Έλενα Τιτίρλα: "Η μουσική και γενικότερα η τέχνη χτίζει πολιτείες και αναπτύσσει το πνεύμα."

2023-02-06

Θα ξεκινήσω όπως πρέπει από τα βασικά! Πότε άρχισες να σεργιανάς στους δρόμους της μουσικής; Κοινώς, πότε συνειδητοποίησες πως η μουσική είναι για σένα κάτι παραπάνω από μια ασχολία απλά στον ελεύθερο σου χρόνο;

Ερώτηση σταθμός! Αρχικά σας ευχαριστώ για την πρόσκληση! Το σεργιάνι μου ξεκίνησε από μικρή ηλικία και νομίζω η συνειδητοποίηση ήταν πάντα εκεί, αφού η μουσική ήταν και είναι κομμάτι του εαυτού μου!

Με ποιο ή ποια είδος/η ασχολείσαι;

Οι σπουδές μου είναι στο κλασσικό τραγούδι. Ωστόσο θα με χαρακτήριζα crossover τραγουδίστρια, ασχολούμε με το μιούζικαλ και το ξένο ρεπερτόριο.

Μουσική... Ένας μαγικός τρόπος έκφρασης και δημιουργικής ανησυχίας για πολλούς. Για σένα;

Χμ... Η μουσική για μένα είναι η κατάθεση και έκφραση των συναισθημάτων μου, που στην καθημερινότητα μου δυσκολεύομαι να τα εκφράσω αυθόρμητα. Και ταυτόχρονα αποδοχή συναισθημάτων, διότι μέσα από την μουσική με έναν μαγικό τρόπο αντιλαμβάνομαι τον ψυχικό κόσμο των ανθρώπων και έτσι μου δίνεται η δυνατότητα να μοιραστώ τις ανησυχίες τους, την χαρά τους, τους προβληματισμούς τους και να γίνουμε μία παρέα.

Ποιες είναι οι ιδιαίτερες μουσικές σου επιρροές;

Οι μουσικές επιρροές είναι ποικίλες, από όπερα σε μιούζικαλ και από τζαζ σε συμφωνικό μέταλ. Κάθε είδος έχει να δώσει κάτι που μπορεί να γεννήσει κάτι καινούργιο. 

Υπάρχουν τυχόν καλλιτέχνες οι οποίοι λειτουργούν ως πρότυπο για σένα;

Πρότυπο ως αντιγραφή δεν θα το έλεγα, ωστόσο υπάρχουν καλλιτέχνες που με ενέπνευσαν και μου έδωσαν το έναυσμα να δω σε βάθος και με σύνεση την συνεχή μελέτη και εξέλιξη. Χρειάζεται να δουλέψουμε πολύ με τον εαυτό μας που είναι ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής μας, ώστε να έχουμε πειθαρχεία, συνέπεια και σεβασμό σε αυτό που κάνουμε για να είμαστε άρτιοι και αξιοπρεπείς σε όλους τους τομείς. Το κοινό έχει προσδοκίες και επενδύει σε εμάς, αν δεν είμαστε ειλικρινείς και αληθινοί θα το αντιληφθούν.

Πού σε βρίσκουμε αυτό τον καιρό;

Μουσικά θα με βρείτε στο Skyline στον πύργο του ΟΤΕ κάθε Πέμπτη και Παρασκευή. Θεατρικά θα με βρείτε στο μιούζικαλ " Ένα βήμα τη φορά" της Μαρίας Στεφάνου στο Ράδιο Σίτυ κάθε Σάββατο και Κυριακή. Και εκπαιδευτικά θα με βρείτε στην δραματική σχολή Ροντίδη.

Στην σημερινή εποχή του «κοινωνικού πανικού» επιβιώνει ένας καλλιτέχνης; Υπάρχουν οι δυνατότητες να επικοινωνήσει την τέχνη του;

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία ιδιαίτερα για τους καλλιτέχνες που δεν έχουν μεγάλη αναγνωρισιμότητα. Απαιτεί πολύ τρέξιμο και επαγρύπνηση. Υπάρχει όμως η δυνατότητα να προβληθεί η δουλειά μας μέσω των social media με κάποια καθοδήγηση που αφορά τον τομέα της μουσικής.

Πως επηρέασε η διάδοση του Internet τη μουσική βιομηχανία και τους καλλιτέχνες τα τελευταία χρόνια;

Είναι σύμμαχος ή εχθρός για τους νέους καλλιτέχνες; Θεωρώ πως είναι κάπου στη μέση όλο αυτό. Σίγουρα έχει επηρρεάσει αρνητικά σε κάποιο βαθμό, εφόσον όμως ο τρόπος διάδοσης αλλάζει και εξελίσσεται με διαφορετικά, οι νέοι καλλιτέχνες που είναι ακόμα πιο κοντά στην τεχνολογία έχουν την δυνατότητα να το διαχειριστούν και να προσαρμοστούν με τα δεδομένα.

Τι θα έλεγες στους νέους που θα θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη μουσική, κρίνοντας με την προσωπική σου εμπειρία;

Να προσπαθούν πάντα να εξελίσσονται, να μελετούν, να μαθαίνουν νέα πράγματα, να έχουν θέληση, πείσμα, επιμονή, να είναι αυστηροί με τον εαυτό τους, αλλά όχι επικριτικοί. Κάθε τομέας έχει τις δυσκολίες του, αυτός όμως δεν είναι λόγος να απογοητεύονται. Να πιστεύουν στον εαυτό τους και τις δυνατότητές τους και να μην ακούν κανέναν όταν τους αποθαρρύνουν. Να κάνουν πάντα αυτό που τους ευχαριστεί με σύνεση και ταπεινότητα. Η μουσική και γενικότερα η τέχνη χτίζει πολιτείες και αναπτύσσει το πνεύμα. 

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλεις να στείλεις στους αναγνώστες μας;

Θα πω μία φράση από το παιδικό βιβλίο που έχω γράψει πως, "όταν κάτι τόσο πολύ το θέλεις αρκεί τα μάτια σου να κλείσεις και με την δύναμη όλης της ψυχής αρκεί να το ζητήσεις". Να μην αφήνετε τα όνειρά σας να χαθούν, πιστέψτε στον εαυτό σας και όλα είναι πιθανά. Μη συμβιβάζεστε, κατακτήστε. Ο καθένας είναι μοναδικός και όλοι αξίζουν το καλύτερο!

Ευχαριστώ θερμά!