Ειρήνη Κουτρουμάνου: "Η Τέχνη είναι το αντίδοτο...στα σκοτάδια μας!"

2021-02-15

Ο μεγάλος Δημήτρης Χορν είχε πει «Ηθοποιός σημαίνει φώς!», για εσάς ποια είναι η έννοια του ηθοποιού;

Ο ηθοποιός είναι φορέας και δωρητής συναισθημάτων. Μέσα από το θέατρο ερχόμαστε σε επαφή με τα αληθινά συναισθήματά μας, νιώθουμε την ελευθερία της έκφρασης του λόγου, της συγκίνησης και της χαράς.

Οι μέρες που ζούμε είναι δύσκολες, πώς όμως πιστεύετε ότι μπορούμε να τις κάνουμε καλύτερες;

Οι μέρες που ζούμε είναι όντως δύσκολες, μας υπενθυμίζουν όμως πόσο σημαντική είναι η ζωή μας. "Back to the basics", ας επαναπροσδιοριστούμε, να κάνουμε την αυτοκριτική μας, να καταλάβουμε ποιοί πραγματικά είναι δίπλα μας και μας αγαπάνε, να νιώσουμε ευτυχισμένοι με απλά, καθημερινά πράγματα. Τέλος πάντων να ζήσουμε λίγο χωρίς προσδοκίες που πολλές φορές μας εγκλωβίζουν.

Πώς μπορεί η Τέχνη να «φωτίσει» το σκοτάδι της απομόνωσης

Η Τέχνη πάντα ανθίζει σε περιόδους κρίσης, μέσα από δύσκολες συγκυρίες. Νομίζω ότι αναζητάμε αυτή την περίοδο του εγκλεισμού να ανατρέξουμε σε κάποιο βιβλίο, να ακούσουμε περισσότερη μουσική , να δούμε ταινίες και γιατί όχι να αναπτυχθούν και κάποια ταλέντα μας που δεν τα είχαμε ανακαλύψει. Η Τέχνη είναι το αντίδοτο..στα σκοτάδια μας!

Πού ήσασταν πριν την πανδημία;

Ήμασταν έτοιμοι να ανεβάσουμε την Nastasya του Θανάση Τριαρίδη στις 14 Μαρτίου 2020, ανακοινώθηκε επίσημα ότι γίνεται lockdown και έπειτα τον Νοέμβριο αποφασίσαμε με τη Μαρία Μαραγκουδάκη, που είναι και η σκηνοθέτις, ότι θα ξεκινούσαμε τις παραστάσεις. Η κανονικότητα όμως διακόπηκε για άλλη μια φορά και έτσι δεν ανέβηκε ποτέ η παράσταση.

Γιατί πιστεύετε ότι όλο και περισσότερος κόσμος επιλέγει τον χώρο της υποκριτικής;

Έχω την αίσθηση ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να εκφραστούν σήμερα, να εξελίξουν τα εκφραστικά τους μέσα, το σώμα τους, την φωνή τους. Ίσως η απαιτητική πολλές φορές καθημερινότητά ωθεί πολλούς ανθρώπους να ασχοληθούν ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά.

Έχετε να μας διηγηθείτε μια περίεργη κατάσταση που ζήσατε πάνω στη σκηνή;

Ναι. Θυμάμαι σε μια παράσταση, συγκεκριμένα ανεβάσαμε κάποια μονόπρακτα του Tenesee Williams, έγινε Black out, έγινε μια μεγάλη παύση, ο σκηνικός χρόνος φαντάζει ατελείωτος, τελικά συνεχίσαμε να μιλάμε στο σκοτάδι και έπειτα άνοιξαν τα φώτα, μετά από 3, 4 λεπτά...

Ποια είναι τα σχέδιά σας και ποιες οι επιθυμίες σας για την νέα χρονιά

Επιθυμώ πολύ να ανέβει η Nastasya, αυτό είναι το πρώτο σχέδιο, φυσικά να τελειώσει η πανδημία, να είμαστε υγιείς σωματικά και ψυχικά. Να γυρίσουμε στο θέατρο γρήγορα, όχι Live streaming, το θέατρο δεν είναι αρχειακό υλικό.  

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Να είστε υγιείς, ευτυχισμένοι, λιγότερο φοβισμένοι, με περισσότερη ενσυναίσθηση και να ακολουθείτε πάντα την καρδιά σας και το ένστικτο.