Ειρήνη Μπαλτά: "Όλοι έχουμε φως μέσα μας αρκεί να του επιτρέψουμε να λάμψει και να μη φοβηθούμε να το ακολουθήσουμε."

2022-10-21

Αν σας ζητούσα να μας γνωρίσετε την Ειρήνη μέσα από πέντε λέξεις, ποιες θα ήταν αυτές;

Είναι μια ερώτηση που με κάνει να νιώθω μια μικρή αμηχανία, να βρω δηλαδή λέξεις που με χαρακτηρίζουν. Ας πούμε πως ένα από τα επικρατέστερα στοιχεία του χαρακτήρα μου που με συνοδεύει σταθερά σε όλα τα χρόνια της ζωής μου είναι η διαρκής βαθιά μου ανάγκη μου για αυτογνωσία και αυτοβελτίωση και η δέσμευση μου απέναντι σε αυτό.

Πώς και γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον χώρο της υποκριτικής;

Η τέχνη της υποκριτικής ήταν κάτι που με γοήτευσε από μικρή ηλικία. Ο ψυχικός κόσμος των ηρωίδων μέσα από θεατρικά έργα ασκούσε μια μεγάλη έλξη πάνω μου και ήθελα να τις διερευνήσω σε βάθος για να τις κατανοήσω και παράλληλα να τους δώσω φωνή μέσα από μένα ώστε να φτάσει η ενέργεια τους σε όσο περισσότερο κόσμο γινόταν και να τις γνωρίσουν.

Ταυτόχρονα ήθελα να γευτώ κι εγώ τη συναισθηματική τους κατάσταση και τη ζωή τους, μια ζωή διαφορετική από τη δική μου.

Έχοντας ζήσει στιγμές σε τηλεοπτικό πλατό και θεατρική σκηνή, το θέατρο ή η τηλεόραση κατέχει μεγαλύτερη θέση στην καρδιά σας και θα ήταν η πρώτη σας επιλογή;

Εδώ και μερικά χρόνια έχω αλλάξει επαγγελματικό προσανατολισμό και δεν κάνω πια τηλεόραση και θέατρο, χωρίς να αποκλείω το γεγονός ότι μπορώ να επιστρέψω κάποια στιγμή αργότερα ίσως σε αυτό το κομμάτι. Παρόλα αυτά όταν ήμουν ενεργή στο κομμάτι της υποκριτικής πάντα προσπαθούσα να δίνω ακριβώς το ίδιο βάρος και στα δύο, θέατρο και τηλεόραση και να δουλεύω τους ρόλους μου ουσιαστικά ώστε να φτιάχνω ακέραιους χαρακτήρες.

Στο θέατρο αυτό ήταν πιο εύκολο γιατί ήταν έτσι τα κείμενα που βοηθούσαν αυτή τη διαδικασία, όμως τελικά και στη τηλεόραση έψαχνα και έβρισκα με κάποιο τρόπο τα πατήματα μου ακόμα κι αν το σενάριο δεν με βοηθούσε πολλές φορές.

Τα τελευταία χρόνια είστε ραδιοφωνική παραγωγός στο ΜΕΝΤΑ 88, μιλήστε μας για αυτή σας την εμπειρία.

Αυτό το ταξίδι ξεκίνησε πριν 9 χρόνια περίπου και συνεχίζεται με το ίδιο αμείωτο ενδιαφέρον για μένα. Στο ραδιόφωνο και συγκεκριμένα στο ΜΕΝΤΑ 88 - γιατί από εκεί ξεκίνησαν όλα - συνδύασα την αγάπη μου για τη μουσική και το τραγούδι και τη χαρά της άμεσης επικοινωνίας με το κόσμο, αφού οι ακροατές στέλνουν μηνύματα και επικοινωνούμε στη καθημερινή δίωρη εκπομπή που επιμελούμαι.

Είναι μια καθημερινότητα που την αγαπώ πολύ και η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερο τρόπο να τελειώσει η μέρα μου παρά ολοκληρώνοντας τη βραδινή εκπομπή μου στις 22:00 το βράδυ. Μου αφήνει μια πολύ ήρεμη και γλυκιά αίσθηση αυτό το φινάλε.

Μιλήστε μας για τη συνεργασία σας με τοJukebooks.gr.

Πρόκειται για μία συνδρομητική πλατφόρμα του ομίλου ΑΝΤ1 που διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία audiobooks και σου δίνει την δυνατότητα να απολαύσεις ένα βιβλίο με ένα τρόπο εντελώς διαφορετικό. Ακούγοντας το! Το jukebooks.gr σου δίνει την δυνατότητα να το έχεις πάντα μαζί σου αφού κατεβάζεις την εφαρμογή στο κινητό σου και μπορείς να ακούς ανεξάντλητες ώρες audiobooks στα ελληνικά, ενώ κάνεις τις δουλειές του σπιτιού, ή βρίσκεσαι κολλημένος στην κίνηση μέσα στο αυτοκίνητο σου, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όταν χαλαρώνεις το βράδυ, ακόμα και σε κάποια ουρά περιμένοντας να κάνεις κάποια γραφειοκρατική δουλειά και ειδικά εκεί είναι σωτήριο. Έχω τη χαρά λοιπόν να ανήκω στο δυναμικό των αφηγητών, και μέχρι αυτή τη στιγμή έχω αφηγηθεί 8 τίτλους εξαιρετικών βιβλίων, από εκπληκτικά μυθιστορήματα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων μέχρι ενδιαφέροντα βιβλία αυτοβελτίωσης, από σημαντικούς εκδοτικούς οίκους. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ψάξουν αυτή την ελληνική πλατφόρμα στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως jukebooks.gr

Έχετε ολοκληρώσει το πρόγραμμα σπουδών Certificate in Coaching (accredited by the Association for Coaching-London), του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τι ήταν αυτό που σας έστρεψε σε αυτό το μονοπάτι;

Πάντα θεωρούσα την προσωπική ανάπτυξη του ανθρώπου ένα από τα πιο κομβικά σημεία σε επίπεδο ατομικό αλλά και συνολικό αφού καθώς βελτιώνεται κάθε άνθρωπος και αναπτύσσεται, επηρεάζεται και αλλάζει σιγά σιγά ολόκληρη η κοινωνία.

Ξεκίνησα πρώτα με τη δική μου αλλαγή μέσα από προσωπική ενασχόληση με το αντικείμενο και ύστερα θέλησα να προσφέρω βοήθεια κι εγώ με τη σειρά μου σε άλλο κόσμο όταν είδα πόσο ευεργετικό και παράλληλα ενδυναμωτικό είναι αυτό το ταξίδι της αυτογνωσίας.

Έτσι ξεκίνησα την εκπαίδευση μου στο Life Coachingκαι το 2019 πήρα την πιστοποίηση.

Μιλήστε μας και γνωρίστε μας το σεμινάριο Υποκριτικής και Αυτογνωσίας με θέμα "Η Γυναίκα στη δίνη του Έρωτα" που ετοιμάζεται.

Εδώ και κάποια χρόνια έχω ξεκινήσει να επιμελούμαι σεμινάρια Υποκριτικής και Αυτογνωσίας συνδυάζοντας την τέχνη τους, γιατί τέχνη είναι και τα δύο και γιατί παρατήρησα πως όταν ασκείς την υποκριτική δίνοντας μεγάλο βάρος στη ψυχοσύνθεση των ηρώων ανακαλύπτεις και μαθαίνεις πολλά πράγματα και για την δική σου ψυχοσύνθεση. Αυτό βέβαια στα σεμινάρια συμβαίνει με ειδικές ασκήσεις βιωματικές.

Βλέποντας τον τελευταίο χρόνο τη βία απέναντι στις γυναίκες να έχει ενταθεί σε κάποιες περιπτώσεις και βλέποντας ακραίες συμπεριφορές μέσα σε ερωτικές σχέσεις, που θα έπρεπε να είναι εστίες αγάπης τρυφερότητας και υποστήριξης,σκέφτηκα να δημιουργήσω αυτό το σεμινάριο ώστε μαζί με τους ενδιαφερόμενους να διερευνήσουμε μέσα από θεατρικά κείμενα πως βιώνει η γυναίκα τον έρωτα και ποια είναι η στάση της μέσα σε μια ερωτική σχέση. Ίσως τελικά αντιληφθούμε ότι υπάρχουν στοιχεία που χρειάζεται να αλλάξουμε στη συμπεριφορά μας, ίσως εμπνευστούμε και τελικά κινητοποιηθούμε προς αυτή τη κατεύθυνση και ύστερα το αποτέλεσμα θα είναι να μπαίνουμε στην επόμενη ερωτική σχέση ή την ήδη υπάρχουσα με μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση, αυτοσεβασμό, αυτοπεποίθηση, επίγνωση, ενσυναίσθηση, και νιώθοντας ισότιμες, ούτε καλύτερες ούτε χειρότερες από κάποιον άλλον.

Παρατηρώ ότι οι άνθρωποι ενώ θέλουμε να ζήσουμε ένα έρωτα με ότι καλό μπορεί να φέρει και να έχει και ένα αίσιο τέλος που θα οδηγήσει στην αγάπη κάπου στη πορεία το πράγμα σκαλώνει, περιπλέκεται και τελικά κάποιοι άνθρωποι ζουν ξανά και ξανά ένα τέλος που πονάει, μια ματαίωση, βιώνουν την θλίψη, την απογοήτευση και μια ανησυχία ότι ίσως να μην καταφέρουν στο τέλος να αγαπήσουν βαθιά και να αγαπηθούν.

Αυτό συμβαίνει πολύ πιο συχνά στις γυναίκες που ασχολούνται περισσότερα με τα συναισθήματα και δίνουν περισσότερο βάρος σε αυτά και επίσης είμαστε και πιο επιρρεπείς στη φαντασίωση μιας ιδανικής κατάστασης.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι αυτό το σεμινάριο δεν αφορά και τους άντρες είτε γιατί κάποιοι είναι αρκετά κοντά με τα συναισθήματα τους, είτε γιατί ενδιαφέρονται για τον ψυχικό κόσμο της γυναίκας και πως οργανώνεται η σκέψη της μέσα στο μυαλό της.

Οπότε αυτό το σεμινάριο απευθύνεται και σε αυτούς.

Το σεμινάριο ξεκινά στο Πολυχώρο Τέχνης και Έκφρασης+αίσθημα στο μοναστηράκι, Αθηνάς 30 την Τρίτη στις 25 Οκτωβρίου στις 17:00 και κάθε Τρίτη για 12 δίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις.

Μελλοντικά σχέδια και επιθυμίες;

Να συνεχίσω να δημιουργώ και να υλοποιώ σεμινάρια, εργαστήρια, όπως επίσης και ατομικές συνεδρίες αυτογνωσίας όπου ο κόσμος θα αντιλαμβάνεται τον πλούσιο εσωτερικό του κόσμο και παράλληλα θα ανακαλύπτει την τεράστια εσωτερική δύναμη που κρύβει μέσα του σαν ύπαρξη και ψυχή.

Κλείνοντας, ποια ευχή θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Η κατεύθυνση προς μια αλλαγή του εαυτού μας για καλύτερη ζωή είναι σίγουρα κάτι που μας δυσκολεύει και μπορεί να φαίνεται τρομαχτική και πολλές φορές αδύνατη. Όμως σκεφτείτε πως την ίδια ενέργεια καταναλώνουμε για να συνεχίσουμε να μένουμε σε μια κατάσταση που πια δεν είναι ούτε ευχάριστη ούτε και λειτουργική.

Όλοι έχουμε φως μέσα μας αρκεί να του επιτρέψουμε να λάμψει και να μη φοβηθούμε να το ακολουθήσουμε. Εύχομαι να το τολμήσετε!