Ελένη Κοντή: "Η υποκριτική είναι μια ιδιαίτερα ενδοσκοπική διαδικασία."

2022-12-08

Ο μεγάλος Δημήτρης Χορν είχε πει «Ηθοποιός σημαίνει φώς!», για εσάς ποια είναι η έννοια του ηθοποιού;

Ηθοποιός είναι κάποιος που μέσω μιας διήγησης μπορεί να μεταφέρει μια ιστορία όπου ο θεατής μπορεί να ταυτιστεί η να προβληματιστεί η ακόμα και να ανακουφιστεί.

Πού σας βρίσκουμε αυτό τον καιρό;

Αυτήν την περίοδο παίζω στη παράσταση Αστρέλια όπου το κείμενο είναι δικό μου. Κάνουμε περιοδεία στα σχολεία εντός και εκτός Αττικής. Επίσης κάνουμε παρουσιάσεις του παραμυθιού Αστρέλια όπου και βασίστηκε η παράσταση.

Γιατί πιστεύετε ότι όλο και περισσότερος κόσμος επιλέγει τον χώρο της υποκριτικής;

Ο χώρος της υποκριτικής είναι κατά κάποιο τρόπο ένα ξεκλείδωμα του ίδιου μας του εαυτού. Η έκθεση αυτή μας βοηθάει να είμαστε ειλικρινείς πρώτα από όλα με εμάς και δευτερευόντως με τους θεατές. Είναι μια ιδιαίτερα ενδοσκοπική διαδικασία.

Όταν σβήσουν τα φώτα και κοπάσουν τα χειροκροτήματα ποια συναισθήματα μένουν στα άτομα που εργάστηκαν για την παράσταση;

Είμαι ένας άνθρωπος αρκετά ευαίσθητος και δένομαι με καταστάσεις ανθρώπους και ρόλους. Έτσι λοιπόν για μένα είναι μια ιδιαίτερα μελαγχολική διαδικασία.

Έχετε να μας διηγηθείτε μια περίεργη κατάσταση που ζήσατε πάνω στη σκηνή;

Από τις πιο περίεργες στιγμές είναι φέτος το καλοκαίρι στη καλοκαιρινή μας περιοδεία σε μια παράσταση λόγω τεχνικού προβλήματος παίχτηκε η παράσταση χωρίς ήχο και φώτα. Από τις πιο αγχωτικές στιγμές και ταυτόχρονα μια παράσταση γεμάτη αδρεναλίνη.

Εν καιρώ οικονομικής κρίσης πιστεύετε πως ο κόσμος συνεχίζει να επενδύει στο θέατρο σαν μέσο πολιτισμού και διασκέδασης;

Πιστεύω ότι το θέατρο είναι πάντα ένα μέσο να ονειρευόμαστε και να ανακουφιζόμαστε όποτε οι θεατές επενδύουν σε αυτό το μέσο ψυχαγωγίας.

Ποια είναι τα σχέδιά σας και ποιες οι επιθυμίες σας για την νέα χρονιά;

Θα ήθελα η Αστρέλια και ο Αστέριος να μιλήσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερες παιδικές ψυχές και να τις κάνει να ονειρευτούν όπως ονειρευόμαστε και 'μεις μέσω της παράστασης.

Κλείνοντας, ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Θα πω μια φράση που υπάρχει μέσα στην παράσταση" Σε όποιον χώρο η χρόνο και αν βρεθούμε μην ξεχνάμε πως βρισκόμαστε όλοι στον ίδιο ουρανό και πρέπει να τον μοιραζόμαστε με σεβασμό είτε είμαστε μαζί είτε χωρία".

Ευχαριστώ πολύ!