Δημήτρης Τσολάκης: "Η τέχνη καταπραΰνει την ψυχή μου."

2020-09-29

Ο μεγάλος Δημήτρης Χορν είχε πει «Ηθοποιός σημαίνει φώς!», για εσένα ποια είναι η έννοια του ηθοποιού;

Ηθοποιός είναι αυτός που φωτίζει κομμάτια της ζωής. Αυτός που υπενθυμίζει στον άνθρωπο που θέλει να πάει και που όχι. Γίνεται καθρέφτης της ανθρώπινης ύπαρξης και φωτίζει αθέατες πτυχές του ψυχισμού μας. Για μένα αυτή η διαδικασία είναι πορεία ζωής. Είναι ανάγκη και ταυτόχρονα συμβάλλει στην αύξηση της δημιουργικότητάς μου.

Φέτος σε βλέπουμε τηλεοπτικά στην νέα σειρά του ΑΝΤ1 «Ήλιος». Ποια είναι η ιστορία και πλοκή της σειράς;

Είναι ένα αστυνομικό δράμα που διαδραματίζεται στην υπέροχη Καβάλα. Η ηρωίδα επιστρέφει μετά από 18 χρόνια στη γενέτειρα της με το γιο της. Με την επιστροφή της κατηγορείται για την δολοφονία του παιδικού της φίλου. Έτσι έχει να αντιμετωπίσει όχι μόνο τα φαντάσματα του παρελθόντος αλλά και του παρόντος. Η Ιστορία ξετυλίγεται περίτεχνα, φέρνοντας στο φως στοιχεία και μυστικά για το παρελθόν , τα οποία διαταράσσουν τις ζωές όλων των ηρώων και γεννούν νέες δυναμικές. Έρωτες, παραπλανήσεις , φόβοι και εξουσία ξεδιπλώνονται με κάθε νέο στοιχείο που φέρνει ο επικεφαλής αστυνομικός και η ίδια η ζωή.

Μίλησέ μας για τον ρόλο σου και γνώρισέ μας τον ήρωά σου.

Ο χαρακτήρας που υποδύομαι ονομάζεται Νίκος Ελευθερίου. Είναι γιατρός που συμμετέχει σε αποστολές στο εξωτερικό. Αυτήν την περίοδο παρόλο που εργάζεται στην Αφρική, έρχεται- όχι τυχαία- για καλοκαίρι στην Καβάλα. Είναι ένας αφοσιωμένος επιστήμονας που αγαπά την εργασία του. Έχει όμως μια αχίλλειο πτέρνα, η οποία αποκαλύπτεται σταδιακά στη σειρά...

Εκτός από την συμμετοχή σου στην τηλεοπτική σειρά το φετινό χειμώνα θα σε δούμε σε κάποια θεατρική σκηνή;

Έχω δεχτεί προτάσεις για τη χειμερινή σεζόν, όμως όλοι σε αυτή τη φάση περιμένουμε.

Έχεις να μας διηγηθείς μια περίεργη κατάσταση που έζησες πάνω στη σκηνή ή πίσω από την κάμερα;

Καλοκαίρι 2003. Είμαι σε περιοδεία με τον Γιώργο Κιμούλη στην παράσταση, «η κωμωδία των παρεξηγήσεων» του Σαίξπηρ, στο καλοκαιρινό θέατρο Κορίνθου. Βρίσκομαι πάνω στη σκηνή και ξαφνικά ακούγεται ένας εκκωφαντικός θόρυβος. ..Πέφτει απόλυτη σιωπή... ψάχνουμε κοιτώντας να δούμε τι συνέβη και συνειδητοποιούμε ότι έχει ξεκολλήσει ένα κομμάτι βράχου, σχεδόν πάνω από τα κεφάλια των θεατών στις τελευταίες σειρές. Θεατές και ηθοποιοί παγώνουμε... και αφού διαπιστώσαμε ότι κανείς δεν τραυματίστηκε, συνεχίζουμε την παράσταση!

Οι μέρες που ζούμε είναι δύσκολες, πώς όμως πιστεύεις ότι μπορεί η Τέχνη να τις κάνει καλύτερες;

Η τέχνη καταπραΰνει την ψυχή μου. Στις δύσκολες μέρες με βοηθάει να παραμένω στο κέντρο μου και να φοβάμαι λιγότερο τις αδυναμίες μου. Να καταλαβαίνω, δηλαδή, τον εαυτό μου. Με τον τρόπο αυτό, η καθημερινότητα μου γίνεται πιο ευχάριστη και διασκεδαστική.   

Πώς βίωσε και αντιμετώπισε ο Δημήτρης το κομμάτι του εγκλεισμού και της κοινωνικής απομόνωσης;

Πραγματικά ήταν μια μεγάλη πρόκληση. Με ταλαιπώρησε πολύ αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση. Τα βρήκα πολύ σκούρα και βγήκαν στην επιφάνεια όλοι οι φόβοι μου . Μέσα από αυτήν την διαδικασία ήρθα ποιο κοντά στον εαυτό μου και τώρα αντιμετωπίζω ευκολότερα τα ζητήματα μου.

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλεις να στείλεις στους αναγνώστες μας;

Εύχομαι ότι αυτή η περίοδος θα είναι μια ευκαιρία για όλους τους ανθρώπους να έρθουνε ποιο κοντά. Να αγαπήσουν και να αγαπηθούν!