Δήμητρα Μεσιμερλή: "Ο χώρος της υποκριτικής εκπέμπει κάτι μαγικό, σου υπόσχεται να ζήσεις πολλές ζωές και να ανακαλύψεις άγνωστες πτυχές του εαυτού σου."

2019-10-13

Ο μεγάλος Δημήτρης Χορν είχε πει «Ηθοποιός σημαίνει φώς!», για εσάς ποια είναι η έννοια του ηθοποιού;

Ηθοποιός νομίζω πως γίνεσαι από εσωτερική ανάγκη, επειδή δεν μπορείς να είσαι τίποτα άλλο πέρα από αυτό. Ακόμα και με τις δυσκολίες, και με τα χρονικά διαστήματα χωρίς δουλειά, κάτι σε τρώει και μένεις πιστός. Ο ηθοποιός πρέπει να είναι καλλιτέχνης πρωτίστως κι έπειτα 'υπάλληλος'. Να αντιμετωπίζει την κάθε δουλειά ως δημιουργία κι όχι ως διεκπεραίωση.

Πού σας βρίσκουμε αυτό τον καιρό;

Αυτήν την περίοδο είμαι πολύ χαρούμενη γιατί ξεκίνησε η σειρά μας, το "Κόκκινο Ποτάμι" του Μανούσου Μανουσάκη και προβάλλεται κάθε Κυριακή στις 21:00 στο OpenTv. Είναι η πιο αγαπημένη μου δουλειά ως τώρα σε μικρή και μεγάλη οθόνη! Εγώ έχω ολοκληρώσει γυρίσματα και ήδη μου λείπουν όλοι, ήταν μια υπέροχη συγκυρία.

Επίσης, έχουμε ξεκινήσει πρόβες με τον Κωνσταντίνο Κάππα για την παράσταση "Τάλγκο", σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου και δική μου διασκευή. Είναι μια ερωτική ιστορία, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Βασίλη Αλεξάκη. Γι' αυτή τη δουλειά είμαι ιδιαίτερα περήφανη γιατί έχω αναλάβει πολλές ευθύνες για την υλοποίησή της και ελπίζω να φανώ άξια των προσδοκιών. Θα παίζουμε οι δυο μας και το έργο ανεβαίνει από 17 Γενάρη στο θέατρο Αλκμήνη.

Γιατί πιστεύετε ότι όλο και περισσότερος κόσμος επιλέγει τον χώρο της υποκριτικής;

Ο χώρος μας εκπέμπει κάτι μαγικό, σου υπόσχεται να ζήσεις πολλές ζωές και να ανακαλύψεις άγνωστες πτυχές του εαυτού σου. Το ζήτημα είναι, όσοι τον επιλέγουν, να είναι προετοιμασμένοι και για τα δύσκολα, να μην περιμένουν μόνο τη χρυσόσκονη. Αυτή δεν κρατάει για πάντα...

Φέτος θα σας δούμε μπροστά από τις κάμερες, έχετε όμως ζήσει πολλές στιγμές και στο σανίδι του θεάτρου! Ποιο από τα δύο έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά σας;

Κοιτάξτε, είναι πολύ εύκολο να απαντήσω "το θέατρο" γιατί είναι πραγματικά ο λόγος που εξ αρχής θέλησα να γίνω ηθοποιός. Αλλά μετά την τωρινή μου εμπειρία με το Μανούσο και όλους τους συντελεστές, αρχίζει να κατέχει ξεχωριστή θέση μέσα μου και η αξιόλογη τηλεόραση, όταν γίνεται με τόσο κινηματογραφικές προδιαγραφές.

Έχετε να μας διηγηθείτε μια περίεργη κατάσταση που ζήσατε πάνω στη σκηνή ή μπροστά στην κάμερα;

Περίεργη;; Όταν έπαιζα σε μια παράστασή μου, στο '4... youreyesonly' στη Θεσσαλονίκη, υπήρχε μια σκηνή όπου ο θεατρικός μου σύζυγος έπρεπε να με σπρώξει και να με ρίξει κάτω, με 'θεατρικό' τρόπο, βέβαια. Ε, ένα βράδυ, του ξέφυγε λίγη παραπάνω... αληθοφάνεια και με έσπρωξε με πολλή δύναμη, έπεσα κάτω και δάκρυσαν τα μάτια μου απ' τον πόνο. Ευτυχώς δε χτύπησα πολύ, ο κόσμος δεν αντιλήφθηκε κάτι - μόνο οι συμπρωταγωνιστές μας - και απέκτησα για λίγες μέρες μια εξαιρετική μελανιά!

Εν καιρώ οικονομικής κρίσης πιστεύετε πως ο κόσμος συνεχίζει να επενδύει στο θέατρο σαν μέσο πολιτισμού και διασκέδασης;

Εννοείται! Αρχικά, έχουν πέσει πολύ οι τιμές των εισιτηρίων στα περισσότερα θέατρα και, ειδικά στην Αθήνα, είναι μες στο πρόγραμμα εξόδου πολλών να πάνε ένα βράδυ σε μια παράσταση, όπως θα πήγαιναν και στον κινηματογράφο ή για ένα δείπνο. Το παρήγορο είναι ότι, τα τελευταία χρόνια, βλέπω όλο και συχνότερα νεαρές ηλικίες ανάμεσα στους θεατές.

Ποια είναι τα σχέδιά σας και ποιες οι επιθυμίες σας για την νέα χρονιά;

Όσο κοινότυπο κι αν ακουστεί, πρώτα απ' όλα υγεία και όλα τα άλλα λύνονται! Θέλω να πάει καλά η σειρά μας και η παράσταση, το 'Τάλγκο' μας, γιατί το ετοιμάζουμε με πολλή αγάπη και ενθουσιασμό. Σχέδια δε θέλω να κάνω πολλά και μακροπρόθεσμα, είναι καλύτερο το ένα βήμα τη φορά. Άντε, και δύο!

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Να μην το βάζουν κάτω. Είναι η ζωή μας και οφείλουμε να την κάνουμε άξια λόγου...