίδαξαν και μου διδάσκουν τα στοιχεία εκείνα που θεωρώ πως κάνουν σπουδαία μια ερμηνεία. 

Πώς «παντρεύεις» την μουσική με την υποκριτική;

Από την υποκριτική σέβομαι και ακολουθώ τις πιο βασικές αρχές της: αλήθεια, αμεσότητα, απεύθυνση, ανάγλυφος λόγος. Όταν είσαι αληθινός και άμεσος, όταν απευθύνεσαι και πλάθεις εικόνες με το λόγο τότε η τέχνη μπορεί να γίνει δίαυλος επικοινωνίας και ουσιαστικής συνάντησης των ανθρώπων.

Πού σε βρίσκουμε αυτό τον καιρό;

Αυτό τον καιρό συμμετέχω σε συναυλίες με αξιόλογους συντελεστές. Νιώθω ευγνώμων που πήρα μέρος στη συναυλία με τραγούδια σπουδαίων Ελλήνων ποιητών και στιχουργών με μαέστρο την Ευτυχία Βογιατζή και εξαιρετικούς μουσικούς δίπλα στη θάλασσα και κάτω απ' το φεγγάρι. Μέρος αυτής της συναυλίας παρουσιάστηκε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης. Ακολούθησε μια συναυλία αφιέρωμα στα τραγούδια του μεγάλου Γιάννη Σπανού στην Κατερίνη έπειτα από πρόταση της μαέστρου Έφης Δήμου. Σειρά έχουν συναυλίες σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες και Χαλκιδική αφιερωμένες στο Σταύρο Κουγιουμτζή, το Νίκο Γκάτσο, το Μάνο Λοϊζο ή σε προγράμματα που παντρεύουν τραγούδια μεγάλων δημιουργών. 

Στην σημερινή Ελλάδα του «κοινωνικού πανικού» επιβιώνει ένας δημιουργός; Υπάρχουν οι δυνατότητες να επικοινωνήσει την τέχνη του;

Πιστεύω πως μπορεί να επιβιώσει ένας δημιουργός παρόλο που οι δυνατότητες που του δίνονται είναι σαφώς λιγότερες. Δεν υπάρχουν πια οι μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες που στηρίζουν και προωθούν ένα δημιουργό και τα οικονομικά μέσα είναι πενιχρά. Ο νέος δημιουργός έχει να παλέψει πολύ περισσότερο και ίσως κάποιες φορές μοναδικός του σύμμαχος να μένει η πίστη του στη δύναμη του έργου του. Το έργο όμως που αξίζει πραγματικά θα βρει το έδαφος να καλλιεργηθεί και να ευδοκιμήσει κερδίζοντας αποδέκτες. Ίσως αυτός ο κοινωνικός-ηθικός-αξιακός πανικός να ξεχωρίζει την ήρα από το στάρι και τελικά να επιβιώνει μόνο ό,τι έχει ουσία, ποιότητα και αυθεντικότητα.

Πως επηρέασε η διάδοση του Internet τη μουσική βιομηχανία και τους καλλιτέχνες τα τελευταία χρόνια; Είναι σύμμαχος ή εχθρός για τους νέους καλλιτέχνες;

Πιστεύω πως μπορεί να είναι σύμμαχος όταν φυσικά χρησιμοποιηθεί με σύνεση και προσοχή. Η συνετή χρήση του Internet μπορεί να δώσει σ' έναν καλλιτέχνη εργαλεία δουλειάς και έμπνευσης αλλά και να βοηθήσει στη διάδοση του έργου του και στη γνωριμία και επικοινωνία του με ανθρώπους που μιλούν την ίδια γλώσσα.

Τι θα έλεγες στους νέους που θα ήθελαν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη μουσική στην χώρα μας, κρίνοντας με την προσωπική σου εμπειρία;

Να δώσουν στο όνειρό τους σχήμα, χρώμα και όνομα και να αφιερωθούν σ' αυτό με πίστη, αφοσίωση, μελέτη και δουλειά. Μα να 'ναι πάντα ελεύθεροι και ανοιχτοί να πάρουν άλλο δρόμο αν τ' όνειρο κάποια στιγμή δε ρίχνει στη ζωή τους φως αλλά σκοτάδι. 

Φωτογραφία του Στάθη Βασιλειάδη 

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλεις να στείλεις στους αναγνώστες μας;

Να ονειρεύονται, να ερωτεύονται, να αγαπούν, να αγκαλιάζουν, να συγχωρούν, να προχωρούν, να προσπαθούν, να εξελίσσονται, ΝΑ ΖΟΥΝ!!!