Δημήτρης Μαμιός: "Σασμός, το να αποδεχτεί κάποιος το αναπόφευκτο, αυτό που δεν μπορεί να αλλάξει και να πορευτεί ήρεμος στη ζωή του."

2021-09-21

Ο μεγάλος Δημήτρης Χορν είχε πει «Ηθοποιός σημαίνει φώς!», για εσάς ποια είναι η έννοια του ηθοποιού;

Ο Δημήτρης Χορν πολύ σωστά είχε εκφράσει ότι η τέχνη φωτίζει τη ζωή μας. Παρόλαυτα, το επάγγελμα του ηθοποιού έχει τις ίδιες δυσκολίες με κάθε άλλο επάγγελμα συν κάποιες ιδιαιτερότητες λόγω της συνεχούς έκθεσης. Οπότε, ένας ηθοποιός ακροβατεί ανάμεσα στη δύσκολη καθημερινότητα που όλοι βιώνουμε και στην αναγκαιότητα να διατηρεί την ευαισθησία του προκειμένου να είναι αποδοτικός στην εργασία του.

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον χώρο της υποκριτικής;

Ο κινηματογράφος με ώθησε στην υποκριτική τέχνη. Ένα δύσκολο προσωπικό βίωμα με οδήγησε στην υποκριτική αρχικά ως διέξοδο και στη συνέχεια ως λυτρωτική ανάγκη.

Τηλεοπτικά σας βρίσκουμε στην νέα σειρά του ALPHA «Σασμός», μιλήστε μας για αυτό το εγχείρημα; Τι είναι «Σασμός» για εσάς;

Σασμός για μένα είναι η αρχέγονη προδιάθεση του ανθρώπου να συμφιλιωθεί πρώτα με τον εαυτό του και σε δεύτερη φάση με τους ανθρώπους γύρω του ώστε να γίνει υποφερτή η ζωή του. Το να αποδεχτεί το αναπόφευκτο, αυτό που δεν μπορεί να αλλάξει και να πορευτεί ήρεμος στη ζωή του.

Γνωρίστε μας τον ήρωα σας. Ποια κοινά στοιχεία και ποιες διαφορές έχετε μαζί του;

Το όνομα του χαρακτήρα είναι Μύρωνας Πλατάκης .Ο Μύρων είναι ένα νεαρός αστυνομικός που φτάνει στην Κρήτη κατευθείαν μετά από την αποφοίτηση του από την σχολή αστυφυλάκων στην Αθήνα. Βλέπει λοιπόν πως τα πράγματα δεν είναι όπως του μάθανε στην σχολή και οτι στην Κρήτη όλα έχουν τους δικούς τους κανόνες .Φιλόδοξος και ανυπόμονος αποτελεί το comedyreliefτης σειράς. Είμαστε και οι δύο εργατικοί, λατρεύουμε τη δουλειά μας, επαναστατικοί και παρορμητικοί. Η μοναδική μας διαφορά έγκειται στο ότι αυτός πάει για πρώτη φορά στην Κρήτη, ενώ εγώ την έχω επισκεφτεί πολλακίς. (γέλια)

Η αγάπη μπορεί να νικήσει το μίσος και να φέρει την ειρήνη σε ένα άγραφο πόλεμο;

Σύμφωνα με τον Εμπεδοκλή, υπάρχει ίχνος αγάπης ακόμη και όταν μισούμε και τούμπαλιν. Η αγάπη είναι η απόλυτη έκφανση δημιουργικότητας και ο λόγος για τον οποίο ο κόσμος συνεχίζει να κινείται. Το μίσος κάποια στιγμή αυτοκαταστρέφεται και πάλι ο κύκλος ξεκινάει από την αρχή.

Την φετινή σεζόν θα σας δούμε σε κάποια θεατρική σκηνή;

Στις 22 Σεπτεμβρίου κάνουμε πρεμιέρα με την Πανούκλα του Καμύ στο Θέατρο 104, σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη, με τους ηθοποιούς Ιωσήφ Ιωσήφίδη και Κωνσταντίνο Πασσά. Επίσης, το Δεκέμβρη θα είμαι στον Κατα Φαντασίαν Ασθενή του Μολιέρου. Τέλος, βρίσκομαι σε συζητήσεις και για άλλες παραστάσεις για τη νέα χρονιά.

Η πανδημία έπληξε ολέθρια τον χώρο σας, πώς βλέπεται το μέλλον του θεάτρου;

Η πανδημία έπληξε πολλά επαγγέλματα και σίγουρα το θέατρο σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ζούμε σε μια χώρα αντιθέσεων. Μέσα από τη σύζευξη των αντιθέσεων όμως επιτυγχάνεται τελικά η ισορροπία. Τις δυσκολίες που βιώνουμε καλό είναι να τις βλέπουμε ως πηγή δημιουργικής έμπνευσης. Το θέατρο δεν πρόκειται να πεθάνει ποτέ, είναι μια τέχνη άμεση και ζωντανή που προσαρμόζεται σε κάθε συνθήκη όσο δύσκολη κι αν είναι.

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Θα ήθελα να ζητήσω από όλους τους ανθρώπους να είναι δυνατοί και να έχουν αυτοπεποίθηση, καθώς έχοντας περάσει δύο χρόνια εγκλεισμού και μια δεκαετή οικονομική κρίση, τα αποθέματα θετικής ενέργειας είναι περιορισμένα.