Δημήτρης Ελιάς: "Μέσα από το θέατρο ο καθένας μας ανακαλύπτει την αλήθεια του."

2023-03-13

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον χώρο της υποκριτικής;

Από παιδί ακόμα δανειζόμουν παιδικά βιβλία από τη σχολική βιβλιοθήκη που είχαν να κάνουν με το θέατρο. Επίσης, στην έκτη δημοτικού μας ανακοινώθηκε από τη δασκάλα ότι είχε επιλέξει ορισμένα παιδιά για την παρουσίαση μιας παράστασης. Μέσα στα άτομα ήμουν και εγώ. Μέσα λοιπόν από όλες αυτές τις διαδικασίες διαπίστωσα ότι αυτό ήταν το επάγγελμα που μου ταιριάζει και που θα ήθελα να ακολουθήσω επαγγελματικά.

Αν θα σας ζητούσα να μας γνωρίσετε με λίγες λέξεις την δουλειά σας, ποιες θα επιλέγατε;

Για μένα η δουλειά μου αποτελεί ένα κομμάτι δημιουργίας. Είναι ευχάριστη, αρκετά απαιτητική, αλλά ταυτόχρονα μου παρέχει ευκαιρίες, μέσω των νέων ρόλων που μου ανατίθενται, για διαρκή διερεύνηση και αναζήτηση.

Πού σας βρίσκουμε αυτό τον καιρό;

Αυτό το διάστημα είμαι στη θεατρική παράσταση Dracula, που ανεβαίνει στο θέατρο Αθήναιον κάθε Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 20:00, καθώς και στην παιδική θεατρική παράσταση Στρουμφάκια στο θέατρο Φαργκάνη κάθε Σάββατο στις 5 το απόγευμα.

Πείτε μας λίγα λόγια για το έργο. Πόσο εύκολο, δύσκολο ή ριψοκίνδυνο είναι αυτό το εγχείρημα;

Ο Dracula αποτελεί μία θεατρική διασκευή του έργου του Μπραμ Στοκερκαι προφανώς υπάρχουν αρκετές, κυρίως τεχνικές, δυσκολίες όσον αφορά στην απόδοση του πάνω στο θεατρικό σανίδι. Ωστόσο ακολουθώντας τις σκηνοθετικές οδηγίες του Άγγελου Κουρέπη, γνωρίζεις ότι οι όποιες δυσκολίες μετριάζονται.

Ποια κοινά στοιχεία και ποιες διαφορές έχετε με τον ήρωα σας;

Στον Dracula, υποδύομαι τον καθηγητή vanHelsing. Τον κυνηγό του Δράκουλα. Ως κοινό μου σημείο με τον ηρώα θα έλεγα ότι είναι η συνεχής προσπάθεια για διεύρυνση των γνώσεων, η αποφασιστικότητα και η τόλμη. Κατά τ' άλλα, ως ιδιοσυγκρασίες, απέχουμε κατά πολύ.

Υπάρχει κάτι που σας φοβίζει ή σας προκαλεί ανασφάλεια πάνωστην σκηνή;

Συνήθως ο μόνος φόβος η ανασφάλεια του ηθοποιού επάνω στη σκηνή είναι να μην ξεχάσει τα λόγια του να μην πάθει "σεντόνι" όπως λέγεται.

Πιστεύετε ότι ο κόσμος επιλέγει το θέατρο σαν μέσω επιμόρφωσης και διασκέδασης;

Ειδικότερα μετά την πανδημία παρατηρούμε προσέλευση θεατών σε θεατρικές παραστάσεις. Και αυτό φυσικά μας γεμίζει χαρά και ελπίδα.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Υπάρχουν κάποιες συζητήσεις για μία νέα παιδική θεατρική παράσταση αλλά προς το παρόν τίποτα δεν είναι σίγουρο ώστε να ανακοινωθεί με βεβαιότητα. Επίσης, υπάρχει τα οενδεχόμενο περιοδείας με το έργο Οι μάγισσες του Varde από το θέατρο του Άλλοτε. Οι πρώτες ημερομηνίες είναι 31 Μαρτίου, 1 & 2 Απριλίου στο Θέατρο Αυλαία. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν και νέες ανακοινώσεις. 

Κλείνοντας, ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Να παρακολουθούν θεατρικές παραστάσεις, γιατί μέσα από το θέατρο ο καθένας μας ανακαλύπτει την αλήθεια του.