Ελένη Σίντου: "Ο πόλεμος είναι η χειρότερη επινόηση του ανθρώπινου νου και ο έρωτας η μεγαλύτερη απάτη της καρδιάς."

2023-09-06

Αν σας ζητούσα να μας γνωρίσετε τον εαυτό σας μέσα από πέντε λέξεις, ποιες θα επιλέγατε;

Αισιόδοξη, ονειροπόλος, αυθόρμητη, ειλικρινής και αγχώδης.

Πως και γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον κόσμο της λογοτεχνίας;

Από μικρή ηλικία μου άρεσε να διαβάζω βιβλία. Ωστόσο η συγγραφή προέκυψε εντελώς τυχαία, ύστερα από την προτροπή ενός καθηγητή, στη σχολή μου. Αρθρογραφούσαμε μαζί σε μια τοπική εφημερίδα και διαβάζοντας τη δική μου στήλη, μου πρότεινε να δοκιμάσω τη συγγραφή. Ξεκίνησα λοιπόν να γράφω ενθουσιασμένη και ομολογώ πως είναι η πιο όμορφη συμβουλή που μου έχει δοθεί. 

Μιλήστε μας για το βιβλίο σας.

Το βιβλίο μου Αδαμάντινα Τείχη, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ελκυστής είναι ένα ερωτικό- κατασκοπικό μυθιστόρημα, με φόντο την πολύπαθη Ουκρανία λίγους μήνες, πριν τον γενικευμένο πόλεμο με τη Ρωσία. Η πρωταγωνίστρια είναι μια ψυχρή σκύλα, μια γυναίκα που δεν μπαίνει σε καλούπια και δεν συμβιβάζεται, εν αντιθέσει με τον κύριο ανδρικό χαρακτήρα που ζει μια ζωή μέσα στην τάξη. Η μεταξύ τους ένταση, είναι εμφανής από την πρώτη τους συνάντηση. Κατασκοπικά παιχνίδια, έρωτας, ψέματα, απόπειρες δολοφονίας, ανακρίσεις, άφθονη βότκα κι ένα μαγευτικό ταξίδι στην Ουκρανική επικράτεια συνθέτουν το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου. Στο τελευταίο μέρος όλοι οι χαρακτήρες βρίσκονται παγιδευμένοι στη δίνη του πολέμου που ξέσπασε στις 24 Φεβρουαρίου το 2022. Αυτό ήταν και το έναυσμα για να γράψω το συγκεκριμένο βιβλίο. Όταν ο Ουκρανός Πρόεδρος στάθηκε στο κέντρο του πολιορκημένου Κιέβου κι έβαλε το κινητό του σε λειτουργία selfie καθώς και όλοι οι Ουκρανοί που βγήκαν στους δρόμους με θάρρος για να σταματήσουν την προέλαση των Ρωσικών αρμάτων μάχης, κάτι σκίρτησε μέσα μου, μια αόρατη δύναμη με ώθησε στο να γράψω αυτό το βιβλίο. Κακά τα ψέματα, ο πόλεμος όπως συνηθίζω να λέω είναι η χειρότερη επινόηση του ανθρώπινου νου και ο έρωτας η μεγαλύτερη απάτη της καρδιάς. Και όταν εν έτη 2023 στην εξανθρωπισμένη και πολιτισμένη Ευρώπη τελείται ένα έγκλημα, πιστεύω πως όλοι οφείλουμε να το καταδικάσουμε με όποιο μέσο διαθέτουμε. 

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε κατά τη διάρκεια της συγγραφής του;

Αντιμετώπισα μια μεγάλη δυσκολία, στον τρόπο που έπρεπε να χειριστώ την προσωπική μου άποψη και την θέση των πρωταγωνιστών σχετικά με την πολιτική και τις λάθος αποφάσεις, που οδήγησαν τα δύο αδελφικά κράτη να γίνουν εχθροί. Δεν είμαι διεθνολόγος, μήτε πολεμικός αναλυτής κι έτσι έπρεπε να εμβαθύνω στην ιστορία της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, των συμφωνιών μεταξύ Ρωσίας- ΝΑΤΟ, να διαβάσω εγχειρίδια ανακριτικής της CIA, τα Ομοσπονδιακά κείμενα των ΗΠΑ, την ιστορία των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών και πολλά άλλα. Ειλικρινά νομίζω ήταν το μόνο πρόβλημα που προέκυψε, ωστόσο πιστεύω πως όλα έχουν διατυπωθεί με σαφήνεια, ειλικρίνεια και αμεροληψία.

Ποια πιστεύετε είναι τα κύρια συναισθήματα που δημιουργεί στους αναγνώστες;

Νομίζω πως ο κάθε αναγνώστης λαμβάνει διαφορετικά μηνύματα και συναισθήματα. Αγωνία, ελπίδα, χαρά, έρωτα, λύπη, θυμό θα έλεγα αρχικά. Όσοι το έχουν διαβάσει, συνήθως μου λένε πως τους συνεπαίρνει από την αρχή έως το τέλος, πως ταξιδεύουν , πως είναι μια ιστορία που διαβάζετε ευχάριστα και γρήγορα, παρ' ότι πρόκειται για ένα πόνημα 95.000 λέξεων και αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμένα. 

Αγαπημένος συγγραφέας και αγαπημένο λογοτεχνικό έργο;

Ο Τόλκιν. Ένας και μοναδικός. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο έργο του περισσότερο, τα αγαπώ όλα εξίσου. Ίσως ένα βιβλίο που θα διάβαζα ξανά με ευκολία είναι το Έγκλημα και Τιμωρία του Ντοστογιέφσκι.

Μελλοντικά σχέδια;

Εντός των ημερών, θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Ελκυστής η δεύτερη περιπέτεια της Bell Jefferson με τίτλο Αδαμάντινα Τείχη: Φιανκέτο. Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι πολύ κοντά στην ολοκλήρωση ενός Αστυνομικού Μυθιστορήματος. Σε γενικές γραμμές, ευελπιστώ να έχω μια καλή, ποιοτική και αποδοτική συγγραφική πορεία. 

Κλείνοντας, ποια ευχή θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Υγεία, αγάπη, ειρήνη, ευημερία.

Να σας ευχαριστήσω για την όμορφη συνέντευξη και την τιμή που μου κάνατε να με φιλοξενήσετε. Είναι πολύ σημαντικές αυτές οι ενέργειες και πάντα καλοδεχούμενες!